Cultuur in Rattenberg

Rattenberg, Alpbachtal, is de kleinste stad van Oostenrijk. Het stadje ontstond in de 14e eeuw als een rivierstadje naast de rivier Inn. Een deel van de woningen werd uit levende rots gehakt, een bijzonder aspect dat je nog steeds kan zien.

DSC06850

Rattenberg, Alpbachtal, is de kleinste stad van Oostenrijk. Het stadje ontstond in de 14e eeuw als een rivierstadje naast de rivier Inn. Een deel van de woningen werd uit levende rots gehakt, een bijzonder aspect dat je nog steeds kan zien.

Daarnaast is Rattenberg een van de weinige plaatsen op aarde dat in een bepaalde periode van de winter geen zonlicht ziet. Wie graag zon wil, bezoekt Rattenberg dus beter in de zomermaanden.

Kisslinger

Wandelend over de hoofdstraat zie je de geschiedenis van dit stadje. De middeleeuwse gevels zijn beschermt en worden mooi onderhouden. In de panden vind je koffiehuisjes, kleine winkeltjes en kunsthandelaars. Want van oudsher is Rattenberg een kunststad, waar vele glasblazers gevestigd zijn.


Rattenberg

Een van die glasblazers, en wellicht ook de bekendste, is Kisslinger. Een bezoekje aan hun winkels brengt je langs rijen en rijen kunstvoorwerpen van glas en kristal. Servies, juwelen, kerstornamenten en sierstukken. Bovendien zijn ook de panden waar de winkels zich bevinden een deel in de rotsen gehouwen. Je bewondert de glaskunst diep in de grotten achter de winkels.

Maar wat ik het leukste vond is dat je de glasblazers ook aan het werk kan zien in hun atelier. Het smelten, blazen, kleuren en vormen van de hete glaspasta is een waar spektakel. En het wordt helemaal interessant wanneer je zelf je eigen glazen ornament mag blazen. Ik koos voor een groene glazen bal die nu mijn woonkamer siert.

Rattenberg

Augustiner Museum

Op het einde van de hoofdstraat vind je het Augustiner Museum. Gevestigd in een voormalig kloostergebouw houdt het museum kunstvoorwerpen uit Tirol uit verschillende eeuwen. Vooral de zilver en gouden kunstsmederij zijn een must voor de kunstliefhebber. Maar ook het gebouw is de moeite waard om te bezoeken. Je wandelt door de kloostergangen en hebt vrij zicht over hun gotische structuur. Let ook zeker op de prachtige muurschilderingen.

Café Hacker

Wie na al het struinen moe wordt, of honger krijgt, is het best op zijn plaats in Café Hacker. Naast thee, koffie en de gebruikelijke lekkernijen, vind je er heerlijke cakes en zelfs de bijzondere Augustinertaart. Ik proefde de Augustinertaart, en genoot. Een dik gebak, met noten en chocolade. Meer dan genoeg om de honger te stillen. Of toch bijna. Wanneer manlief niet keek, hapte ik nog snel van zijn stuk kastanjetaart en wist plots niet meer welke taart ik het lekkerste vond.

Rattenberg

Reizen draait om bijzondere contacten, nieuwe belevenissen en andere culturen. Rattenberg weet dat op alle vlak waar te maken. Niet moeilijk dat dit stadje het culture centrum van de regio Alpbachtal genoemd wordt.

Rattenberg

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>