Machtige Melting Pot

‘New York, New York, the city that never sleeps.’ De wereldstad die veelvuldig is gebruikt als decor voor travel programma’s, series en diverse blockbusters zoals Limitless, Godzilla en Serendipity. Met meer dan 5,5 miljoen inwoners is New York City de meest dichtbevolkte stad van de Verenigde Staten.

Ik ben al in veel landen en steden in de wereld geweest, veel reizen gemaakt. Van het huren van een camper in Canada tot backpacken door Vietnam. Maar New York als stedentrip stond nog hoog op mijn verlanglijstje. Dat lijstje moest maar weer eens korter worden. Kortom, tijd om eens persoonlijk een kijkje te nemen in NYC.

Verschillende vliegtuigmaatschappijen bieden een reis naar New York. Houd er rekening mee dat New York drie vliegvelden heeft, namelijk: John F. Kennedy International Airport (JFK), LaGuardia Airport (LGA) en Newark Liberty International Airport (EWR). De meeste vluchten gaan naar JFK, maar die van mij ging naar LaGuardia in Queens County. Een prima airport, dat rustiger is dan JFK airport. Met de yellowcab naar de plaats van bestemming, Norfolk street in Lower East Side. Een toplocatie als je van gezelligheid en van Amerikaanse streetlife houdt.


NYC yellowcab

Lower East Side

Binnen Lower East Side vind je vele gezellige barretjes, foodbars en healthy bars , waar je heerlijk kan ontbijten, lunchen en drinken. Bijna alles in New York speelt zich buiten de woning af. Er wordt zelden thuis gekookt, omdat er een groot aanbod is buitenshuis. Wil je eens lekker ontbijten of lunchen? Dan is Tinys Giant Sandwhich (op 129 Rivington St.) een echte aanrader. Een gezellige sfeer, smakelijk eten en uitstekende service. Dat is iets wat ik New Yorkers moet nageven. De enorme gastvrijheid. Iedereen op straat en in winkels is bereid je te helpen of een praatje met je te maken. Zo moest ik vaker de weg vragen, maar soms kwamen er al mensen naar me toe om me die me vroegen waar ik naartoe moest. En nee, dat was geen poging tot ‘pickpocketing’. Wil je in de avond even snel wat eten? Pak dan geen McDonalds of Dunkin’ Donuts, maar ga naar Wolfnights (99 Rivington St.). Geniet van de wereld van wraps. Heerlijk goedgevulde, verse wraps in heerlijke smaken (aanrader = Underworld).

Clichés doen geen afbreuk

Uiteraard is New York niet alleen het walhalla van food, maar New York is ook de stad van de vele mogelijkheden en bezienswaardigheden. Zoals velen, kon ik de verleiding ook niet weerstaan om de standaard trekpleisters te bezoeken; de Statue of Liberty, The Brooklyn Bridge, de voormalige Twin Towers, Times Square en de Empire State Building. Tip: ga naar Rockefeller Center, Top of the Rock, en bekijk vanuit daar de Empire State Building. Het zijn misschien clichés maar ik kan zeggen… het klopt! Alles wat ze zeggen is waar! Enorm onder de indruk was ik. Zo onder de indruk dat ik bijna vergat te genieten. Dat is ook meteen een tip. Geniet eens wat vaker van het moment. Neem je tijd en neem eens plaats op een van de traptreden op het pleintje van Times Square. Loop eens te voet over de 1825 meter lange hangbrug. Of pak de ferry naar Liberty Island. It’s up to you!

vrijheidsbeeld-nyc

Dwalen door de stad

Wat zeker ook nog de moeite waard is, is een bezoekje aan Central Park. Het grote stadspark dat zich uitstrekt over maar liefst vier kilometer. Wil je een wandeling rondom het park maken, neem dan maar even de tijd, want de route is wel tien kilometer lang. Waar wij in Nederland kunnen genieten van het kijken naar mensen op het terras, zal je daar de ogen uit kijken. Joggers, zakenlui, zwervers, dieren, festiviteiten, de duurste winkels op Fifth Avenue… Voldoende om de ogen eens flink de kost te geven. Houd je van shoppen? Dan zit je in New York goed. Vanwege mijn voorliefde voor sneakers had ik een hele route gemaakt met de beste sneakershops in heel Manhatten en Harlem. Het was een lange route die liep van Lower Manhatten via Hell’s Kitchen naar Harlem en via Upper East Side weer terug naar East Village. Maar dan zie je ook wat. Je komt al struinend, de leukste boetiekjes, de meest kunstzinnige gebouwen en de meest roemruchte wijken tegen.

Central Park

Machtige Melting Pot

Deze wereldstad wordt gekenmerkt door diversiteit. Diversiteit in bevolkingsgroepen, diversiteit in eten, diversiteit in bezienswaardigheden. New York is een ware melting pot waar iedereen zijn of haar weg wel in kan vinden. Het leven gaat daar dag en nacht door. Dat is ook een van charmes van deze grote stad. Je kan er altijd wat doen, maar tegelijkertijd kan je ook een rustiger stukje van de metropool opzoeken. Vanuit New York kan je ook eenvoudig je reis vervolgen naar een andere grote stad in Amerika of vlieg vanuit JFK naar andere landen en vervolg je wereldreis. Ik ben zelf een week naar New York geweest, maar wil je echt alles zien en met name beleven? Dan raad ik je aan net wat langer dan een week te gaan. Een week in New York City was voor mij te kort. Je kan je daar zeker langer vermaken. Het is in ieder geval een stad waar je minimaal één keer in je leven moet zijn geweest!

Clouds on Brooklyn Bridge

Clouds on Brooklyn Bridge

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>