Dol op de ukelele, symbolisch snaarinstrument van Hawaii

Denk je aan Hawaii, dan hoor je bij wijze van spreken de licht ‘jankerige’ klanken van de steelguitar, die onlosmakelijk verbonden is met de typische Hawaii-sound. Maar vlak vooral de ukelele niet uit. Deze mini-gitaar die zijn oorsprong vindt in Portugal, heeft de harten van vele Hawaiiaanse muzikanten veroverd en wordt al decennialang als poster-prop gebruikt om deze eilandengroep te verbeelden. Ook in andere delen van de wereld is de ukelele aan een opmars bezig en kan je overal ukelele-lessen volgen. In dit artikel lees je meer over de ukelele en andere gebeurtenissen waarmee ik hoop de juiste snaar te raken.

Aanleiding voor dit verhaal is een speciale en gedenkwaardige ontmoeting die ik had met het Langley Ukelele Ensemble, een groep tieners uit Canada die stuk voor stuk de sterren van de hemel spelen op dit kleine snaarinstrument. Op de dag van deze ontmoeting had Tom, mijn man, me tussen neus en lippen door gezegd dat we geacht werden deze groep bijzondere gasten van zijn hotel even gedag te zeggen in Waikiki, zo rond een uurtje of zes ‘s avonds. Ik denk er verder niet te veel over na, sla alleen het woord ‘tieners’ op en maak me drukker over het feit dat het weekend is, en we voor de zoveelste keer naar Waikiki moeten rijden, dus bedenk een plannetje waardoor ik het minder erg ga vinden.

Biertap in restaurant 604

Biertap in restaurant 604

Luchtig gekleed

Voordat we ons richting de ukelele-spelende jeugd gaan begeven, stel ik ergens halverwege de middag aan Tom voor om even een borreltje te gaan doen in bar/restaurant 604 waar we nog nooit zijn geweest maar waar ik goede dingen over heb gehoord. Het ligt aan de beroemde Pearl Harbor Baai en geeft uitzicht op het Arizona memorial aan de overkant van het water. Tom stemt in, het is immers met een beetje fantasie op weg naar Waikiki en van daaruit zullen we dan doorrijden naar de Canadese tieners. Ik registreer wat Tom aanheeft, een aloha shirt, spijkerbroek en teenslippers. Zelf heb ik een Hema-hempje aan van de ondergoedafdeling (het was een zeer warme dag), een kort rokje van jeansstof en teenslippers. Mijn haar wordt uit mijn gezicht gehouden door een stoffen haarband met aloha print.

Cocktails met uitzicht op Pearl Harbour

De bar is nog leuker dan gedacht. We genieten van het uitzicht, de zakkende zon, de jachthaven op de voorgrond, de relaxte reggae muziek, surfplanken aan muren en plafonds waar je ook kijkt, een verfrissende cocktail en een gezellige drukte om ons heen. Anders dan je zou verwachten van een bar aan het water met de drukstbezochte toeristische attractie van Oahu, Pearl Harbor als buurman, krijg ik de indruk dat hier overwegend locals komen. We bestellen een verse ahi (rauwe tonijn in blokjes) en wat gefrituurde inktvisringen en zijn erg tevreden over deze nieuwe ontdekking op het eiland. Zo zie je maar, je kan zelfs op een eiland nog nieuwe plekjes ontdekken.

Uitzicht over de jachthaven en het nabijgelegen Pearl Harbour vanuit bar/restaurant 604

Uitzicht over de jachthaven en het nabijgelegen Pearl Harbour vanuit bar/restaurant 604

Verrassing

Niet veel later rijden we richting Waikiki en parkeren we naast het Sheraton Princess Kaiulani hotel, waar de Canadese kinderen zich vanavond bevinden. Als Tom in een rechte lijn naar het openluchtrestaurant naast het zwembad loopt, waar de hele groep van zo’n dertig tieners en een tiental volwassen begeleiders zit te eten, begint het me te dagen dat we hier een eetafspraak hebben waar ik niks van af wist. Help. Iedereen, inclusief de tieners, ziet eruit om door een ringetje te halen en heeft een aloha jurk, of gekleed aloha shirt aan en daar sta ik dan, op mijn teenslippers in een Hema hempje. Oeps.

Ik kom er binnen drie tellen ook nog eens achter dat we hier niet zomaar zijn uitgenodigd, nee, we zijn de speciale gasten van de avond. De VIP’s. Er vormt zich dan ook al snel een lange rij zoals je die op recepties ziet en voor ik het weet komen alle kinderen zich een voor een persoonlijk aan ons voorstellen en een handje geven. Ik voel me ineens een totaal misplaatste versie van het koninklijk paar, met zoveel egards als we worden onthaald.

