Wie aan Rusland denkt, denkt al snel aan de kosmische hoofdstad Moskou en het sprookjesachtige Sint-Petersburg, maar toch zeker ook aan het tot de verbeelding sprekende Siberië. Dit deel van Rusland is echt groot, héél groot. Met ruim 10 miljoen vierkante kilometers omvat Siberië meer dan de helft van het totale Russische landoppervlak. Ondanks de onvoorstelbare immensheid van deze regio, valt er toch één gebied aan te wijzen dat bekend staat om haar idyllische landschappen: het Baikalmeer. Dit prachtige meer is omgeven door een haast nog ongerepte natuur die het verkennen meer dan waard is en het schattige dorpje Listvyanka is de ideale uitvalsbasis voor deze ontdekkingsreis.

Het Baikalmeer is indrukwekkend groot

Het Baikalmeer is indrukwekkend groot

Baikalmeer

Omringd door het gelijknamige gebergte, is het Baikalmeer gelegen in het zuiden van Siberië. Het is het grootste zoetwatermeer van Siberië en is qua oppervlak bijna net zo groot als België. Met recht een imposant watertje te noemen dus! Het meer is derhalve dan ook één van de grotere toeristische attracties van de regio. Gelegen vlakbij het bruisende Irkutsk en langs het spoor van de Trans-Siberië Express, is het een welkome afwisseling midden in de natuur. Het herbergt bijzondere diersoorten als de Baikalrob en de Omul-vis (een verre neef van de zalm) en in de winter is het –zoals je van Siberië verwacht– zodanig koud dat het gehele meer bevriest. Dit biedt de uitgelezen kans om activiteiten te ondernemen als ijsvissen en sneeuwscooteren over het meer.

Listvyanka ademt de sfeer van een klein Alpendorpje uit

Listvyanka ademt de sfeer van een klein Alpendorpje uit

Listvyanka

Eén van de grotere dorpen rondom het meer is Listvyanka. ‘Groot’ is in dit geval een relatief begrip, want het dorpje zelf is in minder dan een dag goed te bewonderen. Het is echter, als je komt vanaf Irkutsk of met de trein bent aangekomen, een verademing om even volop in de natuur te zijn en je weg van de grote steden te begeven. Listvyanka ademt de sfeer van een waar Alpendorpje uit: houten hutjes tussen de groene, met dennenbomen begroeide heuvels aan de voet van een prachtig meer. In de winter is er zelfs de mogelijkheid tot skiën, al zal de ware wintersporter snel uitgekeken zijn op deze piste die welgeteld één afdaling kent. In de zomer fungeert de skilift echter als attractie naar een mooi uitkijkpunt over het meer, waarvan de overkant vanwege de enorme omvang vanzelfsprekend in nevelen gehuld zal blijven.


Kabelbaan naar het uitzichtpunt over het Baikalmeer

Kabelbaan naar het uitzichtpunt over het Baikalmeer

Baikalzeehond

Het dorpje heeft zelfs nog een geheel eigen museum, dat gewijd is aan de unieke ecologie die het meer herbergt. Zoals in veel Russische musea is het echter volledig in het Russisch en ben je na drie krappe ruimtes ook alweer het hele museum door. Grappig om te zien –al is het maar omdat je hier de Baikalzeehond in volle glorie kunt aanschouwen– maar de term hoogtepunt mag het niet dragen. Het bewonderen van de Baikalzeehond kan overigens ook in het ‘theater’ dat het dorpje rijk is, waar ze meerdere ‘zeehondenvoorstellingen’ per dag vertonen. Wees wel voorbereid op een typische Russische omgang met dieren, dus deze show is iets wat de tere ziel van een gemiddelde dierenliefhebber wellicht niet wil zien. Tot de andere bezienswaardigheden worden nog een art-gallery gerekend (open op verzoek) en een Sovjet-speelgoed museum (duidelijk iemands privé-collectie in plaats van een waar museum).

SUPpen op het Baikalmeer

SUPpen op het Baikalmeer

Wat je niet mag missen is de overheerlijke lokale specialiteit: Omul! In alle varianten is deze vis te krijgen, rauw, gerookt, gebarbecued en ga zo maar door. Bij kleine stalletjes aan de rand van het meer zijn ze voor een habbekrats te koop en veelal mag je ze gewoon op een terrasje in de buurt opeten. Op de twee grotere marktjes die Listvyanka rijk is zijn er tientallen kraampjes naast elkaar waar je ze kunt kopen, dus neem die moeite en proef er gewoon van!

Rauwe omul...

Rauwe omul…

... en gerookte omul

… en gerookte omul

Versgerookte omul aan de rand van de weg

Versgerookte omul aan de rand van de weg

Houten huisjes van Listvyanka

Wat misschien nog wel het mooiste is van het Baikalmeer en Listvyanka –behalve de charme van het meer zelf– zijn de schattige houten huisjes die Listvyanka rijk is. Als je wat dieper het plaatsje in loopt, zie de meest prachtig versierde en geschilderde woningen, weliswaar in wisselende staat van verval, maar de oude charme hebben ze zeker weten te behouden.

Listvyanka bezoek je echt voor de rust, om even weg te zijn van het drukke stads- of treinleven. Ontspannen aan het Baikalmeer -dat ook in de zomer tergend koud blijft-, lekker varen naar Olchon eiland, een prachtige wandeling maken door de natuur over de Baikal Trail langs het meer of in de winter op excursie door het extreem koude Siberië. Hier leer je het echte Russische plattelandsleven kennen!

Listvyanka

Listvyanka

Hans en Grietje-achtige taferelen

Hans en Grietje-achtige taferelen

Irkutsk

Als je op doorreis bent naar het Baikalmeer, kom je vrijwel zeker langs Irkutsk, al is het maar omdat hier de trein aankomt en de luchthaven zich bevindt. Deze stad – historisch gezien ook wel het Parijs van Siberië genoemd – is leuk voor een dag of twee, maar dan heb je de hoogtepunten ook wel echt gehad. Irkutsk kent net als veel andere Russische steden een geschilderde lijn door de stad, recht over de stoep heen, aan de hand waarvan je heel gemakkelijk alle hoogtepunten kunt vinden. Van Lenin-standbeelden tot de bijzondere oude houten huisjes die nog bewaard zijn gebleven in deze stad, het is een prima plek om even rond te wandelen en nog een vleugje internationale allure op te snuiven voor je dieper Siberië in trekt.

Irkutsk

Irkutsk

Siberische parel

Het Baikalmeer en de omgeving worden ook wel de Parel van Siberië genoemd en zodra je je langs de waterkant begeeft snap je exact waarom. Het kraakheldere water omringd door de donkergroene, glooiende heuvels met houten hutjes erop doen ongekend idyllisch en sprookjesachtig aan. Het is een plek die je niet mag missen terwijl je toert door uitgestrekt Siberië. Dompel je onder in het Siberische leven –ongeacht het seizoen– en ervaar het Russische platteland als nooit tevoren!

Vanuit het dorp kan je vele activiteiten op- en rond het meer ondernemen

Vanuit het dorp kan je vele activiteiten op- en rond het meer ondernemen

P1150431

Oud en nieuw

Oud en nieuw

De kleurrijke huisjes van Listvyanka

De kleurrijke huisjes van Listvyanka

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>