Kunst en cultuur: een andere kijk op Dubai

De meeste mensen hebben een zeker beeld bij de stad Dubai. Het zou een stad zijn van extreme rijkdom en van absurde luxe. Precies daarom spreekt de stad weinig mensen aan, merk ik. Maar ik ben van het principe dat ik het gezien moet hebben voor ik er een oordeel over vel, en dus pak ik mijn koffers en stap ik op het vliegtuig. Naar Dubai.

Ik weet eigenlijk maar weinig over Dubai. Of over de Verenigde Arabische Emiraten, of de rest van het Midden-Oosten. Ik ben er nog nooit geweest, maar dat vind ik net aantrekkelijk: ik wil alles een keertje gezien hebben.

Natuurlijk heb ik mijn ideeën over een bestemming. Sommige bestemmingen spreken me meer aan dan andere. Wat Dubai betreft, heb ik geen idee. Ik weet niet wat ik kan verwachten, ik weet niet of ik het een fijne stad ga vinden. Maar dat is reizen, toch? Je weet het pas nadat je er geweest bent.

Het is middernacht voorbij wanneer ik uit het vliegtuig stap. De vlucht duurt maar een uur of zes, maar je zit natuurlijk wel met een tijdsverschil van drie uur. De lichtjes van Dubai fonkelen in het donker. Onderweg naar mijn hotel zie ik de torenhoge wolkenkrabbers, het spiksplinternieuwe Museum of the Future, de fel verlichte Burj Khalifa. Ik voel me als een kind in een snoepwinkel, ik wil alles van dichtbij bekijken. En net als een kind vind ik het een beetje vervelend dat ik eerst naar bed moet voor ik er op uit kan trekken.

Dubai centrum

Het moderne centrum van Dubai

Het Rove City Walk

Ik logeer in het Rove City Walk hotel, één van de negen Rove Hotels in Dubai. De hotels zijn informeel en gezellig, met eenvoudige kamers die alles hebben wat je nodig hebt voor een comfortabele nacht. De lobby en eetzaal zijn hip ingericht, met een eerder westerse sfeer. Dit is een hotel dat geschikt is voor wie wel comfortabel wil logeren, maar geen enorm budget heeft. Bovendien zijn Rove hotels altijd erg goed gelegen. Het centrum ligt echt vlakbij.

Het moderne centrum van Dubai is gericht op automobilisten. Hoewel er gewerkt wordt aan voetgangersvriendelijke zones, zoals de City Walk, bewegen de meeste mensen zich met hun eigen auto of een taxi door de stad. Dat heeft te maken met de temperatuur. In de winter is het er een heerlijke 30°C, maar in de zomer kan de temperatuur stijgen tot 50°C of zelfs 60°C. In deze temperaturen reis je liever in een verkoelde auto.

Rove City Walk hotel Dubai

Eenvoudige, maar érg gerieflijke kamers in hotel Rove City Walk

Art Dubai

En dus stap ik in de ochtend in een busje dat me naar Jumeirah brengt, een wijk tussen het centrum en de zee. In het gelijknamige hotel en conferentiecentrum opent het prestigieuze Art Dubai, waar jaarlijks honderden kunstenaars en galerijen uit de hele wereld samen komen. Het thema van Art Dubai 2023 is, hoe kan het ook anders, de digitale wereld en zijn invloed op kunst. Op de beurs zie ik zowel werken gemaakt uit klassieke materialen als werken die enkel digitaal bestaan. ‘Glacier Dreams’ van Refik Anadol is een mooi voorbeeld van hoe digitale beelden en AI een intrigerend en vooral indringend werk vormen.

