Een Appelplukdag in Wijer

Weinig streken in België zijn nog echte fruitstreken. Mijn thuisdorp, Ranst, is er toevallig eentje. Ik ben dan ook niet verbaasd wanneer in de herfst seizoenarbeiders neerstrijken in ons dorp om de fruitboeren te helpen plukken.

Maar het kan ook anders. In Wijer, in Limburgs Hapsengouw, bezocht ik een ware fruitplukdag. Hier pluk je je eigen fruit, dat je mee naar huis kan nemen voor een goede prijs, voor amper een halve euro per kilo. En waarom ook niet? Het bespaart de boer van het betalen van seizoenarbeiders en jij kan je eigen fruit kiezen, recht van de boom.

Appelplukdag Wijer

Fruit vers van de boom, wat is er lekkerder?

Naar Wijer
Ik wist niet goed wat ik kon verwachten toen ik te horen kreeg dat ik de topactiviteit ‘fruitplukken in Wijer’ zou gaan beleven. Het deed me wat denken aan wat je hier in mijn dorp wel eens ziet: stalletjes waar zakken appels liggen. Je doet wat geld in een daarvoor bedoeld potje en neemt een zakje fruit naar keuze mee naar huis. Wel. Zo was het niet in Wijer.

Parking
Aangekomen in de juiste straat, merkte ik al snel dat het koppenlopen was. Er stonden dranghekken en auto’s werden keurig naar een parking geleid door jongens van de plaatselijke jeugdbeweging. Van op die parking reden koetsen, getrokken door tractors en stevige boerenpaarden, af en aan naar de juiste locaties. Mensen liepen langs de weg met bolderkarren vol fruit en kinderen. Hier en daar worstelde een koppel met de hoeveelheden fruit die ze hadden gekocht. Kinderen liepen dwars door dit alles, vaak met een appel in de hand. Wat een heerlijk sfeertje was dat!

Een huifkar brengt bezoekers van de fruitplukdag in Wijer van de parking naar de boomgaarden en terug

Met paard en kar tussen de boomgaarden: gezellig!

Appels plukken
Ik volgde de weg tot de plaats waar het duidelijk te doen was. Drommen mensen liepen door elkaar en tussen de bomen. Aan de boerderij zelf was een eet- en drinkgelegenheid opgesteld en er was een clown die de kinderen amuseerde. Overal zag ik mensen met appels in hun handen, hun zakken, in grote bananendozen, in bolderkarren. Ze stonden aan de schuiven in rijen waar ze hun fruit konden laten afwegen en konden afrekenen, of waar ze van hun appels vers appelsap konden laten persen.

Tussen de bomen
De eerste rijen bomen waren al kaalgeplukt. Het had werkelijk geen zin meer te zoeken, want alles was al weg. Pas na een poos vond ik de weg naar de boomgaard waar er nog geplukt werd. Ik baande me een weg tussen enthousiaste plukkers en zocht de perfecte appel.

Laat ik je vertellen: een appel vers van de boom is heerlijk! Ik at er meteen eentje op en koos een tweede om wat langer van te genieten. Achter mij stond een gezinnetje en ik zag de kinderen vaderlief een appel aanwijzen, steevast in het topje van de boom, die ze wilden opeten. En terwijl vaderlief de bolderkar vol fruit en kinderen trok, zaten de kinderen heerlijk te smullen, hun beentjes over de rand van de kar.

De hele dag voelde aan als een feest. Iedereen was vrolijk en er liepen zangers met gitaren langs de rijen wachtende mensen. Kinderen liepen af en aan of zaten te lachen met de clown. Een perfect dagje uit! Ik kijk al uit naar volgend jaar.

Smullen geblazen!

Smullen geblazen!

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>