Amehula – over emigreren naar Hawaii en andere avonturen

Hallo! Ik ben Karin Calame, woonachtig in Kailua en sinds kort jullie nieuwe Reishonger-blogger. Om maar met de deur in huis te vallen: in de afgelopen 50 jaar ben ik tot op heden 20 keer verhuisd. Naar vaste verblijfadressen welteverstaan, de verscheidene tijdelijke logeeradressen niet meegerekend. Van die verhuizingen waren er vier van internationale aard, hele volksverhuizingen compleet met overvolle zeecontainers, tot wel 20.000 kilometer verderop.

Van alle verblijfplaatsen woonde ik het langste op Aruba, op en af over een periode van in totaal 15 jaar, dus de hele Hollandse randjes zijn er inmiddels wel vanaf. En wat is nou de definitie van een Nederlander? Zei Koningin Maxima niet ooit dat “de echte” Nederlander niet bestaat? Nou ja, dat geldt wellicht voor mij ook. Met de nodige Caribische invloeden, twee stiefdochters die respectievelijk in Mexico City en op de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn geboren, en mijn man die zich al 35 jaar over de USA, Latijns-Amerika en de Caribbean verplaatst voor zijn werk, zijn we multiculturele Nederlanders geworden. Tegenwoordig wonen we op Oahu, in Hawaii te midden van de Stille Oceaan.

Hawaii

Emigreren naar Hawaii

Emigreren is een nog lastiger en ingrijpender proces dan verhuizen, wat op zichzelf al de dubieuze eer heeft van een plek in de stress top 3. Ook als je het al meerdere keren hebt gedaan, zoals het geval is in mijn samengestelde gezin. Echtgenoot Tom heeft de meeste emigraties op zijn naam staan, tien stuks. Fleur, onze jongste, zit aan zeven emigraties en dit is mijn vierde.

Partir c’est mourir un peu

Partir c’est mourir un peu, klopt als een bus. Het loslaten van fijne vrienden, familie, een heerlijke woonplek, leuk werk, sportclubs, kortom het hele palet dat je dagelijkse leven kleur geeft, voelt iedere keer weer als een totaal-ruptuur. En na dat emotioneel geladen proces van loslaten volgt een energie-slurpend proces van opnieuw opbouwen: nieuwe woonomgeving zoeken, nieuwe baan, nieuwe vrienden maken en ga zo maar door. Je wordt al moe als je er aan denkt, en geloof me, het is ook echt slopend, maar tegelijkertijd ook spannend en verfrissend.

Na zes heerlijke jaren op Aruba, mijn tweede langere periode op dit One happy island, pakken we in de zomer van 2018 de zeecontainer in omdat Tom een nieuwe baan heeft gekregen in Honolulu. We gaan emigreren naar Hawaii. Het klinkt enorm exotisch als hij me voor het eerst vertelt dat hij gepolst is om op een baan in Hawaii te solliciteren, maar ik denk ook meteen ‘help, dat is echt heel ver weg’. Daarnaast heb ik het zo goed naar mijn zin op Aruba, sterker nog, ben zo vergroeid geraakt met het eiland en voel me er zo enorm thuis dat het me aanvliegt om er weg te
moeten.

Op ontdekking in Hawaii

Karin Swiers HawaiiEn wat weet een mens nou van Hawaii, behalve dat het eilanden zijn? Ik wist echt niet dat er 137 eilanden waren, waarvan 1 eiland daadwerkelijk Hawaii heet, en met slechts 8 ‘hoofd’eilanden. Ook had ik geen idee dat er zoveel verschillende kleuren groen bestaan, of dat er complete regenwouden en bergketens zijn op de Hawaiiaanse eilanden. Dat tv-series als Magnum P.I. en Hawaii 5.0 hier zijn opgenomen was me bekend, maar dat zo ongeveer alle Jurrasic Park films voor grote delen ook in Hawaii zijn gefilmd, net als andere grote blockbusters zoals Godzilla en Lost, was me ontgaan. En zo valt er nog veel meer te leren de komende jaren over dit gevallen koninkrijk, het enige in de Verenigde Staten.

In de nazomer van 2018 begon ons Hawaii avontuur, en hoe dat allemaal verliep en wat er op Hawaii zoal te ontdekken en beleven valt, lees je in mijn Amehula blogs.

Kaaloha
Laatste berichten van Kaaloha (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>