Voor ik het weet, is het avond. Met een hoofd vol indrukken rij ik terug naar het centrum. Naar Dubai Mall, een van de grootste winkelcentra van de stad. Winkelcentra bestaan in Dubai niet alleen voor wie wil gaan winkelen, ze hebben ook een sociale functie. Wanneer het buiten te heet is, geniet je er van een heerlijke koelte. Veel inwoners van Dubai ontmoeten er vrienden, gaan er een hapje eten of drinken wat. Gezinnen zoeken de gezinsvriendelijke ruimtes op of bezoeken het aquarium of de ijspiste. Op hete zomerdagen speelt het leven van Dubai zich af in de winkelcentra.

Niet vreemd dus dat het er druk is. Ik slalom me een weg tussen de mensen en zoek de Time Out Market op: een overdekte marktplaats met eettentjes. Je koopt waar je zin in hebt en eet het tezamen met je vrienden aan de lange tafels. Ik kies voor romige ramen, die ik eet aan een tafel met uitzicht op de prachtig verlichte Burj Khalifa.

Burj Khalifa

De Burj Khalifa wordt elke avond feestelijk verlicht

Street art

Nog voor de hitte echt doorbreekt, trek ik de straten op. Overal in Dubai vind je muurschilderingen en street art. Werken van lokale en internationale artiesten die op de een of andere manier de geschiedenis en het heden van Dubai weergeven. Sommige werken zijn portretten van de parelduikers, een beroep dat vaak voorkwam in deze streken voor de economie van Dubai zo groeide. Andere werken tonen de sjeiks en nog andere bestaan enkel uit prachtig gestileerde Arabische kalligrafie.

Toegegeven, street art wordt fiks gereguleerd in Dubai. Echte graffiti bestaat er niet, het gaat om muurschilderingen met bepaalde thema’s. Maar dat maakt het niet minder de moeite om ze te bekijken. Integendeel. De werken helpen je de complexe cultuur van Dubai te begrijpen. Het is immers een land dat erg van het onze staat, met regels en gewoontes die ons misschien vreemd lijken.

Om de hitte van de middag te ontlopen, stap ik binnen in restaurant LPM, dat een distinctieve Europese keuken serveert, met zowel mediterrane als Franse invloeden. De sfeer is er levendig, een opzwepende mix van formeel en nonchalant. De goddelijke cocktails die ze er serveren, versterken die sfeer alleen maar.

street art dubai

public art dubai

Public Art, zo noemen ze straatkunst in Dubai

The Museum of the Future

Het mooiste gebouw van Dubai is het Museum of the Future. Dat is eenvoudigweg een feit. Het gebouw heeft een ietwat afgeplatte eivorm, met in het midden een gat. Het glanzende oppervlakte is bedekt met Arabische kalligrafie. De letters vormen de ramen.

Wanneer ik het Museum of the Future voor het eerst zie, gaat er iets mis in mijn brein. Ik kan maar niet begrijpen dat die prachtige vorm een gebouw is. Een gebouw van zeven verdiepingen hoog nog wel. Het leunt op een terp van gras en kijkt uit over de Sheik Zayed Road en het centrum van Dubai.

Mijn bezoek aan het Museum of the Future start in de prachtige lobby, die een weerspiegeling is van het opvallende uiterlijk van het gebouw. Glazen liften glijden op en neer en boven de bezoekers zwemt een mechanische dolfijn door de lucht. Ik neem de lift, die je door middel van beeld en geluid de indruk geeft dat je naar het space station Hope reist. Heb je het space station bereikt, dan gaan de liftdeuren open en start je bezoek aan het museum.

Aan de hand van verschillende installaties geeft het Museum of the Future je een idee van hoe het leven er aan toe zou kunnen gaan in het jaar 2071. Het toont problemen en uitdagingen waarmee de mens in dat jaartal zou geconfronteerd kunnen worden, en het daagt je uit mee na te denken over oplossingen. Het geheel is prachtig. Het doet me nadenken. Het geeft me een nieuw perspectief, en een zekere hoop dat de mensheid een betere harmonie met ons milieu kan opbouwen.

