Hiken in Hawaii – de wandelpaden van Oahu

Het is ongelofelijk hoe dicht de natuur op Oahu tegen de druk bebouwde wereld van Honolulu aanschurkt op bergen, heuvels en kraters rondom de stad. Zo heb je Nu’uanu, Tantalus, Wa’ahila die de Manoa valei van de Palolo valei scheidt, Punchbowl en Diamond Head. Rond en op de bergen, met name die bij Nu’uanu en Tantalus, groeit en bloeit een weelderig regenwoud met gigantische bomen, mossen, varens, monstera- en andersoortige planten, in de Hawaiiaanse natuur uitgegroeid tot reuzen. De beste manier om van deze prachtige natuur te genieten, en van vergezichten over de stad en het eiland, is door een hike te maken over de werkelijk honderden trails die Oahu rijk is. Hier het reisverslag van de allereerste hike die ik op Oahu maakte en wat ik in de vijf jaren daarna leerde.

Makiki Trail Oahu

Sinds we naar Hawaii zijn verhuisd en op Oahu zijn komen wonen is het me al een paar keer ter ore gekomen dat de natuur van het eiland heel bijzonder is. En dat met name de wandelpaden zeer de moeite waard zijn. Nou wil ik mezelf niet als onsportief categoriseren, maar wandelen, klimmen en klauteren komen over het algemeen niet voor in mijn routine. Toch twijfel ik geen moment als me door bevriende locals wordt gevraagd of ik zin heb om aan te haken bij een personeelsuitje van hun fysiotherapie praktijk. Voor ik het weet heb ik ja gezegd en al snel zal blijken dat ik absoluut niet weet waartegen. De wandeling voert ons over de flink stijgende Makiki Trail, een wandelpad door het regenwoud van Tantalus, een heuvel die tegen de stadse drukte van Honolulu aanleunt. Binnen de kortste keren bevinden we ons op een glibberig pad vol mossige keien, blubber, drassige bladeren en knoestige wortelstronken.

Al snel heb ik in de gaten dat dit niet een boswandeling gaat worden zoals je die in Nederland gewend bent, laat staan dat ik de juiste schoenen draag. We zijn nog niet zo lang op het eiland, onze container met alle spullen is nog niet gearriveerd dus we leven vanuit een koffer en een hotelkamer en de enige sportschoenen die ik bij me heb, zijn kaal gelopen sneakers zonder enig profiel. Al glibberend en hijgend worstel ik me via het pad omhoog en vervloek mezelf meermaals waarom ik me niet iets beter heb voorbereid op deze wandeling, of me verdiept heb in wat ik kon verwachten. Terwijl ik geestelijk meerdere bijna-dood momenten beleef en aan een soort survival of the fittest bezig ben, kwebbelt de rest van de groep bestaand uit vooral piepjonge, über hippe yoga meisjes en strakke surf dudes er lustig op los alsof ze op een picknick kleedje in het park zitten. Tot overmaat van ramp loopt er ook een jong stel mee die fluitend de berg op gaan met een baby van een paar maanden in een draagzak en een hond aan de lijn, waardoor ik me met de seconde nietiger voel. Af en toe stop ik even om de bijzondere omgeving in me op te nemen, want ondanks mijn fysieke en mentale uitdagingen als onervaren wandelaar is de schoonheid om me heen me zeker niet ontgaan.

Mijn vriendin Jen staat na iets van anderhalf uur klimmen al boven op de bergtop samen met een aantal van haar collega’s op me te wachten en deelt dan de genadeklap uit door terloops te vermelden dat ze deze trail normaal gesproken rent, maar dat gezien de grootte van de groep dat vandaag niet gaat. Help. Wie zijn deze mensen en wat drinken ze? Goddank is de berg aan de zijde van de afdaling gortdroog en afgezien van een paar potentiële nekbrekers in de vorm van bovengrondse wortels kom ik heelhuids op de parkeerplaats aan. De hele groep besluit dit ‘fluitje van een cent’ weg te spoelen met wat biertjes in een plaatselijke karaokebar, een gezellige ‘hole in the wall’ waar de kerstboom het hele jaar in feestverlichting staat te pronken. Ik neem me vooral voor de volgende keer beter voorbereid aan een wandeltocht te beginnen en onderneem direct actie door goede wandelschoenen aan te schaffen. Dat gaat schelen voor een volgende keer.

Goed voorbereid op pad als je gaat hiken in Hawaii

Wat dus vooral en bovenal van belang is bij het wandelen op Hawaii, zijn goede wandelschoenen, liefst waterdicht maar in ieder geval voorzien van zolen met een goed profiel. Ga daarnaast nooit zonder water, zonbescherming (pet of hoed, zonnebrand, zonnebril, bedekkende kleding) op pad en ga niet alleen op pad. Al zijn de wandelpaden op Oahu over het algemeen goed begaanbaar, er is zodra je eenmaal op het pad bent geen verdere route-markering of bewegwijzering.

Officiële trails staan in Hawaii altijd goed aangeduid met borden aan de ingang van het wandelpad

Officiële trails staan in Hawaii altijd goed aangeduid met borden aan de ingang van het wandelpad; blijf op de officieel aangeduide paden

Door de dichte begroeiing en diverse aftakkingen van paden, is verdwalen makkelijker dan je denkt, dus neem iemand mee die de route vaker heeft gelopen of bekend is met de omgeving en een telefoon bij zich heeft met lokaal bereik. Let voordat je gaat wandelen in de bergen ook op het weerbericht: heeft het de afgelopen dagen geregend of is er kans op regen op de dag dat je gaat lopen? Houd er dan rekening mee dat de wandelpaden snel in gladde mos- en modderbanen veranderen en dat dit een effect heeft op de ‘moeilijkheidsgraad’ van je wandeling. Regenval op Hawaii is ook net iets anders dan regen in Nederland – het kan ineens met bakken uit de lucht komen en binnen enkele ogenblikken al tot ‘flash flood warnings‘ leiden.

