Tärnö: overnachten in een idyllisch natuurreservaat

Waarom heeft een eiland toch altijd zo'n aantrekkingskracht op mij? Zijn het de vaak nét wat meer relaxte en trotse bewoners? Is het de zilte zeelucht? Of is het toch gewoon het feit dat je er niet kan verdwalen? Wij mochten deze zomer kennismaken met het heerlijk relaxte eilandje Tärnö, in de archipel van Karlshamn in het prachtige zuiden van Zweden.

bbqplaats tarno

Blekinge Iän

In het zuidoosten van Zweden vind je de provincie Blekinge: de kleinste van het land, maar wel een van de meest diverse. Voor adembenemende natuur (de regio heeft maar liefst 47 natuurreservaten!) zit je hier goed. Maar ook voor cultuur en historie. Bezoek bijvoorbeeld de prachtige 17e-eeuwse marinestad Karlskrona met haar marinehaven. Struin door de mooie historische straatjes, breng een bezoek aan het gratis marinemuseum of geniet van de vele uitstekende restaurants.

De regio bestaat deels uit bos en steen, waardoor het land moeilijk te bewerken is, maar lekker ruig blijft. Een deel is weelderig met loofbossen en veel meren, en langs de kust vind je er prachtige baaien, ongerepte eilanden en goed bewaarde historische locaties. En bovendien een prima klimaat om van het Zweedse zomerleven te genieten.

De Karlshamn-archipel met haar 500 eilanden, ook wel Hällaryd-archipel, mag je echt niet missen. Enkele van die eilanden zijn per ferry te bezoeken, zoals Hanö, Tjärö en ook het grootste eiland: Tärnö. Vanuit Karlshamn of Matvik vaar je in een half uurtje naar dit bijzondere eiland. Matvik is trouwens, net als Tärnö, een van de “hubs” van het ARK56-netwerk dat door de regio slingert: een netwerk van kajak-, wandel- en fietstrails door de Blekinge-archipel.

tarno blekinge

Op naar ons avontuur op Tärnö

Wij bezochten het ongeveer 116 hectare grote eiland op uitnodiging van “Destination Tärnö” in het hoogseizoen. Verwacht niet dat je in die periode geen mens tegenkomt. De veerboten zijn meestal vol, maar zodra iedereen zich na het aanmeren over het eiland verspreidt merk je daar nog weinig van. Iedereen komt er om te genieten van de prachtige natuur, de knusse strandjes en de sportieve wandelingen, dus de sfeer is er altijd gemoedelijk en relaxt.

De vroegere bewoners van Tärnö waren vooral boeren en vissers. Ook werden er kasseien uitgehouwen, die werden verscheept naar onder andere Duitsland. Tegenwoordig woont er slechts een klein aantal gezinnen het hele jaar door op de eilanden van deze scherenkust. De huidige bewoners zijn vooral Zweden die er een vakantiehuisje hebben, maar toch zijn er nog “afstammelingen” van de oorspronkelijke bewoners.

Het kleine haventje van Tärnö

De kleine en schilderachtige haven van Tärnö

Ferry van Matvik naar Tärnö

De ferry stopt op enkele van de tientallen tussengelegen eilandjes, die vooral door de locals worden gebruikt voor een dagje strand of picknicken

Overnachten op Tärnö

Het eiland heeft verschillende accommodaties, die allemaal zo duurzaam mogelijk zijn gebouwd en ingericht. Wij sliepen in de “Karl-Oskars cottages”: kleine houten huisjes van zo’n 10 vierkante meter met twee stapelbedden, een klein keukentje met koelkast en kookplaat en een klein tafeltje. De knus ingerichte huisjes met zeezicht liggen op steenworp afstand van de aanlegsteiger van de ferry. We genoten van de bedrijvigheid die er was als de ferry aankwam en de rust die er een paar minuten later weer heerste.

