Malta met kids in de winter

Oh ja, de verkeerde kant. De chauffeur glimlacht. Blijkbaar ben ik niet de eerste die niet voor de bijrijdersstoel kiest. Malta is voormalige Britse kolonie. Ze rijden er links. Ook de kenmerkende rode telefooncellen zijn nog in het straatbeeld zichtbaar. Bellen kun je er vaak niet meer. Engels is naast het Maltees de tweede officiële taal. De Queen is dol op Malta. Tijd om de eilanden te verkennen, die geliefd zijn als familiebestemming.

Kerst in de zon

Met onze ogen dicht zitten we op de rand van de Triton fontein, net buiten de stadspoort van Valletta te genieten van de winterzon in Malta. Het is de eerste week van januari, 18 graden en windstil. Achter me houden drie halve meermannen een schaal omhoog waar water uit spuit. Aan weerszijden van de fontein staan vrolijk hertjes. Een grote beer met een kerstmuts, kerstbomen en een laars vol cadeaus staan op het plein om in de kerststemming te blijven. Voor de kinderen zijn er tal van attracties op het plein rond de fontein. Het reuzenrad draait ook de eerste dagen van het nieuwe jaar nog steeds zijn rondjes. Dit is Fairyland, dat in donkere dagen voor kerst voor vreugde bij de kleintjes en sfeer voor de poort van de stad zorgt.

Levendige hoofdstad

Met haar zevenduizend inwoners is Valletta voor wat het inwonersaantal de kleinste hoofdstad van de Europese Unie. De stad die als Unesco wereldferfgoed is bestempeld, is dan ook erg compact en prima wandelend met kinderen te verkennen. Of met de Malta Fun train, die in een half uurtje de stad doorkruist en je een goed beeld van het historische Valletta geeft. Voor de imposante St. Johns Cathedral, met haar schitterend interieur, vertrekt ieder half uur een treintje. Verdwalen in Valletta is bijna onmogelijk; uiteindelijk komt bijna iedere straat op zee uit. We lopen langs het prachtige barokke Auberge de Castille, dat dienst doet als kantoor voor de premier. Een levensgrote kerststal staat op het plein. Koetsiers staan naast hun paarden te wachten op wat klandizie. Een sierlijke boog geeft toegang tot de Upper Barokke Gardens, één van de stadstuinen van de stad met een prachtig uitzicht op de Grand Harbour. Aan de overzijde liggen drie landtongen die samen de three cities worden genoemd. Met een pontje vaar je zo naar de overkant. Van de Upper Barokke Gardens kijk je neer op de Saluting Battery, een rijtje van acht kanonnen waarvan dagelijks om 12.00 en om 16.00 in de middag eentje onder toeziend oog van veelal toeristen wordt ontstoken. Alhoewel Valletta veel bezoekers trekt, slapen de meest toeristen aan de andere kant van baai in Sliema en St. Julians.


Drukte ontvluchten

Zijn oogjes heeft het beestje dichtgeknepen, zijn pootjes onder het lijf gevouwen. Totaal ontspannen. De Independence Garden langs de kust van Sliema is een paradijs voor katten en kinderen. Op de gekleurde bankjes in het park liggen kleedjes, mandjes en matrassen voor de harige beestjes. Ook beschikken de straatkatten over voer en water. Buurtbewoners bekommeren zich over het lot van de dieren en hebben daarmee onbewust een kattenparadijs gerealiseerd. Het groene park is een fijne plek met twee speeltuinen om de drukte van Sliema te ontvluchten. Met veel hotels, restaurants en het grootste winkelcentrum van Malta is Sliema een populaire plaats. Vanaf de boulevard heb je het mooiste uitzicht op de skyline van Valletta met de kenmerkende koepel van de rooms-katholieke kerk Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel. En in een oogwenk reis je naar overkant. De ferry tuft meerdere keren per uur in een dikke vijf minuten naar de hoofdstad.


Visjes kijken

Veel bootjes liggen voor anker in Valletta Harbour. In de winter is er logischerwijs veel minder activiteit op het water. De stranden zijn het domein van de wandelaars. De kust langs Valletta en Sliema bestaat voornamelijk uit rotsen. Bij St. Julian’s is het eerste strookje zandstrand. Het duurt nog een paar maanden voordat de eerste kinderen het zeewater trotseren. Een bezoek aan het Malta National Aquarium leert wat er zoal in de Middellandse Zee en ver daarbuiten zwemt. Voor de deur begint de pret al met een grote speeltuin. Het aquarium met haar dak in de vorm van een zeester is opgebouwd uit meerdere zones. De eerste zone gaat over de bewoners van de Middellandse Zee. Allerlei soorten vissen en zelfs roggen zwemmen hier rond. Zone 2 zijn de diertjes die in Valletta Harbour voorkomen. Via de onderwatertunnel komen we in het tropische deel waar haaien en talrijke bontgekleurde vissen over ons hoofd zwemmen. In de vierde zone staat het onderwaterleven rondom het scheepswrak van St. Paul centraal. De aquaria rondom een stevige boom maken onderdeel uit van de vijfde zone over Gozo. Informatie over de bewoners staat keurig op een tablet naast de verschillende aquaria. Een bezoekje aan het Malta National Aquarium, in het noordoostelijk gelegen Bugibba, is leuk voor kinderen.


Plastic poppetjes paradijs

Meer dan honderd miljoen poppetjes rollen jaarlijks van de band aan de overkant, de zuidwestelijke kant van eiland. Ietwat weggestopt op een anoniem industrieterrein in Hal Far staat een grote fabriek van Playmobil. Het populaire kinderspeelgoed wordt namelijk deels in Malta geproduceerd. Zes ridders staan keurig in het gareel achter de ophaalbrug van het kasteel. Zij wijzen de weg naar de ingang van het Playmobil Fun Park. De binnenspeelruimte bestaat uit tal van tafels vol met voertuigen, huizen en boten van Playmobil. Hier zijn de kleintjes zoet. In de achtertuin ligt een piratenschip aangemeerd en kan worden geklommen en geklauterd op het pirateneiland. Ondanks dat het Playmobil Fun Park niet heel groot is biedt het zeker een aantal uren speelplezier voor de kleintjes.
Prima winterbestemming

Ook een bezoek aan Gozo, dat onderdeel van Malta uitmaakt, is een leuk dagje uit. Malta heeft als kindvriendelijke bestemming, zonder het strandleven, in de winter genoeg te bieden. Het aangename klimaat op tweeënhalve uur vliegen is een fijne onderbreking van de donkere, kille dagen van onze eigen winter.

 

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>