Veel mensen zijn vol lof over New York, de stad die nooit slaapt. Denk aan de alom bekende serenade van Frank Sinatra en de meer recente lofzang van rapper Jay Z. New Yorkers zijn trots op hun thuis. Oost west, New York best. Geen stad kan aan die van hen tippen.

Zicht op het Vrijheidsbeeld tijdens Manhattan by sail

Niet te verwonderen dat ik met grote verwachtingen vertrok op een zevendaagse citytrip naar de Big Apple. Benieuwd of de stad zijn reputatie hoog kan houden.

New York

New York is inderdaad anders dan andere steden, of toch anders dan de steden die ik al bezocht heb in mijn nog korte leven. New York is om te beginnen razend druk (en zelfs die beschrijving schiet tekort). Deze stad telt even veel bewoners als België in totaal en dat is er aan te merken. Daarnaast ligt het levensritme er hoger dan bij ons. Dat laatste ondervind ik aan den lijve wanneer ik op weg ben naar mijn hotel. Ik heb er net een tien uur durende vlucht opzitten en een bed is het enige waar ik aan kan denken. Ook al zegt mijn innerlijke klok dat het tijd is om te gaan slapen, in New York is het nog maar middag. De plaatselijke bevolking is nog volop aan haar dag bezig terwijl hij voor mij mag eindigen. Mijn moeheid zorgt ervoor dat mijn wandeltempo niet echt hoog ligt. Terwijl elke pas voor mij een inspanning betekent, razen langs alle kanten mensen en auto’s voorbij. Ik voel me een schildpad in een wereld van hazen. Al gauw moet ik mijn eigen tempo opdrijven teneinde niet door de massa vertrappeld te worden.

Nee, het ritme van de stad past niet bij het mijne. Of ik nu moe ben of niet, ik doe altijd alles graag op een rustig tempo. Zeker als ik op reis ben. Dit neemt niet weg dat New York heel wat te bieden heeft en dat mijn citytrip een aanzienlijk aantal topmomenten kent. Eén daarvan is het ontbijt in een typisch Amerikaanse diner in de wereldberoemde straat Broadway. Tijdens het drinken van mijn tweede, gratis bijgevulde sinaasappelsap (een groot voordeel van Amerika: de free refills), kan ik volop genieten van het personeel dat al zingend de tafels bedient. Ik merk op dat een job in deze eetgelegenheid enkel voorbehouden is voor diegenen met een sterke stem. Door hier te werken, hoopt het jonge Amerikaanse talent zo snel mogelijk op de planken te staan van een heuse Broadwayshow, een paar gebouwen verderop.

Times Square

Times Square, New YorkJe kan niet naar New York gaan zonder een wandeling te maken op Times Square, het uithangbord van de stad. De gebouwen op Times Square zijn zo hoog dat ze de wolken krabben. Ik voel me dan ook een nietige mens in de aanwezigheid van deze reuzen. Terwijl ik rondkijk doen mijn hersenen hun best om de talrijke prikkels te verwerken: het flikkeren van de metershoge lichtreclame, het toeteren van de auto’s die in volle vaart voorbij flitsen, luide muziek die uit de winkels aanlokkelijk naar buiten komt dansen, … Alles neemt hier zo’n proporties aan dat het moeilijk te bevatten is. Neem nu de speelgoedwinkel op Times Square. Deze telt vele verdiepingen, heeft een eigen reuzenrad en een levensgrote replica van een dinosaurus (brullen en bewegen inbegrepen).

Gelukkig heeft New York ook attracties in petto die mijn hersenen al iets minder belasten. Het Vrijheidsbeeld, Liberty IslandZo nemen we de dag daarna de veerboot naar Liberty Island. Terwijl mijn haren wapperen in de frisse wind, tuur ik over de zee met enkele wolkenkrabbers op de achtergrond. Na een bezoek aan Times Square doet het deugd terug in contact te komen met de natuur. Ik kan weer tot rust komen. De uitstap van vandaag doet me denken aan mijn reizen doorheen ons Europese continent. Even voel ik me dicht bij huis. Bij het lezen van de informatie rond het Vrijheidsbeeld begrijp ik dat mijn gevoel te maken heeft met de Europese makelij van het standbeeld.

