Louisiana: staat van cajun, bayou en voodoo

Al reizend naar Amerika lonkt meestal het zonnige Florida, de bruisende steden van de oostkust of de adembenemende nationaal parken aan de westzijde. Het prachtige en tot de verbeelding sprekende zuiden wordt minder vaak aangedaan. Onterecht, want ook daar valt verschrikkelijk veel te zien en te beleven. Zo ook in het geweldige Louisiana, waar je honderden kilometers kan rijden tussen de moerassen door zonder ook maar een dorpje tegen te komen, om vervolgens natuurlijk te eindigen in het swingende New Orleans.

Een stapje terug in de tijd in New Orleans

Een stapje terug in de tijd in New Orleans

De staat Louisiana

Louisiana is één van de zuidelijke staten van de VS en heeft als hoofdstad Baton Rouge, al is de meest bekende stad waarschijnlijk New Orleans. Het landschap van de staat wordt voornamelijk gekenmerkt door de zogenaamde ‘wetlands’, te danken aan de monding van de rivier de Mississippi die vanuit de Golf van Mexico via Louisiana (en op de grens met de staat Mississippi) de Verenigde Staten instroomt. Dezelfde Golf maakt dat het klimaat van de staat vrij warm is; de winters zijn kort en de zomers zijn lang, vochtig en heet.

De geschiedenis van deze regio is nog goed terug te vinden in de steden en de omgeving. Zo zijn er in Louisiana nog vele plantages te vinden waar de slavernij natuurlijk een belangrijke rol heeft gespeeld. Een bezoek aan dergelijke plantages levert een uniek inzicht in de geschiedenis van de staat, maar geeft je ook een veel beter begrip van de staat en de bevolking zelf.


  

Het swingende New Orleans

Al ligt deze stad volledig in het zuiden van het land aan de monding van de Mississippi, zodra je deze stad betreedt voelt het alsof je je in het bruisende middelpunt van de staat bevindt. Sinds de overstromingen door orkaan Katrina ruim 10 jaar geleden is de stad grotendeels weer opgebouwd, al zijn er nog vele gedenktekens en verhalen te vinden die herinneren aan deze ramp.

Centrum van de stad wordt gevormd door het fantastische French Quarter, waar de beroemde Bourbon Street als levensader de wijk doorkruist. De typische bouwstijl geeft dit gebied een ongekende sfeer, die je overigens ook in andere wijken rondom het centrum tegen kunt komen. Overdag floreren de straatmuzikanten in deze wijk tussen de bijzondere boetiekjes en marktkraampjes en ’s avonds worden de kleine cafés omgetoverd tot ware jazz podia. Dit is dé plek om die echte ‘Southern vibe’ te ervaren die je zo verwacht bij deze staat.

Een bezoek aan Louisiana zonder livemuziek is natuurlijk schier onmogelijk!

Een bezoek aan Louisiana zonder livemuziek is natuurlijk schier onmogelijk!

De stad kenmerkt zich daarnaast door de overheerlijk ‘Cajun Cuisine’; simpel, spicy en lokaal. De heerlijkste vis- en vleesgerechten worden in de meest shabby tentjes op tafel getoverd en het is één van de weinige steden in de VS waar de keuken niet standaard ‘Amerikaans’ aandoet; geen hamburgers en patat, maar jambalaya en gumbo!

Afhankelijk van de periode waarin je naar New Orleans reist, zal je merken dat de stad volledig toeleeft naar één moment in het voorjaar: Mardi Gras. Evenknie van onze Nederlandse Vastenavond – de laatste avond van carnaval – is het feest in New Orleans inmiddels een haast tweeweeks festijn geworden waarin bijna dagelijks grote, bijna Braziliaanse parades, optredens en feesten worden georganiseerd. Centrale kleuren zijn goud, groen en paars, die respectievelijk voor macht, geloof en rechtvaardigheid staan. Deze kleuren zie je terug in de versieringen en kledij, maar vooral ook in de kralenkettingen die zo kenmerkend zijn voor dit feest en die voor nog geen dollar op elke hoek van de straat te koop zijn. Mardi Gras in New Orleans is een bijzondere ervaring die sowieso de moeite waard is om bij te wonen, mocht je in de late winter die kant op gaan reizen.

