Een dikke grijns op haar kleine gezichtje. Verwilderd zit het oranje elastiekje, dat een staartje in de vorm van een voelsproet in bedwang hield, in haar blonde lokjes. Het deert Anna niet. Ze heeft, ondanks de soms pittige omstandigheden, met volle teugen genoten van het bijzondere Dubai.

Zandstorm in het voorjaar

‘We advise you to stay inside today sir’. Met een vastberaden blik adviseert de portier ons toch echt een binnen activiteit op te zoeken deze eerste dag. Vanwege de temperatuur? Het is weliswaar 40 graden, da’s waar. Met een windje. Die niet verkoelend is. Het is alsof je een sauna met een ventilator binnen stapt. ‘Because of the sandstorm’, verklaart hij zijn advies. Zweetdruppels parelen over zijn kale voorhoofd. Dat zwarte pak is in dit klimaat niet echt een gelukkige keuze voor werkkleding. De zon is onzichtbaar achter een grauwe hemel. Een zandstorm, dat herinnert me weer aan het feit dat Dubai wordt omringd door een woestijn. Onze witte middenklasser voor deze dagen wordt voorgereden. Ik geef de man een hand en verzeker hem dat we het voorzichtig aan doen, zeker met de kleine dame. ‘Bye princess’, wuift hij ons na.

De eenzame muzikant zonder publiek in de lounge van hotel Le Meridien.

Verkoeling zoeken

Tussen mei en oktober is het in Dubai gewoon te warm voor kinderen. Eigenlijk zijn we, begin mei, al te laat. Daarentegen is het leven wel ingericht op het klimaat. Overal staat wel een airco te loeien. En binnen is genoeg te beleven. Overdreven zuinig met water is men niet. Voor de nodige verkoeling is er keuze uit meerdere waterparken. Onderdeel van het decadente complex Atlantis the Palm is het Aquaventure Waterpark. Voor hotelgasten gratis toegankelijk. Splashers Mountain met z’n waterspuiten en bungelende emmers vol water is het domein van de kinderen. Voor hun ouders is de angstaanjagende ‘Leap of Faith’ een avontuur. Aan de voet van zevensterren hotel Burj Al Arab ligt het Wild Wadi Waterpark. Talloze glijbanen en wildwaterbanen zorgen hier voor vertier. Goedkoop zijn deze waterparken met een gemiddelde entreeprijs van zo’n omgerekend 70 euro allerminst. Het hotelzwembad is misschien wat saaier. Voor Anna net zo verkoelend.

Voor kinderen is Aquaventure een dagje waterplezier

De knietjes knikken toch wel even als ik boven sta en me haast verticaal naar beneden moet storten

Het zwembad bij het hotel is ook prima voor de nodige verkoeling

Legoland Dubai – allemaal blokjes

Op haar paarse slippertjes waggelt ze langs de imposante gebouwen die de skyline van Dubai vormen. Voor de Burj Khalifa blijft ze even staan en kijkt met een bewonderenswaardige blik naar boven. Anna vervolgt haar weg langs het vliegveld en wandelt richting Deira, de oude stad. Met behulp van miljoenen steentjes is Dubai nagebouwd in Legoland. Het is Lego wat de klok slaat. Alles is geïnspireerd op de beroemde steentjes. Met haar 81 centimeter is ze voor de meeste attracties nog te klein. Er is meer dan genoeg te spelen en te ontdekken. In de wagonnetjes van de Duplo trein, bootje varen, of gewoon zelf lekker bouwen. Het park is ingericht aan de hand van een aantal thema’s en biedt vertier voor zeker twee dagen. Met genoeg mogelijkheden om de hitte even te ontsnappen.

Legoland Dubai

Een shuttlebus brengt ons naar de ingang van het park

Auto of metro

Dat een kwart van alle hijskranen ter wereld in Dubai staat is een praatje dat al jarenlang de ronde doet. Feit is dat het er zeker aardig wat zijn. Manoeuvrerend in onze burgerlijke huursedan tussen de Ferrari’s en de Lamborghini’s door op de Sheikh Zayed Road passeren we tientallen kranen. Er wordt volop gebouwd. De snelweg, met aan weerszijden allerhande wolkenkrabbers, doorkruist Dubai en reikt tot aan Abu Dhabi. Echt fijn autorijden op dit drukbezette asfalt is het niet. De helft van de tijd staat het verkeer muurvast. Na de ochtendspits loopt vanaf een uur of drie in de middag de boel alweer spaak tot in de late avond. Kruipend leggen we een afstandje van vijf kilometer in een meer dan uur af.

