Roadtrip in Californië over de Pacific Coast Highway

Ben je van plan binnenkort af te reizen naar de Verenigde Staten en hou je van zonnig weer? Dan doe je er goed aan een heerlijke roadtrip langs de kronkelende kustlijn van Californië te maken. De bijna 1.450 kilometer lange kustlijn met in het noorden de steden San Francisco en Sacramento, en Los Angeles en San Diego in het zuiden, biedt een grote variatie aan landschappen en zelfs microklimaten maar heeft één ding gemeen: uitzicht op de Pacific Ocean, ofwel de Stille Oceaan.

Wij bevinden ons in Los Angeles en besluiten een klein stukje van de Pacific Coast Highway, door de locals aangeduid als kortweg PCH, af te leggen van Malibu naar Santa Barbara en het daar net boven gelegen ‘sterrenreservaat’ Montecito. We doorkruisen LA door de Santa Monica Boulevard helemaal uit te rijden tot we de zee bereiken en jawel, in de badplaats Santa Monica zijn aangekomen. De route wordt langs de kant van de weg ook met gekleurde borden aangeduid als de Route 66, de beroemde snelweg die de oost- en westkust van de Verenigde Staten met elkaar verbindt. Het westelijke deel van Route 66 vindt in Santa Monica zijn eind- dan wel beginpunt.

west hollywood route66

santa monica blvd

Santa Monica Boulevard

Mondain Santa Monica

Vanaf het strand van Santa Monica kan je de strandhuizen van Malibu al in de verte zien liggen dus het lijkt een afstandje van niks maar schijn bedriegt. Het is met middelmatige drukte op de weg al gauw een klein uur rijden voordat we in hartje Malibu aankomen, maar voor het zover is trakteren we onszelf op een kleine versnapering in het iconische hotel, the Georgian, geheel passende bij het mondaine Santa Monica. Het babyblauwe gebouw in art deco stijl is een niet te missen blikvanger aan de boulevard en heeft een grandeur die doet denken aan de hotelklassiekers in Nice of Cannes. Wij vlijen neer op het terras dat voldoende beschutting biedt tegen de zon en tevens prachtig uitzicht geeft op boulevard, strand en zee. Op een steenworp afstand van dit hotel vind je het uitgestrekte, enigszins Mediterraan aandoende Palissades Park en de toeristische trekpleister Santa Monica Pier.

Het statige Georgian hotel in Santa Monica is een kleurrijk ijkpunt aan zee

Het statige Georgian hotel in Santa Monica is een kleurrijk ijkpunt aan zee

Terras, bar en bellboy The Georgian, Santa Monica

Het terras en de bar van The Georgian, Santa Monica

Malibu

Dan gaan we toch echt aan de tocht beginnen en vanuit Santa Monica wordt duidelijk aangegeven hoe je op de Pacific Coast Highway terechtkomt. Zoals gezegd is het een klein uurtje trukken voordat we in hartje Malibu zijn, maar het gebied is uitgestrekt en de krappere huizen die overigens levensgevaarlijk pal aan de snelweg liggen doemen al na een half uurtje op. Vervolgens rijden we 34 kilometer langs de kustlijn van Malibu en zien langzaam maar zeker de huizen steeds groter en luxer worden en meer zandstrand verschijnen. Aan onze rechterhand flits een woestijnachtig heuvelland voorbij met een brede canyon en weinig begroeiing, aan de linkerhand liggen de strandhuizen en de relatief kleine stranden. Het gebrek aan begroeiing op de heuvels van de canyon wordt goedgemaakt door mega mansions. Hoe verder noordelijk we rijden, hoe meer riante villa’s en aangelegde tuinen we zien in de heuvels afgewisseld met prachtige doorkijkjes, de canyon in. Om dichter langs de de kustlijn te kunnen rijden en de kleinere stranden te bereiken, moet je even van de Pacific Coast Highway af en de parallelweg op. Bij borden met blauwe cirkels waarop “beach access” staat kan je het openbare strand op. Doordat de stranden hier klein zijn en iets verder van de doorgaande weg, de PCH, afliggen, heb je het strand hier praktisch voor jezelf.

Uitzicht_SantaMonica_Malibu

Uitzicht vanaf het strand van Santa Monica op de heuvels van Malibu in de verte

De Pacific Coast Highway geeft continue prachtig uitzicht op de Stille Oceaan op links en droge heuvels en valleien aan de rechterzijde

De Pacific Coast Highway geeft continu prachtig uitzicht op de Stille Oceaan en droge heuvels en valleien aan de andere zijde

Beste adressen in Malibu

Malibu ‘City’ stelt niet zoveel voor; een verdwaalde stripmall hier en daar met wat kleine eetgelegenheden en winkels, niks glamoureus of hoogdravends. Wel een showstopper is de gemanicuurde, bijna drie en een halve vierkante kilometer tellende campus van Pepperdine University, een peperdure privéuniversiteit, vandaar misschien de naam Pepperdine? Wie zal het zeggen. Heb je na het bekijken van de knotsen van privéhuizen met eigen strand zin om zelf even uitgebreid van het strandleven in Malibu te genieten, dan kan je je hart ophalen aan Leo Carillo Beach, een groot zandstrand met openbare toegang.