De French Quarter van New Orleans onderscheidt zich dankzij de bouwstijl

De French Quarter van New Orleans onderscheidt zich dankzij de bouwstijl

De verstilde bayou

Louisiana is een laaggelegen staat en wordt gekenmerkt door de vele swamps en marshes (waarbij eerstgenoemde vegetatie van bomen bevat en laatstgenoemde de waterige graslanden zijn waar geen boom-achtigen groeien). Als je het land met de auto in trekt, kan je daadwerkelijk uren blijven rijden over een eindeloze weg, waarbij je aan weerszijden vrijwel alleen maar hoge, grijze bomen uit het stille water ziet opdoemen. Een unieke flora en fauna die je haast nergens anders ter wereld zo uitgebreid tegen zal komen.

Deze omgeving is het beste te ervaren door de moerassen zelf in te trekken. Dat kan in de vele nationaal parken door de uitgestippelde wandelingen te volgen. Dat je op de paden blijft is van groot belang, want niet alleen is de grond zeer verraderlijk, ook de inwoners van deze wateren zijn niet altijd even zichtbaar.

De illustere inwoners van de swamps laten zich vooral in de zomer gemakkelijk zien

De illustere inwoners van de swamps laten zich vooral in de zomer gemakkelijk zien

Big Branch Marsh

Het verschil qua natuur tussen de swamps en marshes is enorm

Je kan daarnaast ook op veel punten met een bootje de natuur verkennen, zoals bij het zogenaamde ‘Honey Island Swamp’. Dit is één van de meest grote en kenmerkende moerassen van Louisiana. De cipressen rijzen hier statig uit het water en het Spaanse mos hangt onheilspellend aan de grijze takken. De verstilde sfeer maakt de ‘bayou’ tot een magische plek en plotseling is het veel begrijpelijker dat bijgeloof en voodoo hier zo groot zijn geworden.

Daarnaast zal je nooit alleen zijn in dit moerasgebied. Vele vogels en vlinders is dit landschap rijk, maar nog veel kenmerkender zijn de aanwezige alligators. Overwinteren doen ze onder water, op de bodem van de bayou, maar zodra het weer wat warmer wordt dragen ze des te meer bij aan het bijzondere en licht unheimische sfeertje dat in deze moeraslanden hangt. Guitiger zijn daarentegen de kleine zwijntjes die het water ook onveilig maken. Niet meteen het diersoort dat je snel verwacht, maar een koddig gezicht is het zeker als ze door het water ploeteren.

De spiegelende wateren van de swamps zijn uniek

De spiegelende wateren van de swamps zijn uniek

Hoewel je je bijna alleen op de wereld voelt in de Honey Tree swamp, zijn er toch nog enkele permanente inwoners te bekennen

Hoewel je je bijna alleen op de wereld voelt in de Honey Island swamp, zijn er toch nog enkele permanente inwoners te bekennen

Ervaar the Southern States

Een bezoek aan de Southern States van de VS is zeker de moeite waard. Een tripje naar Louisiana valt ook zeer goed te combineren met een bezoek aan de naastgelegen staten Texas of Mississippi. Louisiana is een staat die niet met een andere te vergelijken is. Eenieder heeft vooraf wel een beeld van de bevolking, de steden en het eten, maar er daadwerkelijk zijn, het zuidelijke accent horen, de broeierige warmte ervaren en de swingende muziek in live setting ervaren is toch de beste manier om kennis te maken met deze geweldige regio!

Bij de Big Branch Wildlife Refugee kan je prachtige wandelingen maken

De Franse invloeden zijn in heel New Orleans niet te missen

De Franse invloeden zijn in heel New Orleans niet te missen

Kijk hier voor meer informatie over reizen naar de Deep South in Amerika.

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>