Onbekend Noord Lombok

Na vier maanden stage te hebben gelopen, heb ik nog altijd het noorden van Lombok niet gezien. Veel over gelezen in de reisprogramma’s. Dus mijn nieuwsgierigheid is gewekt! Met het vooruitzicht op een lang weekend en het bezoek van een vriendin, staat het noorden van Lombok gepland! Het plan is om met twee ‘grote Nederlanders’ per scooter het noorden te verkennen. We beginnen op het vliegveld, vanaf daar zullen we naar Masbagik, Pringgasela, Labuan Pandan, Senaru en Bangsal rijden. We eindigen op het bekende feest eiland Gili Trawangan.

Landschap Noord Lombok

Zaterdag ochtend vertrek ik vanaf mijn huisje met een volle rugtas, mijn cameratas en een extra helm naar het vliegveld. Onderweg doet het eerste probleem zich voor. Een lekke band, dus op zoek naar een bandenplakker. Gelukkig zit er een 100 meter verderop. Ik neem plaats op het muurtje om toe te kijken hoe mijn band geplakt wordt. De dorpsroddel doet het blijkbaar goed, want van alle kanten komen mannen aangelopen om een praatje met mij te maken. Half in het Indonesisch en half in het Engels leg ik uit wat ik op Lombok doe. Na een kwartiertje is mijn band gemaakt en haast ik me richting het vliegveld, waar mijn vriendin al staat te wachten.

Onbekend Noord Lombok: Masbagik

Vanaf hier rijden we samen op één scooter. Vanaf het vliegveld vertrekken we richten Masbagik, een potterbakkersdorp. Aangekomen besluiten we eerst te lunchen met een heerlijk bord Nasi Campur. Na het eten vervolgen we de zoektocht naar het pottenbak gedeelte. Nadat we drie keer heen en weer gereden zijn en vijf mensen de weg hebben gevraagd, besluiten we om de zoektocht te staken en verder te gaan naar het volgende punt op ons programma. Ondertussen komen we nog wel een super leuk restaurantje tegen. Huisjes van bamboe gebouwd boven een kweekvijver. We stoppen om even een kokosnoot te drinken op deze leuke locatie.

Rijst oogsten op Noord Lombok

Onbekend Noord Lombok: Pringgasela

De weg richting Pringgasela word vervolgd. Pringgasela is een weefdorpje en nadat we onze scooter in een steeg hebben geparkeerd, zien we al snel een vrouw voor het huis aan het weven. De dorpelingen hebben snel door dat er twee buitenlanders rondlopen, en iedereen komt kijken. Kleine kinderen lopen achter ons aan, maar duiken schuw weg als je vraagt of ze op de foto willen. Een man biedt ons eten aan en we worden bestookt met vragen. Na in ons beste Indonesisch uitgelegd te hebben wat we doen, bedanken we ze voor het eten. We besluiten een eindje het dorp uit te lopen, de rijstvelden in. Hier wordt volop geoogst. We maken van deze gelegenheid gebruik en schieten een paar mooie foto’s voor het thuisfront. Het wordt al laat, dus we besluiten naar onze eindbestemming voor die dag te rijden, Labuan Pandan in het oosten van Lombok. We verblijven in een guesthouse, en na een heerlijk avondmaal duiken we ons bedje.

Vissersboot Oost gili's

Oost Lombok en de Gili’s

De volgende ochtend ontbijten we met een bananenpannenkoek. Vervolgens vertrekken we met een bootje richting de oostelijke Gili eilanden. Eerst maken we een snorkelstop, helaas weinig vissen, maar het koraal hier is prachtig. Na het snorkelen varen we naar een eilandje. Hier besluiten we eerst even te genieten van het feit dat we de enige toeristen zijn, en dat er verder maar een paar lokale mensen op dit eiland zijn. Zittend in de zee laten we platte steentjes over het water stuiteren en zingen ‘op een onbewoond eiland’. Het ultieme geluksgevoel hebben we hier zeker bereikt.

Nadat we uitgespeeld zijn vervolgen we de wandeling over het eiland. Halverwege komen we een paar huisjes tegen en nieuwsgierig als we zijn vragen we of we een kijkje mogen nemen. Eerst krijgen we eten aangeboden, volgens de vrouw die het aanbiedt iets wat uniek is voor dat eilandje. Het blijkt een gepofte aardappel te zijn. De huisjes zijn erg klein en donker. Nadat we nog een stuk meloen hebben gekregen, lopen we terug naar de boot. Bij het volgende eiland nuttigen we onze lunch. Rijst met kip en groenten. Ondertussen zien we dat Lombok bedekt wordt met wolken. Aangezien we nog een stuk moeten rijden, besluiten we terug te gaan.

oude vrouw pringgasela

Aangekomen op het vasteland pakken we snel onze spullen voor een lange rit vanaf Labuan Pandan naar Senaru. Met onze poncho’s aan vertrekken we op de scooter. Uiteindelijk bleken het vooral hele dreigende wolken, nat geregend zijn we niet. We rijden aan de voet van de Rinjani vulkaan. Aan de linkerkant zien we de bergen die naar de vulkaan leiden en aan de rechterkant zien we regelmatig de zee voorbij komen. Borden langs de weg zie je heel weinig op Noord Lombok. Gelukkig weet google maps ons te vertellen waar we rijden. De persoon voorop rijdt en de persoon achterop speelt voor tomtom. Helaas blijven we twee vrouwen en rijden we toch ergens verkeerd. Op dat weggetje passeren we een groepje jongeren die aan de weg werken en proberen om ons te laten stoppen om te betalen, snel doorrijden dus. Nadat we tot de conclusie komen dat we verkeerd gereden zijn, draaien we om en vervolgen onze weg de juist richten op. Eindelijk hebben we Senaru bereikt, maar we hebben geen idee waar de Rinjani Mountain Garden zit, de plek waar we gereserveerd hebben. Na meerdere keren op en neer te zijn gestuurd, besluiten we mijn manager op te bellen om te vragen waar we heen moeten. Gelukkig vinden we nu wel de weg. We rijden steeds hoger de bergen in. Om de vijf minuten word het uitzicht en de omgeving mooier.