Ukelele les

Niet lang na het spontane receptie-gebeuren midden in het restaurant, lekker gênant, krijg ik in geuren en kleuren het hele verhaal over het ontstaan van het Langley Ukelele Emsemble te horen van Peter Luongo, een in Canada opgegroeide immigrantenzoon van Italiaanse ouders. Peter, woonachtig en werkzaam in Langley, een plaatsje in het stadsdistrict van Vancouver, had een jaar of 35 geleden zijn passie voor muziek overgebracht op tieners door een buitenschools muziekklasje te beginnen. Al snel specialiseert de klas zich in het bespelen van de ukelele, oorspronkelijk een Portugees muziekinstrument maar vooral wereldberoemd geworden in Hawaii en tegenwoordig beschouwd als een typisch Hawaiiaans instrument.

Ukelele les in Sheraton Waikiki

Ukelele les in Sheraton Waikiki

Over de ukelele

De ukelele, voor zover bekend in 1879 naar Hawaii gebracht door Portugese immigranten uit Madeira die het snaarinstrument toen nog een braghuina noemden, is niet weg te denken uit het Hawaiiaanse straatbeeld en diens muziek scene. Koning David Kalakaua (1874-1891), de zogenaamde Merrie Monarch waarover ik al eerder schreef in het blog over huladans, wordt genoemd als de meest invloedrijke Hawaiiaan die de ukelele bij het grote publiek onder de aandacht heeft gebracht door het muziekinstrument toe te voegen aan voorstellingen en luau-vieringen met koninklijke allure.

Fast forward naar de jaren zestig van de vorige eeuw zijn het Amerikaanse sterren als Shirley Temple en Elvis Presley die zich graag met de ukelele laten zien, gevolgd door de lokale muziekheld Israel Kamakawiwo’ole (Iz) die in 1993 een internationale megahit scoort met de ukeleleversie van Judy Garland’s klassieker “Over the rainbow”. Tegenwoordig struikel je in Hawaii en met name op het drukste eiland Oahu over de ukelele-winkels, ukelele-optredens en ukelele-lessen.

Ukelele Store

Ukelele winkel

Israel Kamakawiwo’ole - credits Ukulele-Magazine

Israel Kamakawiwo’ole – credits Ukulele-Magazine

Wie wil er mee naar Hawaii

Terug naar het Langley Ukelele Ensemble, waar Peter Luongo merkt dat het zijn leerlingen frustreert dat ze de ukelele niet snel onder de knie kunnen krijgen, voornamelijk omdat ze te weinig oefenen. Dus besluit hij een wedstrijd te verbinden aan het schoolklasje: wie zich bekwaamt in het bespelen van de ukelele mag mee op reis naar Hawaii. Zo gezegd, zo gedaan en in no time kan de hele klas waanzinnig goed ukelele spelen. Er worden diverse plaatselijke concerten gegeven om fondsen voor de reis te werven. En, beloofd is beloofd, de klas reist daadwerkelijk af naar Waikiki.

Die eerste reis is inmiddels 30 jaar geleden; gasthotel Sheraton Waikiki heeft 25 achtereenvolgende jaren de deuren voor deze groep geopend tegen een gereduceerde prijs, in ruil voor dagelijkse gratis concerten in de lobby voor andere hotelgasten. Ook geeft de groep concerten op straathoeken en pleinen kriskras door Waikiki en overal waar ze komen blijkt de groep een dikke hit en verzamelen zich in drommen toeristen en andere belangstellenden. Het etentje waarop we belanden, is tevens bedoeld om Tom in het zonnetje gezet om te bedanken voor al 25 jaar gulle gastvrijheid in het onderbrengen van deze bijzondere groep. Hij krijgt een ingelijste foto met de gehele groep, voorzien van al hun handtekeningen, cadeau als aandenken aan 25 bezoeken aan de Sheraton Waikiki.

Langley Ukelele Ensemble

Langley Ukelele Ensemble

Aloha gedachtengoed

Toevallig was ik eerder die week ook in Waikiki voor een evenement en had in de lobby van Sheraton afgesproken waar, jawel, het Langley Ukelele Ensemble een gratis concert gaf. Het klonk fantastisch, zowel hun ukelele spel als hun zang en de gepassioneerde contrabas speler was helemaal het einde. Het zijn enorm sympathieke mensen en hun hele project van gratis concerten verzorgen en anderen een geweldige (extra) ervaring geven tijdens hun vakantie in Hawaii sluit enorm aan bij het aloha gedachtengoed van deze eilanden om je belangenloos in te zetten voor anderen. Ik sluit de tieners en hun muzikale leiders in mijn hart en ben de schaamte over mijn outfit inmiddels te boven. Het was een avond met een gouden randje, zelfs in een Hema hempje.

De ukelele heeft bij mij thuis een ereplek aan de muur gekregen

De ukelele heeft bij mij thuis een ereplek aan de muur gekregen

In Hawaii vind je de ukelele in alle soorten en maten, en voor iedere portemonnee. Dit is een handbeschilderd exemplaar

In Hawaii vind je de ukelele in alle soorten en maten, en voor iedere portemonnee. Dit is een handbeschilderd exemplaar

Kaaloha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>