Diezelfde dag lijkt de zee mijn beste vriend. Na de uitstap met de veerboot Manhattan by sailstap ik enkele uren later op het dek van een meterslang zeilschip. Klaar voor een cruise langs de New Yorkse skyline. Ook al is de herfst intussen officieel begonnen, op dat moment voelt de zomer nog dichtbij. Zo lopen de matrozen blootsvoets rond op het houten dek van het schip, in witte T-shirts die fel afsteken tegen hun bruingeblakerde huid. Aan de stand van de zon merk ik dat de avond in zicht is. Ik zet me op een houten bank in het midden van het schip en kijk om me heen. Het valt op dat mijn reisgezelschap en ik de gemiddelde leeftijd van de andere passagiers aanzienlijk naar beneden halen. Als deze cruise niet in onze New York Pass inbegrepen was, hadden we hem ook niet gemaakt. (Hij is namelijk aan de prijzige kant) Wanneer mijn blik plots de cocktailbar vindt, zie ik mijn kans schoon om nog decadenter voor de dag te komen. Daar zit ik dan: een cocktail in de hand, een ideaal evenwicht tussen de warmte van de zon en de frisse zeebries, omringd door overwegend mensen van een rijpere leeftijd. Ik nip van mijn drankje en geniet ten volle van het uitzicht tijdens deze uitzonderlijke ervaring.

New York biedt heel wat culturele mogelijkheden. De volgende dag bezoeken we het Museum of Natural History. Hier wandel ik langs een grote verzameling dieren die mij leren welke gekke beesten er allemaal in de zee en op het land leven. Ook hier is imponeren met grootsheid troef. Zo is er een zaal Het MET of Metropolitan Museum of Art. Geen dieren in dit museum maar een uitgebreide verzameling van kunst over de hele wereld.waar een levensgrote walvis aan het plafond hangt en een andere waar vier olifanten in ware grootte me begroeten. In de buurt van dit museum ligt het MET of Metropolitan Museum of Art. Geen dieren in dit museum maar een uitgebreide verzameling van kunst over de hele wereld. Wanneer ik door de zaal met Griekse en Romeinse kunst wandel, voel ik me verveeld. Dit heb ik allemaal al eens gezien. Een paar zalen verder kom ik een deel van een Egyptische tempel tegen. Mummies en sarcofagen incluis. Dit heb ik nog niet gezien!

Central Park

Ook New Yorkers hebben al eens behoefte aan rust. Een ideale plek om aan de drukte te ontsnappen is Central Park. Deze plaats heeft me eerlijk gezegd verrast. Het park is zo groot dat ik het gevoel krijg me in een klein stukje paradijs te begeven. Ik hoor vogels fluiten, voel een zachte deken van gras onder mijn voeten en zie de wind door de bladeren van de vele bomen waaien. Heerlijk!

Ook New Yorkers hebben al eens nood aan rust. Een ideale plek om aan de drukte te ontsnappen is Central Park. Deze plaats heeft me eerlijk gezegd verrast. Het park is zo groot dat ik het gevoel krijg me in een klein stukje paradijs te begeven. Ik hoor vogels fluiten, voel een zachte deken van gras onder mijn voeten en zie de wind door de bladeren van de vele bomen waaien. Heerlijk!

Misschien valt het intussen op dat ik een natuurmens ben daar mijn hoogtepunten toch enige vorm van ontmoeting met de natuur inhouden. Toch kan ik steden appreciëren en ze hebben wel degelijk hun voordelen. New York zeker. Zo is dit de enige stad die ik ken waar ik om tien uur ’s avonds nog chips kan kopen in een gewone supermarkt (en geen louche nachtwinkel), waar ik op dat uur een tentoonstelling kan binnen gaan (en niet verlaten) en mijn honger kan stillen in een echt restaurant (of wat daar in Amerika voor moet doorgaan). Ja, New York is simpelweg indrukwekkend. Deze stad is een citytrip meer dan waard! Maar voor iemand zoals ik die leeft op het ritme van de wind, is wonen in New York ondenkbaar (sorry New Yorkers).

Tekst en foto’s: Ann Wouters

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>