Reisgenoten zoeken? Trabys!

Binnenkort ga je op reis en het zou wel leuk zijn om je avonturen met een reismaatje te beleven. De Nederlandse startup trabys helpt je bij het zoeken naar een reisgenoot, of je nu gaat backpacken in Costa Rica, een roadtrip door Australië gaat maken of vrijwilligerswerk in Paramaribo gaat verrichten. Reishonger sprak met Minke Boonstoppel, een van de oprichters van deze nieuwe online reizigerscommunity.

Minke op reis in Afrika, 2012.

Minke op reis in Afrika, 2012

Minke houdt zelf enorm van reizen, het idee van trabys is dan ook ontstaan uit een persoonlijke behoefte. “Ik ga ieder jaar mee op groepsreis naar een mooie verre bestemming en heb vele mooie, gezellige, leuke reizen meegemaakt. Maar ook wel eens reizen waarbij mijn reisgezelschap en ik een totale mismatch waren.” vertelt Minke. “Helaas weet je dit nooit als je een reis boekt. Reisorganisaties geven naast een grove groepssamenstelling en brede leeftijdscategorieën, zeer beperkte informatie over medereizigers. Terwijl dit werkelijk waar je reisbeleving kan maken of breken.”

Zo probeer ik al drie jaar naar Brazilië of Argentinië te gaan, zonder succes.

“Het reisaanbod van verschillende reisaanbieders is nagenoeg gelijk. De routes, het reiscomfort, de prijzen, ze verschillen niet zoveel van elkaar. Ik vind het belangrijker te weten met wie ik op reis ga. Maar de groepssamenstelling is pas vlak voor vertrek duidelijk. Ik wacht daarom ook tot het allerlaatste moment met boeken. Helaas loop je dan het risico dat reizen ‘opeens’ volgeboekt zijn of gecanceld worden wegens te weinig animo onder medereizigers. Zo probeer ik al drie jaar om naar Brazilië en/of Argentinië te gaan, zonder succes.”

Het idee achter trabys

“Tijdens een van de vrijdagmiddagborrels, anderhalf jaar geleden, waren Richard -een goede vriend van mij- en ik hierover aan het filosoferen en kwamen tot de conclusie: ‘Dit moet toch makkelijker kunnen!’ En zo ontstond het concept “trabys”. We wilden een platform ontwikkelen waar reizigers andere medereizigers kunnen vinden op een laagdrempelige manier. Geen dure lidmaatschappen, geen zogenaamde product-push van specifieke reisorganisaties, maar een onafhankelijk platform waarbij je zelf kiest met wie je op reis gaat en met welke reis je mee wilt.”

Minke, wat voor traby ben jij?

“Ik hou heel erg van reizen. Ieder jaar wil ik een mooie verre reis maken. Vaak zijn vrienden druk met werk, financieel komt het niet uit of ze zitten vast aan schoolvakanties. Dus ga ik alleen. Echter, backpacken en hostels zijn gewoon niet mijn ding. Daarom ga ik mee op groepsreizen. Voor mij de uitgelezen mogelijkheid om in een korte periode alle highlights van een land of continent te zien. Hoef ik zelf niet uit te zoeken waar ik iedere dag heen moet en waar ik slaap, alles is ‘geregeld’! Ik hoef alleen maar te genieten.”

“Mijn favoriete bestemming was tevens mijn allereerste groepsreis. Een maand naar Australië, van Cairns naar Sydney, helemaal geweldig! Slapen in de outback (oké niet in een tentje, maar zoiets), jaarwisseling in Adelaide, op mijn slippertjes in het zand en een nieuwjaarsduik op Manly Beach in Sydney. Een unieke ervaring om nooit te vergeten. Ik ben verliefd op het land en ga zeker terug!”

Wat maakt trabys uniek?

