Op vakantie naar Zweden met kinderen? Afgelopen zomer maakten we een waanzinnig gave rondreis door de regio Dalarna in Midden-Zweden. De rust, de ruimte, de natuur, de veelzijdigheid aan activiteiten en bezienswaardigheden, we zijn stapelverliefd geworden op dit prachtige land!

En dat Midden-Zweden zo’n populaire vakantiebestemming is voor gezinnen met kinderen is niet voor niets! We zetten de leukste activiteiten in Dalarna op een rij.

Afdalen in de grootste kopermijn van Europa

De Falun kopermijn is de bakermat van het karakteristieke Falu rood, dé Zweedse huizenkleur. Óveral in Zweden zie je de roodgekleurde huisjes en het (houten) Dalarna-paard. De ‘Falu Gruva’ werd gebruikt om koper te delven en had als bijproduct een rode kleurstof waar verf van werd gemaakt. Het leverde een dieprode, glanzende verf op die het hout uitstekend conserveert. De mijn werd in 1992 gesloten (al het koper was gedolven), maar de beroemde rode verf wordt er nog steeds gemaakt. De Falun kopermijn is sinds die tijd opengesteld voor publiek.

Falu Gruvabezoek kopermijn Falun

De rondleiding door de Falun mijn is een belevenis voor het gehele gezin. Met een gids ontdek je een ondergrondse wereld van kronkelende trappen en donkere gangen, grote ondergrondse kamers en imponerend diepe mijnschachten. De gids vertelt veel over de geschiedenis van de mijn en over de mannen die hier 12 uur per dag aan het werk waren. De wandeling door de mijn is ongeveer 700 meter lang en duurt één uur. Kinderen onder de 3 jaar mogen niet in de mijn. Het is aan te bevelen om warme kleren en goede schoenen met profiel te dragen. Iedereen krijgt ter bescherming een helm en een fel oranje regencape aan.

Meer informatie voor het bezoeken van de kopermijn in Falun: www.falugruva.se.
Lees hier ook onze uitgebreide blog over ons bezoek aan de kopermijn in Falun.

Struisvogels voeren

Steekt een struisvogel zijn kop in het zand? Waarom kan een struisvogel niet vliegen? Is het een zoogdier of toch een vogel? Kom alles te weten over de struisvogel op de struisvogelboerderij Sahlins Struts in Borlänge. En extra leuk voor de kinderen; ze mogen de struisvogels zelf voeren!

Sahlins Strutsstruisvogels dalarna Zweden

Bij Sahlins Struts leven zo’n 100 struisvogels van het ras Strutio Camelus, het ras dat oorspronkelijk in het wild in Afrika leefde. Ze zijn nieuwsgierig en gebruiken hun snavel om dingen te onderzoeken. Je krijgt dan ook een plankje met lange stok mee om de struisvogels te voeren.

Sahlins Struts ZwedenSahlins-Struts

De struisvogelboerderij heeft ook een grote speeltuin en een eigen restaurant waar o.a. struisvogelburgers worden geserveerd. En vergeet niet om hun beroemde ijsje te proberen, gemaakt van struisvogelei!

Meer informatie over de struisvogelboerderij in Borlänge: www.sahlinsstruts.se.

Schilder je eigen Dalapaardje

Je hebt er vast wel eens van gehoord, de Zweedse houten paardjes met hun mooie (vaak rode) beschilderingen. In het dorpje Nusnäs, aan de oevers van het Siljanmeer, staat de officiële fabriek waar de Dalarnapaardjes gemaakt worden. Hier kom je meer te weten over de paardjes, hun geschiedenis en kan je een kijkje nemen in de fabriek. Als aandenken kan je je eigen Dalarnapaardje beschilderen. Erg leuk om met de kinderen te doen. Typisch een souvenir dat niet mag ontbreken na een vakantie in Zweden en een musthave voor de kinderkamer!