Mijn hoofd tolt nog van alle indrukken wanneer ik ’s avonds aanschuif in Restaurant Shimmers. Het restaurant is deel van het Jumeirah Hotel en ligt aan het strand, met uitzicht op de prachtig verlichte Burj Arab, misschien wel het meest iconische hotel van Dubai. De rust van het strandhotel, met zijn witte tafellakens en palmbomen die zachtjes wuiven in de avondbries, doet me deugd. Hun heerlijke gerechtjes nog meer.

The Museum of the Future

Het Museum of the Future

Dwalen door Alserkal Avenue

Een eind uit het centrum ligt Alserkal Avenue, een verzameling van kunstgalerijen, winkels en koffiehuisjes in industriële loodsen. Het geheel is verrassend. Een scherp contrast met de hoogbouw van het centrum. De sfeer die er hangt is sereen en universeel. Dit is een plaats waar kunstenaars uit de hele wereld samenkomen en exposeren. Wat ze tonen, mag dan misschien geïnspireerd zijn door hun eigen achtergrond en cultuur, maar is toch herkenbaar voor elke bezoeker.

Omdat ik al vroeg in Alserkal Avenue aankom, heb ik de tijd om op mijn gemak door de wijk te dwalen voor het te heet wordt. De galerij Firetti Contemporary, dat werken met hout toont, vind ik geweldig, terwijl galerij Custot me minder zegt. Wanneer de zon te heet wordt, schuil ik in Concrete, dat een mix is tussen een galerij en een eventgebouw.

Alserkal

Een bezoek aan Alserkal

Old Town Dubai

‘s Middags rijd ik van Alserkal Avenue door naar Old Town Dubai, het historische centrum. Met zijn smalle stegen, gezellige pleintjes en oude soeks is Old Town weer een wijk die in scherp contrast staat met de rest van de stad.

Voor ik op verkenning ga, stop ik voor lunch bij het Al Khayma Heritage Restaurant, dat lokale gerechten serveert in een sfeervol interieur: het canvas dat het dak vormt geeft je het idee dat je in een tent in de woestijn bent. Ik eet er platbrood met hummus, een rijstschotel en gebak met dadelstroop. Natuurlijk sluit je zo’n maaltijd af met een koffie die van hoog opgeschonken wordt.

Mijn lunch voelt als een welkom in Al Fahidi, een van de wijken van het historische centrum. Hier draait het om gastvrijheid, om oude koffiehuizen en drukke markten. Gebouwen in de kleur van woestijnzand lijnen de straten af. Hoe dichter je bij de rivier komt, hoe drukker het wordt. Ik laat Al Fahidi achter me en zoek de kleurrijke textielsoek op. Doeken hangen tussen de huizen en houden de brandende zon tegen. Kooplieden roepen me na en tonen me stoffen, kledij en kruiden. Het gonst er van het leven.

Old Town Dubai voelt als een stad uit een sprookje. Zo’n oude stad waar je achter elke hoek iets nieuws ontdekt. Hoewel ik dol ben op het moderne centrum, of Jumeirah, of Alserkal Avenue, voel ik me het meeste thuis in Old Town Dubai.

Al Khayma Heritage Restaurant Dubai

Het Al Khayma Heritage Restaurant heeft wat van een tent

Uitzicht over de moderne stad

‘s Avonds was ik het stof van de stad van me af in het hotel, voor ik piekfijn gekleed naar Volery Gallery ga voor het aperitief. Deze galerij ligt in het hart van het moderne centrum, op de 52e verdieping. Het uitzicht vanuit de galerij is adembenemend. Letterlijk, want de wanden zijn van glas en oh, wat is het hoog.

Met een glaasje sap in mijn handen loop ik tussen de werken. Volery Gallery toont werken van internationale kunstenaars, die geïnspireerd zijn door het rauwe van straatkunst. Ze hebben een opvallend cartoonachtige stijl met felle, primaire kleuren en heldere vormen.