Draag makkelijke, bedekkende kleding en een pet of hoed

Trek goede wandelschoenen aan, liefst waterdicht, met stevige zool en goed profiel

Tenslotte, neem een horloge of telefoon mee waarop je de tijd in de gaten kan houden. In de winter is het in Hawaii rond kwart voor zes ‘s middags al donker en in de duisternis ga je de weg vanuit het regenwoud niet meer terugvinden.

Neem een kleine rugzak mee, met water, een telefoon, zonnebrand, en andere benodigdheden

 

Bijzondere hikes en watervallen in Hawaii

Door de jaren heen ben ik intussen aardig wat keren de natuur ingegaan en heb een veelheid aan trails gelopen, de ene nog mooier dan de andere. Gelukkig wordt veelal goed aangegeven voor wel niveau wandelaar de diverse trails geschikt zijn en op basis daarvan kan je een ruime keuze maken. Ben je niet bang voor natte voeten en wat modder aan je benen? Dan ben je op elk willekeurige trail naar een waterval aan het goede adres. Hou er rekening mee dat in drogere periodes in de zomer een waterval er een stuk minder indrukwekkend uit kan zien, puur omdat er minder water aanwezig is. Het omgekeerde is ook waar: in het regenseizoen tref je ongetwijfeld een krachtige waterval, maar de weg ernaar toe is ook een grote blubberzooi. Moet je zin in hebben.

Hier een overzicht van hikes in Hawaii die ik zelf heb gemaakt en wat je er zoal kunt verwachten:

Hikes naar een waterval:

  • Likeke Falls Trail
  • Manoa Falls Trail
  • Judd Trail
  • Waimea Falls

Voor meer waterval trails zie hier.

De waterval van Likeke Falls

De waterval van Likeke Falls

De lange waterval van Manoa Falls

De lange waterval van Manoa Falls

Waimea Falls op Hawaii

Aan het einde van het verharde pad naar de waterval van Waimea Falls kan je een duik nemen in het water

Judd Trail

Om de waterval van de Judd Trail in Nu’uanu Valley te bereiken zul je door wat water moeten lopen

Beek Judd Trail

Beek op weg naar de waterval op de Judd Trail; met een beetje geluk kom je via drooggevallen keien aan de overkant

Hikes door het regenwoud:

  • Makiki Trail
  • Palolo Valley
  • Tantalus Kalawahine Trail
  • Pu’u Ma’eli’eli Trail ofwel Kaneohe Bunkers
  • Maunawilli Trail Kailua

Bomen in het regenwoud die tot in de hemel reiken

Ondanks het overweldigende groen vind je als je goed kijkt ook wilde orchideeën en andere bloemen langs de wandelroute.

Hikes door het regenwoud

uitzicht Kaneohe bunkers

Uitzicht vanaf de bunkers over de gehele baai van Kaneohe

Kaneohe Bunkers Trail sign

Uitleg over de Kaneohe Bunkers en hoe het pad volgens de overlevering tot stand kwam

Kaneohe Bunker trail

Verwacht de nodige obstakels van de natuur tijdens een hike in het regenwoud

 

Hikes over verharde wegen

Tot slot drie populaire hikes over verharde wegen op Oahu:

Hanauma Bay Trail
Dit is een redelijk verscholen trail waarbij je je auto moet parkeren in de woonwijk Portlock in Hawaii Kai, om vervolgens via een kort zandpad op een verharde weg uit te komen die je boven de schitterende Hanauma Bay brengt, een afgesloten baai waar slechts een beperkt aantal badgasten per dag het strand op mogen. Is de baai al vol voor de dag (grote kans), dan is dit de manier om de prachtige baai toch te bewonderen.

Hanauma Bay Trail

Ka’ena Point Trial
Dit is niet zozeer een verharde weg, maar meer een zeer breed zandpad in het uiterste westelijke puntje van Oahu. Dit is een beschermd natuurgebied waar geen auto’s of honden zijn toegestaan, en een deel van dit wandelgebied is eveneens een broedplaats voor levensgrote albatrossen. De trail is zo’n 8 km lang (heen en terug) en dat is in de brandende zon geen sinecure. Neem voldoende water en zonbescherming mee. Je kunt een deel van de trail pal langs de zee lopen en in het winterseizoen ook de nodige walvissen en dolfijnen zien. Hou in de winter (nov – maart) ook rekening met de gigantisch hoge golven aan deze kustlijn.

Kaena Point

Makapu Lighthouse Trail
De Makapu Lighthouse Trail is ongetwijfeld het makkelijkste wandelpad van Oahu en daardoor ook zeer populair. Hele families, compleet met baby buggies en honden, trekken hier dagelijks de heuvel op om getrakteerd te worden op bijna 360 views over het eiland, de kraters van zowel Diamond Head als Koko Head en een eindeloos uitgestrekte zee. Wie in de winter geluk heeft ziet hier hele scholen walvissen voorbij trekken, een schitterend schouwspel. Tip: ga op een doordeweekse dag buiten feestdagen en vakanties om, dat scheelt enorm in de drukte.

Makapuu Trail

Kaaloha
Laatste berichten van Kaaloha (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>