Zweden met kinderen DalarnaZelf een Dalarna paard schilderenZweden met kinderen Dalarna paard schilderen

In het Zweeds worden de paardjes Dalahäst genoemd.

Meer informatie: www.grannas.com.

Bezoek Styggforsen, the evil waterfall

In het Zweeds betekent Styggforsen ‘de kwaadaardige waterval’. De waterval bevindt zich in het gelijknamige natuurreservaat in het dorpje Boda, 20 kilometer ten noorden van Rättvik. Vanaf de parkeerplaats, waar ook een informatiecentrum met café te vinden is, loopt een wandelpad van 1000 meter rond het reservaat. De paden tussen de hoge bomen zijn prima geschikt om met de kinderen te bewandelen. Na een klim van 36 meter kom je bovenaan de waterval. Het water stort langs een steile klif tussen hoge sparren naar beneden. Onderaan de waterval is er een grot ontstaan, de Trollhålet. Wij vonden dit één van de mooiste plekjes waar we in Zweden met onze kinderen zijn geweest. Stop dus zeker even bij Styggforsen als je in de buurt bent!

Styggforsen watervalStyggforsenStyggforsen Zweden

Meer informatie Styggforsen: www.visitdalarna.se.

Wandel of fiets de Blueberry trail in Orsa Grönklitt

Als je één of meerdere dagen op vakantie bent in Orsa Grönklitt, dan is Blueberry trail een aanrader. Deze wandeltocht door het Blueberry Forest – die je ook op de fiets kunt doen – is speciaal aangelegd voor kinderen. Samen met de mascotte van het bos, Blueberry Bärra, ga je op ontdekking. En onderweg pluk je uiteraard overheerlijke blauwe bessen. Smullen!

fietsen in Orsa GrönklittBlueberry Bärra trailBlueberry trail Orsa Grönklitt

Meer informatie over activiteiten met kinderen in Orsa Grönklitt www.orsagronklitt.se.

Zomerrodelen in Rättvik

In Rättvik bevindt zich de enige parallelrodelbaan, twee banen naast elkaar, van Scandinavië. De baan is 725 meter lang en een attractie voor de hele familie. Na het bekijken van een korte introductiefilm word je in je sleetje met de sleeplift naar boven getrokken. Achterwaarts.

Zomerrodelen in Rättvikrodelen Rättvik Zweden

Hier heb je een fantastisch uitzicht over het Siljan meer. Daarna zoef je op de rodelbaan naar beneden. De rodelbaan is in de zomer dagelijks geopend vanaf ongeveer eind juni t/m eind augustus. Indien het regent is de baan gesloten in verband met de veiligheid. Kleintjes kunnen mee op een tandemrodel en de snelheid kun je zelf bepalen.

zomerrodelen in Zweden

Meer informatie over rodelen in Rättvik: www.rattviksbacken.se.

Tip: als je in Rättvik bent is het ook leuk om de Långbryggan (promenade pier) op te lopen. Dit is een promenade pier van totaal 628 meter lang, één van de langste pieren in de wereld die gelegen zijn in een meer.

Klimmen en klauteren in klätterpark Lindvallen

Het in 2021 geopende klimpark Högt & Lågt bestaat uit zeven verschillende parcoursen met verschillende moeilijkheidsgraden, zodat je met het hele gezin plezier kan beleven aan dit avontuur. Er zijn in totaal 52 obstakels langs de banen die zowel op de boomtoppen als op de grond zijn geplaatst – hoog en laag, van eenvoudig tot moeilijk. In het klimpark vind je ook zes kabelbanen, waarvan er één je meeneemt op een magische tocht over het meer van Svansjön.

klätterpark Lindvallen

De moeilijkheidsgraad van de parcoursen wordt aangegeven met kleurcodes; oranje voor de gemakkelijkste, gevolgd door groen en blauw. Er zijn twee oranje, drie groene en twee blauwe parcoursen om je uit te leven. Wij begonnen met onze kinderen rustig met de oranje parcoursen, maar al snel sprongen we over op de groene en blauwe trajecten. De leeftijdsgrens is 3 jaar en deelnemers moeten minimaal 80 cm lang zijn (altijd vergezeld van een volwassene) om oranje parcoursen te beklimmen, 110 cm voor groene beklimmingen en minimaal 140 cm voor de blauwe trajecten.