Senaru

Aangekomen bij de Rinjani Mountain Garden worden we hartelijk ontvangen door Tony, de Duitse gastvrouw. We worden naar ons huisje gebracht, en even worden we verblind door de schoonheid van het uitzicht. We vallen beide stil, omdat er simpelweg geen woorden zijn om de pracht van de omgeving te beschrijven. Vanaf ons terrasje zijn we de nabij liggende rijstvelden, daarachter in de verte is de oceaan. In de avond eten we gezellig met de andere gasten van Rinjani Mountain Garden. Een typisch Duits gerecht, Goulash met Spatzl. In de avond genieten we nog van een Bintang op ons terras en een warme douche. Vervolgens vallen we heerlijk in slaap in ons hemelbed. De volgende ochtend worden we wakker met door het raam het prachtige uitzicht. Ook vandaag belooft een drukke dag te worden, maar eerst genieten van een heerlijk ontbijt met versgebakken brood.

Na het ontbijt gaan we op pad om vanaf de Rinjani Mountain Garden naar de watervallen van Senaru te hiken. Gewapend met een flesje water, teenslippers en een camera gaan we op pad. Het eerste deel is vrij simpel, we lopen dwars over de rijstvelden. Hierna word het echter pittiger. We waden door beekjes, klimmen over boomstammen en gaan via steile paadjes verder omhoog. Eindelijk bereiken we het vaste pad, dat ons naar de eerste waterval leidt. Deze waterval is mooi, maar niet spectaculair. Voor de tweede waterval moeten we van het pad af, en als snel waden we door het water. We glibberen naar de waterval toe, maar het is het waard. Een waterval zoals je kent van de foto. Breed en hoog. We leggen onze tassen neer op een paar rotsen en lopen verder door het water naar de poel onder de waterval. We besluiten om ook daar in te gaan. IJskoud, maar heerlijk verfrissend. Hierna begint onze terug weg. Gelukkig hebben we afgesproken dat we opgehaald worden. Dus na een half uur lopen zit onze vier uur durende hike erop.

Oude man Lombok

Van Bangsal naar Gili Trawangan

Teruggekomen bij de Rinjani Mountain Garden moeten we ons weer haasten, want we willen de boot van Bangsal naar Gili Trawangan nog halen. Geen lunch, snel stappen we op en beginnen aan een lange tocht naar Bangsal. Onderweg hebben we weinig tijd om te genieten, vol gas vooruit. Op een half uur afstand komen we vast te staan in een optocht van Ogor Ogor (monsters van papier marche). Heel mooi, maar hier hebben we geen tijd voor natuurlijk. Na een half uur kunnen we eindelijk verder rijden. Om vijf uur komen we aan in Bangsal. Nog net op tijd om de boot te halen. Met een publieke boot maken we de een uur durende oversteek naar Gili Trawangan. Dit is de enige plek waar we geen hotel hebben gereserveerd. Het eerste wat ons te doen staat is een hotel zoeken. Waar we geen rekening mee hebben gehouden is dat het Nyepi is op Bali. Dit is een dag van stilte, toeristen mogen dan niet de straat op in Bali. Vandaar dat iedereen wegvlucht naar Gili Trawangan. Na meer dan een uur zoeken hebben we eindelijk een vies hotel gevonden, voor veel te veel geld. Maar er is een kamer vrij. We frissen ons snel op, en vervolgens te eten bij Scalways, waar we afgesproken hebben met een vriend. Aangezien we de lunch over hebben geslagen, heb ik veel honger. Ik bestel spareribs en neem vast een salade vooraf. Het eten smaakt heerlijk.

We besluiten vanavond te genieten van het feit dat we even niet omringd zijn met Aziaten. Eerst genieten we van een waterpijp en een cocktail. Vervolgens zoeken we een plek op waar we kunnen dansen. Nadat we ons helemaal in het zweet hebben gedanst, besluiten we ons bedje op te zoeken om bij te komen van een drukke dag. De volgende ochtend zoeken we een tentje om te ontbijten. Daarna huren we snorkels om het onderwaterleven bij Gili Trawangan te ontdekken. Helaas! We zien geen schildpadden, maar wel veel andere mooie vissen. Na het snorkelen is het tijd om onze tassen in te pakken. Vandaag vliegt mijn vriendin weer terug naar Makassar. Weer maken we de oversteek met de publieke boot. We stoppen onderweg nog even bij mij huisje om een heerlijke cheese cake te eten en te lunchen met Nasi Goreng Ayam. Daarna breng ik mijn vriendin weer terug naar het Vliegveld van Lombok en nemen we afscheid van elkaar. Gelukkig kunnen we beide terug kijken op een mooi en ervaringsvol weekend.

Tekst en foto’s: Brenda Bonte

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>