Het traject van de metro in Dubai loopt parallel aan de snelweg

Het traject van de metro loopt parallel aan de snelweg

Filerijden met een view in Dubai

Filerijden met een view

Maar die metro in Dubai, die is toch fantastisch? Inderdaad is de metro dik in orde. Snel en netjes. Wel een redelijk rechte lijn die niet overal komt. En zelfs een paar honderd meter lopen in de brandende zomerse zon met een kleintje kan een beproeving zijn. Als zowel de accommodatie als de bestemming vlakbij één van de kenmerkende ovale stations ligt is de keuze voor de metro snel gemaakt. Een huurauto biedt net wat meer vrijheid en flexibiliteit met een kleintje, maar staat wel regelmatig muurvast in het verkeer. En een taxi? Die staat in dezelfde file duimen te draaien.

Exotische sportauto's in Dubai

Exotische sportauto’s zijn een niet ongebruikelijke verschijning op de parkeerplaats van een mall

Dubai Mall – meer dan alleen een winkelcentrum

‘Vis’, roept Anna enthousiast. Heel veel visjes zelfs. Winkelen en kinderen is niet altijd een gelukkige combinatie. Aan de voet van de Burj Khalifa ligt Dubai Mall, het grootste winkelcentrum ter wereld. Haaien, roggen en talrijke exotische vissen zwemmen hun rondjes langs het vuistdikke glas waarachter dagelijks vele selfies worden gemaakt. Anna stoort zich er niet aan. Ze geniet van de waterwereld. En van de speelgoedwinkels. De meest bijzondere attractie voor kinderen onder het dak van Dubai Mall is toch wel Kidzania. Chirurg, brandweer of piloot, kinderen vanaf een jaar of vier kunnen hier allerlei beroepen naspelen in een ware miniatuurstad. Net echt.

Het aquarium van de Dubai Mall

Bovenop de 1.200 winkels heeft Dubai Mall een nogal uit de kluiten gewassen aquarium

Met Kidzania, Dubai Aquarium en een ijsbaan hoeven kinderen zich niet te vervelen in het winkelcentrum

Met Kidzania, Dubai Aquarium en een ijsbaan hoeven kinderen zich niet te vervelen in het winkelcentrum

Fotolijst Dubai Frame

Jaarlijks rijzen als paddenstoelen in het najaar weer nieuwe wolkenkrabbers uit de woestijngrond. Toch heeft de voltooiing van de fotolijst, absoluut de grootste ter wereld, wel een aantal jaren op zich laten wachten. Dubai Frame is begin dit jaar geopend. Het rechthoekige gevaarte dient alleen als een uitkijkpost. Razendsnel schiet de lift naar een hoogte van 150 meter. Da’s een stuk minder hoog dan het meer dan een halve kilometer hoge observatieplatform van de Burj Khalifa. Het uitzicht maakt toch het verschil. Nieuwsgierig kruipt Anna langs de rand van de glazen vloer en staart de diepte in. Ze staat op en zet voorzichtig een klein stapje op het glas. Om vervolgens stoer over de glass bottom heen te lopen. Wat duidelijk lang niet iedereen durft. Minder druk, goed bereikbaar en ook nog eens een stuk minder prijzig. De hoogste fotolijst ter wereld is leuker met kinderen dan de hoogste toren.

Dubai Frame aan de rand van Zabeel Park

De kolossale fotolijst staat aan de rand van Zabeel Park

Uitzicht op de stad vanaf Dubai Frame

Ook bij minder helder weer is het uitzicht op de stad prachtig

Dubai met kleine kinderen – prima bestemming

Een kinderhand is gauw gevuld. Met een weekje Dubai is dat in geval geen enkel probleem. Iedere reistijd heeft zijn voor- en nadelen. De zomermaanden zijn zinderend heet. En daarmee het laagseizoen. Dus geen rijen bij de pretparken. Hotels zijn goedkoper. Overal is het minder druk. Maar niet iedereen trekt extreme temperaturen van dik boven de 40 graden. In onze winter is het volle bak seizoen in Dubai. Met meer aangename weersomstandigheden. Ook de accommodatie kent keuzemogelijkheden. Strandhotels zitten in het hogere segment. Deira kent daarentegen meer accommodaties in een lager segment. De ligging ten opzichte van de metro kan ook bepalend voor de keuze van een accommodatie zijn. Geduld, zonnebrandcrème en genoeg Dirhams zijn daarnaast onmisbaar.

‘Discover all that’s possible in Dubai’. Anna glijdt met haar vingertje langs de letters op de muur die de slogan van Dubai vormen. Het doet me afvragen wat er niet mogelijk is in dit bijzondere emiraat.

Dubai Magical Garden is een bloemenzee in de woestijn

Dubai Magical Garden is een bloemenzee in de woestijn

Op uitnodiging van Emirates vloog ik van Amsterdam naar Dubai om te ervaren hoe kindvriendelijk deze airline en de stad Dubai zijn.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>