Lindvallen klimpark zweden kinderendalarna klimpark voor kinderen

Meer informatie klimpark Lindvallen: www.skistar.com.

Wilde dieren spotten in Orsa Predator Park

Heb je de beren en wolven niet in het wild kunnen spotten in Zweden? Dan is het wildlifepark Orsa Rovdjurspark in Dalarna een must go. Het is zeker geen ‘standaard’ dierentuin. De dieren zwerven in grote verblijven die zijn ontworpen om op hun natuurlijke omgeving te lijken en waar ze zich kunnen gedragen zoals ze dat in het wild zouden doen. Je moet echt je best doen om de dieren te spotten. Dat maakt het extra leuk, vooral voor de kinderen.

Zweden met kinderen Orsa RovdjursparkOrsa berenpark Zweden

In Orsa Predator Park kom je op een interactieve manier meer te weten over de vier grootste roofdieren in Zweden (veelvraat, wolf, lynx en bruine beer) en over de andere dieren in het park. Zo kan je op een hometrainer testen of jij sneller bent dan een bruine beer. Dan moet je wel meer dan 50km per uur kunnen trappen. Aan het einde van het bezoek aan Orsa Rovdjurspark krijgen de kinderen een diploma. Erg leuk als aandenken aan dit fraaie wildpark!

Orsa Rovdjurspark Zweden met kinderenDalarna met kinderen dierentuin

Orsa Rovdjurspark is het hele jaar geopend en is gelegen naast het populaire vakantiepark Orsa Grönklitt.
Meer informatie Orsa Predator Park: www.orsarovdjurspark.se.

Downhill mountainbiking in Sälen

Vlakbij de Zweeds-Noorse grens ligt Sälen, één van de grootste skigebieden in Zweden. In de zomer kun je hier fantastisch mountainbiken, bijvoorbeeld in Lindvallen. Hier vind je voor ieder wat wils: gemakkelijke en vlakke familietochten en uitdagende en technisch moeilijke routes, variërend van enkele kilometers tot routes van bijna 40 km.

MTB met kinderen in Zweden

Er is ook een Bike Park met verschillende downhillroutes. Bij Gustavtorget kun je de stoeltjeslift naar boven nemen met je speciale downhillfiets om daarna naar beneden te suizen. De paden zijn goed gemarkeerd en van verschillende moeilijkheidsgraden. Fietsen en uitrusting (helm en bescherming) kun je ter plekke huren.

Downhill mountainbiking in Sälenmountainbiking Dalarna Zwedenbikepark voor kinderen in Dalarna

Je vindt hier verder een Skills Area waar je sprongen, bochten en je balans kunt trainen en er zijn meerdere Pump Tracks voor kinderen (o.a. onderaan de lift bij Gustavtorget en voor het klätterpark van Lindvallen). De bedoeling van een pumptrack is om hierop te rijden zonder te trappen. Je krijgt je snelheid door op het juiste moment je gewicht te verplaatsing en een trek- en duwbeweging te maken.

Meer informatie over fietsen in Sälen: www.skistar.com.

Fietsen over een oud treinspoor

Eén van de leukste activiteiten tijdens een vakantie in Zweden met kinderen is fietsen over een oud treinspoor. Railfietsen is ontzettend populair in Zweden! Het wordt ook wel dressin, railbiking of trolleyfietsen genoemd. Bij het oude treinstation van Bengtsfors huur je een één of tweepersoons trolley of een familietrolley (max 4 personen). Je kunt kiezen voor een uurtje, dagdeel of hele dag. Je fietst door prachtige bossen, onderweg kan je blauwe bessen en frambozen plukken en stoppen voor een picknick. Na ongeveer een uurtje fietsen kom je uit bij Kråkviken beach. Hier kan je een heerlijke duik nemen, voordat je weer terugkeert naar Bengtsfors.

railbiken Zweden Dalarna

Meer informatie over railbiking vanaf Bengtsfors: www.dvvj.se.