“We hebben voorafgaand aan het ontwikkelen van trabys uitgebreid onderzoek gedaan naar dergelijke initiatieven en kwamen steeds tot dezelfde conclusie. Er is geen een platform waar je EN op zoek kan naar gelijkgestemde reizigers (die ook net als jij op reis willen, maar niet alleen) en tevens bijpassende reizen kan vinden, waarbij je ook kan zien welke reizigers hier ook interesse in hebben. Trabys biedt deze mogelijkheid wel.”

Met wie ga jij op reis?

Met wie ga jij op reis?

“Trabys is er voor iedereen die graag op reis wil, maar niet alleen. Dit kunnen singles zijn, stellen die graag met andere willen reizen. Vrienden die met meerdere op vakantie willen. Eigenlijk iedereen die graag meer van de wereld wil zien, het ‘backpacken’ en slapen in hostels niet altijd ziet zitten, maar wel graag met andere wil reizen.”

Het vinden van een reismaatje wordt steeds belangrijker!

Welke ontwikkelingen zien jullie de komende jaren in deze groeimarkt?

“Je ziet steeds meer de trend ontstaan dat mensen zelf meer regie willen tijdens hun (groeps-)reis, welke bezienswaardigheden ze wel en niet willen bezoeken, het comfort niveau van hun reis zelf willen bepalen. Kortom de reiziger wordt steeds kieskeuriger. Ook reisorganisaties realiseren zich dit. Dit zie je terug in het reisaanbod, je kunt steeds meer reizen ‘customizen’ en zelf aangeven welk comfort niveau je wenst op een reis. Echter, hier hangt nog steeds een fors prijskaartje aan, wat weer een hoge drempel vormt voor een solo reiziger, die dan toch maar genoegen neemt met het standaard aanbod. Het vinden van een reismaatje is daarom steeds belangrijker.”

Welke functionaliteiten biedt trabys nog meer voor de reizigers?

“De centrale feature is je bucketlist. Hierin kan je aangeven waar je nog allemaal naartoe zou willen en ook waar je tot nu toe allemaal geweest bent. Op basis hiervan kan je andere reizigers vinden die dit ook op hun bucketlist hebben, en bijpassende reizen vinden die aangeboden worden door verschillende reisorganisaties. Je kunt contact leggen met andere trabys door deze uit te nodigen. En wanneer je uitnodiging geaccepteerd wordt, kun je middels de chatmodule met elkaar chatten, tips uitwisselen en kijken of je dezelfde reisinteresses hebt om samen op vakantie te gaan.”

Ook is er een pagina met vele reisverhalen, maar dan niet met doorsnee reisverhalen. Deze verhalen zijn persoonlijke ervaringen van een reiziger, met uitgebreide foto impressies en vele tips die ‘buiten de gebaande paden’ zijn.

“Daarnaast hebben we de ReisBazaar toegevoegd aan de website. Hier kan je verschillende reisgerelateerde producten aanbieden, ruilen en zoeken. Denk dan aan een backpack die je nog op zolder hebt en toch niet meer gebruikt, maar hij is nog te mooi om weg te doen. Dan kun je deze te koop of te leen aanbieden op de site. Maar ook vragen die je hebt over vaccinaties, benodigdheden voor een reis etc, is allemaal hier te vinden. En ook hier staat het contact leggen tussen trabys dus weer centraal. En de review pagina biedt reizigers de mogelijkheid om recensies van medereizigers te lezen, over bestemmingen, maar ook over specifieke groepsreizen die gemaakt zijn.”

reismaatje gezocht

Tenslotte, welke bestemmingen staan er op je eigen bucketlist?

“Teveel om op toe noemen. Maar Argentinië en Brazilië staan toch zeker op een gedeelde eerste plaats. Tangoles nemen in Buenos Aires, de Iguazu watervallen bezoeken, op safari in de Pantanal en relaxen op een van de standen van Copacabana en Ipanema. Ik kan niet wachten.”

Wil je meer weten over de nieuwe unieke online reizigerscommunity?
Je kunt trabys volgen op facebook of neem een kijkje op de website.

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>