De wereld van IKEA

“Attentie alstublieft. Een Reishonger-blogger wil graag….. nog lang niet worden opgehaald uit Småland!”. Dat is de gedachte die ik had toen ik door de regio Småland reisde. Yep: Småland is de naam van de beroemde (of beruchte?) ballenbak van IKEA. Maar, die is afgeleid van de prachtige regio in het zuiden van Zweden. En die regio heeft geen enkele overeenkomst met de ballenbak. Wat een rust! Wat een ruimte! En áls je daar dan bent, dan is een tussenstop in Älmhult, de plaats waar het voor IKEA allemaal begon, natuurlijk een must. Upptäck IKEAs värld!

ikea hotel zweden

Älmhult

Het succes van IKEA kent haar oorsprong in….stenen! Het ruige, met stenen bezaaide landschap van Småland zorgde ervoor dat gewassen verbouwen lastig was. De inwoners moesten daarom zuinig en innovatief zijn. Dat resulteerde in een praktische instelling en “no-nonsense” mentaliteit. Eén specifieke Smålander, Ingvar Kamprad, blinkte daar zo in uit, dat hij een bedrijf opbouwde dat vrijwel elke wereldbewoner kent en eigenlijk ook wel in het hart heeft gesloten: IKEA. In 1943, Ingvar was toen 17 jaar oud, richtte hij zijn bedrijf in huishoudelijke artikelen op. In die begintijd vooral fotolijsten, pennen en portefeuilles. Enkele jaren later maakte hij de switch naar meubels.

Hij vond het belangrijk om mooie en functionele spullen te verkopen, die voor iedereen betaalbaar waren. Een bekende uitspraak van Ingvar was dan ook: “Waarom zijn prachtige producten alleen gemaakt voor een paar kopers? Het moet mogelijk zijn om een ​​goed ontwerp en functionaliteit te bieden tegen lage prijzen.”. En tot op de dag van vandaag “ademt” IKEA deze filosofie. Älmhult is niet de geboorteplaats van Ingvar of de plaats waar het bedrijf stond. Het was de plaats waar de eerste “toonzaal” geopend werd. Omdat mensen nogal sceptisch waren over meubels met zo’n lage prijs, wilde hij hen de kwaliteit van zijn producten laten zien en voelen. En in die eerste winkel is nu het IKEA Museum gehuisvest. Daar moest ik natuurlijk even kijken!

Entree van het IKEA Museum in Älmhult

IKEA Museum

Hmm… die banken voor het museum komen me bekend voor! Aha, het zijn de beroemde “Klippans” banken. Nou ja… maar dan uitgevoerd in keihard beton. Zodra je het museum binnenloopt is het letterlijk alsof je thuiskomt. Althans, in mijn geval wel want in mijn vorige woning was vrijwel alles van IKEA (op de heipalen na) en mijn huidige woning zou ook wat kaal ogen als ik alle IKEA spullen zou weghalen. Tijdens mijn bezoek viel ik van het ene “oh ja… die ken ik nog!” moment in het andere.

In de tijdelijke expositie “Hagberg + Hagberg” wordt dat gevoel nog eens extra versterkt. Dit designer duo (broer en zus) heeft in hun 41-jarige IKEA-carrière maar liefst 2.100(!) producten ontworpen. Niet zo gek dus, dat vrijwel iedereen wel een of meerdere van hun ontwerpen herkent en/of in huis heeft. Hagberg en Hagberg expositie in het IKEA Museum

De centrale trappen van het IKEA Museum in Almhult Smaland Zweden

Ontdek IKEA’s wereld!

Als je over de centrale open trappen loopt, zie je boven je een “lopende band” van herkenbare artikelen uit de lange geschiedenis van IKEA. Een erg geslaagde manier om de geschiedenis van het bedrijf letterlijk aan je voorbij te zien gaan. Als je de “officiële” route door het museum volgt, begin je bij een mooie expositie over de geschiedenis van de regio Småland: ‘IKEA door de eeuwen heen‘. Zoals ik hierboven al schreef, wordt daar op een leuke manier duidelijk gemaakt wat het leven in die tijd zo zwaar maakte en waarom dit het streven naar praktische en goedkope oplossingen noodzakelijk maakte. Voor de kids is er van alles te beleven, zoals interactieve spellen en puzzels.