Slim bedacht: elk huisje heeft zijn eigen wc en toilet in een apart gebouw op een paar meter afstand. Zo geniet je van de luxe van eigen sanitaire voorzieningen, maar heb je toch dat unieke “campinggevoel”. Daarnaast vind je verspreid over het eiland enkele glampingtenten, allemaal met een waanzinnig uitzicht over de zee. Tenslotte is het oude schoolmeestershuis dat net achter de huisjes ligt omgebouwd tot twee grote appartementen. Ook deze heeft uitzicht op het haventje en heeft een groot grasveld met picknickbanken.

Zoals in bijna heel Zweden, mag je ook op het eiland “overal” je tentje opzetten. We zagen op enkele mooie plekjes aan het strand dan ook zelf meegebrachte tentjes staan. Back-to-basic op een van de mooiste plekjes van Blekinge!

De houten huisjes (cabins) op Tärnö

In het midden de vier houten huisjes en links het schoolmeestershuis met de appartementen

De houten cabins op Tärnö

Het interieur van de houten cabins op Tarno

Klein, maar knus en fijn!

glamping tent Märraberget of kamperen op tarno

Zelf je tentje opzetten of een glampingtent boeken kan ook op Tärnö

Relaxen op Tärnö

Een boekje lezen, wat zwemmen, een spelletje doen, het eiland ontdekken… Overdag is het al een genot om op Tärnö te vertoeven, maar zodra de laatste ferry vertrokken is, valt er een heerlijke en serene rust over het eiland.

Je hebt de mogelijkheid om avondeten te laten bezorgen bij je tent. Dat wordt dan aan het eind van de middag met een bootje vanaf Karlshamn gebracht. Er is een heel klein ‘winkeltje’ bij de aanlegsteiger, maar die is er vooral voor de eerste levensbehoeften. Ook is er een ‘restaurantje’ op het eiland, maar dat is niet bepaald een aanrader. Lange wachttijden, slechts enkele zitplekken (alleen buiten) en enkel fastfood. Aanrader: neem zelf je eten en barbecue mee en geniet van de ondergaande zon op het strand.

gezellige drukte tarno

ijsje tarno

zuid tarno

zuidkant tarno

kampvuur tarno zuid

Picknick bij het haventje van Tärnö

Er zijn vervelender plekken om van een diner te genieten…

Marshmellows roosteren tijdens de zonsondergang op eiland Tärnö

Outdoor avonturen in de Blekinge-archipel

Wil je niet alleen maar relaxen, maar ook nog wat zien en doen? Huur dan een sup of een kajak om rond het eiland te peddelen. Of wandel over het eiland via een aantal gemarkeerde wandelroutes. Een van de routes leidt je een heuvel op (Dragon Hill), met een fantastisch uitzicht over de zee en het eiland. Daar vind je ook een kleine houten vuurtoren, gebouwd in 1910 en nog steeds in gebruik. Het is daarmee ook de oudste houten vuurtoren van Zweden. Een andere route leidt je naar de oostkant van het eiland, waar je een eeuwenoude holle eik vindt.

Wie rusteloos is, kan de veerboot naar Karlshamn pakken om enkele uren de stad te gaan ontdekken. Er is ook een ferry die je naar Eriksberg Wildlife Park kan brengen!

suppen kano tarno

Huur een sup of een kajak om rond het eiland te peddelen

wandelroutes tarno

gemarkeerde wandelroutes ark56 tarno

De duidelijk gemarkeerde wandelroutes brengen je op prachtige plekken

De oudste houten vuurtoren van Zweden op het eiland Tarno

De oudste houten vuurtoren van Zweden! Nou ja: vuurtorentje…

drakeneieren op Tarno

Een legende vertelt dat er op het eiland draken hebben gewoond. En als je tijdens een van de wandelingen goed kijkt… zie je misschien wel de versteende eieren van een draak liggen…

natuur tarno

De eeuwenoude holle eik op Tärnö

De eeuwenoude holle eik is nog zo’n “landmark” van het eiland

zuidkant strand tarno

sunset tarno

Vanaf het hoogste punt van het eiland, Drakaberget, zie je meer dan de helft van de kustlijn van Blekinge

John
Laatste berichten van John (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>