Stopover Reykjavik met kids

De ruige natuur van IJsland is schitterend. Ook met kinderen is het een goed bereisbaar land. Met natuurlijk wel lange reistijden en minder echt vermaak voor de kleintjes. Een citytrip is een groot woord. We kozen ervoor om in Reykjavik te blijven.

Icelandair biedt de mogelijkheid om kosteloos een stopover te maken. En zodoende kun je dus op vluchten van of naar Noord-Amerika een pitsstop maken in het land van vuur en ijs. Een welkome onderbreking van een lange vlucht. Zeker met een kleintje. En dat kan natuurlijk ook gewoon een paar dagen in Reykjavik zijn. Dat is een leuke stad om een paar dagen met kinderen door te brengen. Met name in de zomer.

Echte bikkels

Hoger dan 12 graden komt de gemiddelde temperatuur in de lente- en zomermaanden meestal niet. Echt warme dagen zijn op een hand te tellen. Misschien dat de IJslanders gewoon warmbloedig zijn. Het is dit tweede weekend in juni een graadje of zestien met echt een fris windje. Op straat lijkt het alsof het minstens tien graden warmer is. Tenminste, onder de locals. Zij gaan nogal luchtig gekleed. En beoordelen de weersomstandigheden als meer dan voldoende voor een bezoek aan het populaire Nautholsvik Geothermal Beach.

Onder de rook van Reykjavik City Airport is dit goudgele strand in een lagoon aangelegd. Een uit zware rotsen opgebouwde zeewering zorgt ervoor dat het thermisch verwarmde water niet zomaar de zee in stroomt. Het gele zand is geïmporteerd uit Marokko. Een rond en een langgerekt rechthoekig bad met heerlijk warm water dienen als uit de kluiten gewassen hottubs. De echte bikkels trekken hun baantjes in de baai waar de watertemperatuur nog geen 15 graden is. En staan vervolgens nat en ontbloot rustig in de koude wind te keuvelen in hun onnavolgbare taal. Het strandje is een leuke plek voor kinderen om te spelen. En een prima plek om op die dagen dat de temperatuur ook voor niet-IJslanders aangenaam genoeg is om in badkleding rond te lopen en te zwemmen in de lagoon.

Nautholsvik Geothermal Beach
het populaire Nautholsvik Geothermal Beach onder de rook van Reykjavik City Airport
Nautholsvik Geothermal Beach
Nautholsvik Geothermal Beach

Zwemmen is een nationaal tijdverdrijf

Verreweg het meest bekend en populair is de Blue Lagoon onder de rook van Keflavik. Binnen de stadsgrenzen zijn ook genoeg mogelijkheden voor een frisse duik of een heerlijk warm bad. Sundhöllin is het oudste zwembad van Reykjavik en één van de weinige zwembaden met een binnenbad. En met hottubs op het dak. Karakteristiek, maar niet ideaal voor met kinderen. Laugardalslaug daarentegen is het grootste zwembad van de stad met twee buitenbaden, glijbanen en een kinderbad. Vlakbij dit zwembad is ook het Reykjavik Family park and Zoo gevestigd. Ook hier is het grootste deel in de buitenlucht. Een frisse duik nemen in Reykjavik is niet zo moeilijk. Koukleumen komen er in Reykjavik toch wat bekaaid van af.

Op zoek naar wildlife

Ooit het domein van de vissers. Tegenwoordig wordt Old Harbour gedomineerd door de boten die afgeladen met toeristen op zoek gaan naar het zeeleven. Vooral orca’s en walvissen staan op het wensenlijstje van de meeste opvarenden. En in de winter is de jacht naar het noorderlicht vanaf zee geopend. Met de Amelia Rose van Sea Trips gaan wij op zoek naar de bewoners van de Atlantische Oceaan. Mar is vandaag onze gids, Bjorn de kapitein. De Amelia Rose is van origine een plezierjacht dat door de warme wateren van Mexico voer. Mar grapt dat er een altijd een kans is dat je een verborgen luik tegenkomt. Het is een best een luxe schip met een comfortabele banken, een chique badkamer met douche en zelfs een slaapkamer. Zeker 70 mensen passen op Amelia Rose. Vandaag zijn we maar met zijn twaalven.