Het leukste aan het museum vind ik toch wel het inkijkje in de filosofie van het bedrijf en de gewaagde keuzes die al die jaren gemaakt zijn. Een prachtig voorbeeld daarvan is de zeer goedkope LED lamp van IKEA. Toen tijdens de ontwikkeling bleek dat de onderdelen te duur waren om aan de van tevoren bepaalde lage verkoopprijs te voldoen, werd niet een nieuwe verkoopprijs bepaald, maar ging men “terug naar de tekentafel” en bracht men het aantal onderdelen terug om zo toch geen concessies te doen aan de prijs. Het resultaat: ongelooflijk goedkope LED lampen, met een zeer goede kwaliteit.

ikea museum interactief

Zelf op de cover

Een zeer populair onderdeel van het museum is de persoonlijke IKEA brochure coverfoto. Laat je fotograferen op het bed van een IKEA slaapmaker of op relaxte fauteuils. Nee, echt origineel is het niet als je deze foto hebt, maar het is eigenlijk onweerstaanbaar…

Een maandje nadat wij thuis kwamen, begreep ik dat wij op de omslag van de allerlaatste IKEA-catalogus staan. Dat IKEA na de zomer begonnen is de tentoonstelling ‘IKEA door de eeuwen heen‘ te verbouwen, waardoor je niet op de foto kunt. Hoewel de tentoonstellingen in het voorjaar van 2023 weer opengaan, zullen de coverfoto’s niet meer worden afgedrukt.

Persoonlijke IKEA brochure

IKEA Hotel

Recht tegenover het IKEA Museum vind je het enige, ruim 250 kamers tellende, IKEA Hotel ter wereld. Als je het in 1964 geopende hotel binnenstapt, stap je onmiskenbaar de wereld van IKEA in. Het strakke, witte gebouw met mooie spiegelgladde vloeren is sfeervol ingericht met vrolijke meubels en accessoires van een niet nader te noemen, maar zeer bekend Zweeds woonwarenhuis…..

Bijzonder: op elke verdieping van het IKEA hotel vind je steeds een volledig anders ingerichte “woonkamer”, waar je rustig onder het genot van een (gratis) kopje koffie of thee kan chillen, eten bereiden en zelf meegebrachte spullen in de koelkast kan bewaren. De ruime en comfortabele hotelkamers zijn een prima uitvalsbasis voor een dagje naar het IKEA Museum, een rondje wandelen door Almhült of dagtripjes naar de fantastisch mooie natuur in de directe omgeving.

En dat soort uitstapjes maken hongerig! Dus schoven we ‘s avonds heerlijk aan in het enige IKEA restaurant waar je wordt bediend! Uiteraard ontbreken op de menukaart de beroemde Zweedse gehaktballetjes niet, maar je kan daarnaast ook genieten van allerlei andere heerlijke gerechten. ‘s Ochtends staat er een zeer uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar, dat altijd bij de prijs van je overnachting is inbegrepen. Ben je niet zo’n fan van haring in de morgen (want uiteraard hebben ze dat ook), dan kun je ook “gewoon” genieten van klassiekers als eieren met spek, broodjes, croissants en diverse sappen en ontbijtgranen.

Meer informatie over het IKEA hotel: ikeahotell.se
Meer informatie over het IKEA museum: ikeamuseum.com
Benieuwd wat er nog meer te doen is in de buurt? 15x doen in het echte Zweden

Het IKEA hotel is geopend in 1964

ikea hotel entree

IKEA Hotel centrale hal

Huiskamer in het IKEA Hotel

Zweedse balletjes in het restaurant van het IKEA Hotel

ikea hotel familiekamer

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>