Neem een duik of pak een kano in één van de vele meren in Dalarna

Je hoeft in Zweden nooit lang op zoek naar een meer, er zijn al duizenden meren in Dalarna. Aangezien de meeste meren relatief ondiep zijn kun je er heerlijk zwemmen met de kinderen. En in tegenstelling tot onze verwachting was het water niet koud. Zo vind je op een kwartiertje rijden van Orsa Grönklitt het Orsameer. Deze familievriendelijke badplaats met een mooi zandstrand wordt ook wel de Riviera van Dalarna genoemd. In het uitgebreide netwerk van meren, plassen en eilandjes kun je heerlijk kanoën.

kano zweden

Ben je niet zo van stranden en natuurwater? In Lindvallen vind je een hypermodern binnen- en buitenzwembad met meerdere spectaculaire waterglijbanen. Hier kan je ook indoor surfen. En extra fijn: het buiten zwembad is met 37 graden heerlijk warm, onze kinderen waren er niet uit te krijgen.
Meer informatie over het Experium zwembad in Lindvallen: www.skistar.com/en/experium.

Nog meer activiteiten met kinderen in Midden-Zweden?

Dalarna is een echte familieregio: een populaire vakantiebestemming in Midden-Zweden voor gezinnen met kinderen. De uitgestrekte natuur is de grootste speeltuin, maar daarnaast kent de Zweedse provincie veel bijzondere familiemogelijkheden, waaronder (meerdaagse) kanotrips, elanden voeren, wildparken, railbiken en klimparken. Maar er is nog veel meer te doen!

Zelf hebben we geen tijd gehad om onderstaande activiteiten te doen, maar wellicht pas het in jullie vakantieplanning:

Husky tochten
Husky’s trekken niet alleen in de winter de sledes door de uitgestrekte bossen van Dalarna, ook in de zomer kun je met huskyhonden op pad, zoals bij Below Zero Husky Tours.

Bezoek de kerstman in Tomteland
Midden in de magistrale bossen van Dalarna heeft de kerstman een eigen stuga aan de voet van een berg. Compleet met rendieren en z’n kleine trollenvrienden. En jij kunt ‘m bezoeken in Tomteland, een sprookjesachtig themapark, waar kinderen hun ogen uit zullen kijken.

Avesta Bisonpark
Het bizonpark in Avesta is een leuk uitje voor het hele gezin! Hier stappen de grote, met uitsterven bedreigde Europese bizons rond in een uitgestrekt, omheind terrein, vlakbij een mooie, oude boerderij. Er leven nu zo’n 30 bizons in het park en als je geluk hebt sta je oog in oog met één van de vier tot acht kalfjes die er jaarlijks worden geboren.

Zelf op vakantie naar Dalarna in Midden-Zweden

Deze reisblog is geschreven naar aanleiding van onze 12 daagse roadtrip door Midden-Zweden waarbij we zowel de regio’s Dalarna als Värmland bezochten.

Wil je meer weten over de Zweedse regio Dalarna, neem dan een kijkje op de site van Visit Dalarna. Dalarna is vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar: per auto, ferry of per vliegtuig via Göteborg of Stockholm.

Diverse touroperators organiseren autorondreizen in Midden-Zweden. Bekijk hier het aanbod van BBI Travel, De Jong Intra en ANWB reizen. Meer informatie over een vakantie naar Zweden vind je op de site van Visit Sweden.

En ook in onze reisshop vind je prachtige reizen naar Zweden.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>