Kom je naar Malibu om te zien en gezien te worden, dan kom je bij aan zee gelegen restaurants zoals Geoffrey’s, Duke’s en Nobu aan je trekken. Wat je er ook zeker moet trekken is je portemonnee, want eten en drinken met de who is who heeft in deze omgeving een pittig prijskaartje. Maak liefst ook vooraf al een reservering want het kan er in de zomer en in de weekenden plofdruk zijn. Reis je rond op een kleinere beurs dan vind je in de kleinere winkelcentra langs de PCH een Starbucks, Jack in the Box of kleine mom and pop eettentjes.

Villa’s aan zee en een keur aan kleine baaitjes en zandstrandjes in Malibu

Villa’s aan zee en een keur aan kleine baaitjes en zandstrandjes in Malibu

Pacific Coast Highway

Al met al valt Malibu een beetje tegen. Ja, er staan zowel aan het strand als in de heuvels aan de overkant van de Pacific Coast Highway riante villa’s maar de stranden zijn klein, niet makkelijk toegankelijk en stoppen op de PCH om ergens te parkeren voor strandbezoek of een foto doe je letterlijk met gevaar voor eigen leven. We hebben het er tijdens onze autorit veelvuldig over hoe super gevaarlijk het is dat de huizen en ook de Pepperdine Universiteit hier pal aan de snelweg met hun voorbijrazende verkeer liggen. Dat is vragen om ongelukken en geloof het of niet; die avond, als we heelhuids van de rondrit langs de kust terugkeren op onze hotelkamer en CNN aanzetten, horen we dat er eerder deze week vier studentes van Pepperdine University zijn doodgereden.

Aanleiding voor het nieuwsitem zijn vandaag gehouden demonstraties in Malibu tegen de gevaarlijke snelweg die volgens de berichtgeving op CNN al 58 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt in de afgelopen 10 jaar. Er wordt (te) hard gereden op een (te) drukke weg en daar moet volgens de demonstranten een eind aan komen. We staren naar het tv-scherm en zijn er even beduusd van.

Santa Barbara

Wij hebben Malibu snel gezien en rijden door richting Santa Barbara waar we een ruim uur later arriveren. Wat een totaal andere uitstraling heeft dit dorp. Ook al is Santa Barbara net als Malibu aan zee gelegen, het is zeer zeker geen typische badplaats. En in tegenstelling tot Malibu is hier wel sprake van een heel karakteristieke dorpskern met veelal witte gebouwen in Moorse stijl, knusse steegjes, pleintjes en tegels in fleurig keramiek op de vloer. Wij zijn de week voor kerstmis in dit dorp en er wordt naar hartenlust geshopt in de vele boetieks van het openlucht winkelcentrum Paseo Nuevo, dat langs de hoofdstraat State Street meandert.

santa barbara state street

De hoofdstraat van Santa Barbara’s downtown, State Street, die van het winkelhart tot aan de zee loopt

De gehele binnenstad van Santa Barbara bestaat uit witte gebouwen - Winkelcentrum Paseo Nuevo met Moorse invloeden in bouwstijl en tegelwerk

Winkelcentrum Paseo Nuevo met Moorse invloeden in bouwstijl en tegelwerk

Hometown van Ronald Reagan

Onderweg naar het strand van Santa Barbara vind je op State Street nr 217 het Reagan Range Center, een bescheiden museum met diverse memorabilia, foto’s en gebruiksvoorwerpen van de 40ste president van de Verenigde Staten. Het museum is een verwijzing naar de warme band die Nancy en Ronald Reagan hebben met Santa Barbara en hun ranch, Rancho del Cielo in de Santa Ynez bergen van Santa Barbara County. De Reagans kochten hun Rancho in 1974 toen Reagan nog Gouverneur van Californië was en ze woonden er ook gedurende de acht jaar dat Reagan President van Amerika was, tussen 1981 en 1988. Vandaar dat deze ranch destijds ook wel het Witte Huis van het Westen werd genoemd. Diverse staatshoofden, waaronder wijlen Queen Elisabeth en haar man Prins Philip hebben de Rancho di Chielo wel eens bezocht. Het Reagan Range Center in downtown Santa Barbara is dus een soort mini-dependance van de verderop in de bergen gelegen Rancho van de Reagans.