de Amelia Rose van Sea Trips
het luxe interieur van de Amelia Rose van Sea Trips
kapitein van de Amelia Rose van Sea Trips

Langzaam tuffen we de haven van Reykjavik uit. Om ons heen ligt de vissers- en verdedigingsvloot aangemeerd. Het Harpa concerthuis en de Hallgrímskirkja verdwijnen uit het zicht. Mar vertelt over de onstuimige ontwikkelingen in IJsland de afgelopen jaren. Bijna bankroet, de uitbarsting van de Eyjafjallajökull en de aswolk, het voetbalsprookje dat tot de kwartfinale van het EK reikte. De aandacht voor het land betekende ook een sterke stijging van het toerisme. Het recente faillissement van die andere IJslandse airline heeft nogal wat impact en zorgt voor een duidelijke afname van het aantal bezoekers. Mar heeft de hoop dat het allemaal mee gaat vallen, maar zeker daarvan is hij allerminst.

Ondertussen heeft kapitein Bjorn laten weten dat er walvissen in de buurt zijn. De opvarenden spoeden zich naar het dek en speuren enthousiast de eindeloze zee af op zoek naar beweging. Tevergeefs, het blijkt vals alarm. Een tweetal stijlvol fladderende papegaaiduikers leiden de aandacht wat af. Dan is het wel raak. Niet één maar twee staarten zwiepen boven het water uit. En verdwijnen weer. Het duurt een paar minuten voordat de walvissen aan de andere kant van het schip weer verschijnen. Machtige beesten. Telkens blijft het een verrassing waar ze weer aan de oppervlakte verschijnen. Het is een schitterend gezicht. De wind is ondertussen wat aangetrokken. Water spoelt het dek op. Het is fijn dat de Amelia Rose een stabiel schip is. Iedereen houdt zijn maaginhoud binnen boord. Reykjavik komt alweer in zicht.

de haven van Reykjavik
Het Harpa concerthuis Reykjavik
Seatrips
Op zoek naar orka's en walvissen
Walvissafari Reykjavik
Walvissen spotten Reykjavik

Veel daglicht

De noordelijke ligging van IJsland zorgt voor weinig daglicht in de winter. En dat betekent ook dat de zomerdagen hier pas echt lang zijn. Half juni gaat de zon iets voor twaalven onder. Meer dan een schemerige duisternis is het niet. Drie uurtjes later komt het bolletje al weer tevoorschijn aan de horizon. Voor de kleintjes kan het wat lastig slapen zijn met deze overvloed aan daglicht. Een paar wasknijpers om de gordijnen goed te laten afsluiten kan zeker geen kwaad.

Hotel Klettur aan de rand van het centrum is onze uitvalsbasis in de stad. Keurige kamers die bovendien prima worden verduisterd. Het is maar een paar minuutjes lopen naar het busstation Hlemmur. Bovendien zit onder het hotel ook nog eens een ruime parkeergarage. En een recreatieruimte waar kinderen en jeugdigen terecht kunnen. Een foto met het noorderlicht is in de selfie corner ook in de zomer te maken. Een prima uitvalsbasis voor als je met kinderen reist. Het loont zeker de moeite om gedurende een eventuele slapeloze nacht naar buiten te glippen en de zonsopgang te bewonderen. Grótta, het noordelijkste puntje van Reykjavik, is één van de beste plekken om het begin van een nieuwe dag te aanschouwen.

Hotel Klettur
Hotel Klettur
Hotel Klettur
Hotel Klettur
zonsopgang bewonderen in Grótta, het noordelijkste puntje van Reykjavik
Grótta Reykjavik
Grótta is een van de beste plekken om de zonsopkomst te aanschouwen
Grótta is een van de beste plekken om het begin van een nieuwe dag te aanschouwen

Op uitnodiging van Icelandair vlogen we van Amsterdam naar Seattle en maakten we een stopover in Reykjavik. Daar verbleven we in Hotel Klettur.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>