Na een rondleiding rijd ik terug naar Jumeirah, naar het Japanse restaurant Mimi Kakushi, dat een vermelding heeft door Michelin. In een schemerig, Oosters interieur proef ik de lekkerste gerechten. Geroosterde en gezouten groente, verfijnde sushi, gyoza en zelfs kaviaar. Misschien wel een van de beste restaurants waar ik ooit at.

The view

Mijn tijd in Dubai gaat razendsnel voorbij. Voor een laatste zicht op de stad, neem ik de taxi naar Jumeirah, waar ik The View bezoek: een uitzichtpunt dat over het beroemde Palm Island uitkijkt. De bouw van het artificiële eiland werd pas enkele jaren geleden afgerond, en toch is The Palm nu al een bruisend deel van de stad. Vanop het viewpunt kijk ik naar de jachthavens, de wijken, de parelwitte stranden. Draai ik me om, dan zie ik zowel de moderne stad als Old Town Dubai schitteren in de zon. Door het opstuivend woestijnzand lijkt het wel alsof de stad in een dunne mist gehuld is. Ik vind het prachtig.

The View Dubai

The View over The Jumeirah Palm

Kunst en cultuur in Dubai

Dubai heeft enorm veel te bieden. Meer dan je kan zien in een paar dagen tijd. Op de vlucht naar huis droom ik dan ook al een volgend bezoek aan de stad. Ik verras mezelf een beetje, want in alle eerlijkheid had ik niet verwacht dat ik zo dol zou zijn op Dubai. De enorme diversiteit en contrasten van de stad hebben daar zeker wat mee te maken, maar ook de verrassende art scene gaf mij een zekere kijk op de stad.

Hoewel je Dubai misschien niet meteen met kunst associeert, wordt er wel fel geïnvesteerd in kunst. Naast Art Dubai vind je verschillende galerijen in de stad en zelfs street art. En als je er over nadenkt, is het eigenlijk best logisch: in een stad waar je de waanzinnigste architecturale pareltjes vindt, moet kunst wel een prominente plaats innemen.

straatkunst dubai vissers

De meeste straatkunst verwijst op de een of andere manier naar het verleden van Dubai. Zoals dit werk dat vissers toont.

Praktisch: zo reis je naar Dubai

Dubai is één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten, en ligt aan de Perzische Golf. Als je een rechtstreekse vlucht neemt, kost het je ongeveer zes à zeven uur vliegen. Emirates biedt rechtstreekse vluchten aan vanaf Amsterdam Schiphol, maar ook vanaf Brussels Airport Zaventem, moest je in het zuiden wonen. Nederlanders en Belgen hebben een geldig paspoort nodig, maar geen visum als je minder dan zestig dagen in de Emiraten verblijft.

Omdat de Emiraten Islamitische landen zijn, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je Dubai bezoekt. Je kleedt je best gepast door schouders en knieën te bedekken. Bezoek je een moskee, dan draag je best lange kledij en, als je een vrouw bent, een hoofddoek. Genegenheid tonen in het openbaar doe je best niet, want het is niet beleefd.

Dubai ligt in de woestijn en het kan er érg heet worden. Het beste seizoen om Dubai te bezoeken is de winter, tussen november en april, wanneer de hitte meestal niet boven de 30°C stijgt. De talloze malls en overdekte soeks bieden verkoeling wanneer het echt heet is buiten.

Dankzij de extreme temperatuur verplaats je je in Dubai best met de auto. Taxi’s zijn er helemaal niet duur. Meestal kan je met je bankkaart betalen, maar vraag het voor je instapt toch even na. Zie je een taxi met een roze dak, dan is dat een taxi voor vrouwen, met een vrouwelijke chauffeur.

In Dubai betaal je met de UAE Dirham. Je kan bijna overal met je bankkaart betalen, maar wanneer je de soeks of Old Town Dubai bezoekt, kan het geen kwaad om wat cash mee te nemen.

Je kan je reis eenvoudig plannen met de website van Visit Dubai.

De oude Textielsoek in Dubai

De oude Textielsoek

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>