Van State Street naar Steans Wharf

Je kan in Santa Barbara echt je hart ophalen als je van winkelen en flaneren houdt, maar ook voor de watersporter en strandganger is er genoeg in Santa Barbara te beleven. Het karakteristieke stadhuis met knusse omgeving zijn een bezoekje of een foto waard. De lange winkelstraat State Street beschikt over een museum, diverse theaters en tal van boetieks en grotere ketens zoals H&M, gelateria’s voor vers schepijs, kleine bierbrouwerijen en ruime keuze uit restaurants en bars. Loop je door State Street rond zonsondergang zoals wij deden, vergeet dan niet geregeld naar links te kijken op de bergketens van Montecito. Langzaam zie je de bergen via doorkijkjes vanaf de winkelstraat warm oranje kleuren, echt schitterend.

Sunset Santa Barbara golden hour

Santa Barbara golden hour

Loop je State Street helemaal uit dan kom je via een tunnel uit aan de gezellige boulevard en het uitgestrekte strand waar je neer kan ploffen of een duik in zee kan nemen. Ga je rechtsaf dan kom je uit bij de jachthaven en kan je een bootje huren en langs de kustlijn varen. Loop je rechtdoor de houten pier op, dan kom je uit op Stearns Wharf. Deze lange pier in zee is ook voor auto’s en fietsers toegankelijk en een verzamelpunt voor dagjesmensen, dus even uitkijken. Je vindt er tal van ‘fish en chips’ achtige restaurants en wat kleine winkels met souvenirs. Hou je niet van drukte of toeristische trekpleisters, sla dit dan over. Je hoeft overigens niet de hele pier af te lopen om al een prachtig uitzicht over de kustlijn van Santa Barbara en het bergachtige achterland te krijgen.

santa barbara kustlijn stearns wharf

De houten pier die toegang geeft tot Stearns Wharf, met uitzicht over strand en bergen

sunset santa barbara beach

Het brede zandstrand van Santa Barbara aan het einde van State Street tijdens de zonsondergang

santa barbara beach pier

Santa Barbara Beach aan het einde van State Street

Europees eetadres in hartje Santa Barbara

In een zeer rustige en lommerrijke zijstraat van het drukkere State Street vinden we de knusse bistro The Black Sheep. De knusse setting, de Franse muziek op de achtergrond, de gezellige patio aan de achterzijde en ruime, moderne bar staan ons aan, dus we ploffen neer en zien tot onze verrassing dat het menu veel klassiekers uit de Franse keuken bevat, waaronder coq au vin en crème brûlée, en wijnen uit de Provence en Belgische bieren.

Als we geholpen worden en nog even in het Nederlands overleggen wat we zullen eten en drinken worden we ineens in onze eigen taal te woord gestaan. De eigenaar blijkt een geboren Nederlander met een Limburgse moeder en een vader uit Los Angeles. Het maakt de ervaring af, en zowel het eten als de wijn is verrukkelijk. Echt een aanrader als je in downtown Santa Barbara bent. Tip: ze hebben een early bird menu tot 17:30 uur met zeer aantrekkelijk geprijsde 3-gangen menu’s en drankjes. Reserveren is een must; de bistro zit de hele avond vol.

Pacific Coast Highway - The Black Sheep Santa Barbara

De bar van The Black Sheep rond de klok van vijf; even later zat het hier ram vol

Montecito en Wine Country

Na het gezellige diner willen we ook nog even zien hoe de rich en famous in rijkelui’s enclave Montecito wonen. Dit bergdorp dat letterlijk en figuurlijk neerkijkt op Santa Barbara en de Stille Oceaan, huisvest iedereen van Oprah en Ellen DeGeneres tot weglooproyals Harry en Megan in mega mansions achter torenhoge heggen en hekken. Wij waren er in kersttijd en met een overdaad aan kerstlampjes in winkels, bomen en rond pleintjes waan je je in een soort Laren. Sterren hebben we niet gezien, wel wat boetieks, antiekzaken en juweliers, twee restaurants en een mini market.

Een stuk interessanter en aanlokkelijker is Wine Country, het uitgestrekte wijngebied rond Santa Barbara dat je kan bezoeken voor rondleidingen, wijnproeverijen of om een glaasje te drinken. Wegens tijdgebrek lukte ons dat niet meer maar je struikelt er werkelijk over de wijnhuizen en wijngaarden. Via de ruime, vierbaans snelweg Freeway 101 rijden we langs het plaatsje Santa Claus, dat vanwege de kersttijd in lichterlaaie lijkt te staan met een overdaad aan kerstverlichting en opblaaspoppen, terug naar Los Angeles. Deze route heeft zeker in het donker de voorkeur over de eerder beschreven drukke tweebaansweg, Pacific Coast Highway.

Rozig en voldaan komen we een kleine anderhalf uur later in Los Angeles waar we onze roadtrip geheel in stijl afsluiten met een entree in de stad via de kronkelende bergweggetjes van de Hollywood Hills.

Toevluchtsoord van de sterren: Montecito Village - Etalages vol lampjes en nepsneeuw in de dagen voor kerst in statig Montecito

Toevluchtsoord van de sterren: statig Montecito Village

Kaaloha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>