Midzomer in Zweden

Aankomend weekend wordt Midzomer gevierd, een van de grootste volksfeesten van Zweden. De regio Dalarna in het midden van Zweden viert dit feest ieder jaar op grootse wijze. Het eerste weekend na 21 juni trekken dan tienduizenden mensen naar deze streek, planten daar volgens traditie een meiboom, spelen muziek en zijn gekleed in prachtige kostuums.

Aankomend weekend wordt Midzomer gevierd, een van de grootste volksfeesten van Zweden.

Dalarna, een de mooiste provincie van Zweden

Dalarna ligt centraal in Zweden, zo’n 600 kilometer ten noorden van Göteborg en daarmee binnen één dag per trein of auto vanuit Göteborg bereikbaar. De provincie ligt tussen twee andere populaire provincies: Värmland in het zuiden en Jämtland-Härjedalen in het noorden. Dalarna heeft een prachtig landschap van groene heuvels, blauwe meren en donkere wouden, omringt door uitgestrekte bergen. Dit landschap tref je vooral aan in het gebied rond het Siljan-meer, dat door de lokale bevolking ook wel het ‘oog van Dalarna’ wordt genoemd.

Dalarna heeft een prachtig landschap van groene heuvels, blauwe meren en donkere wouden, omringt door uitgestrekte bergen.

Midzomer, feest van tradities

Voor de Zweden is Midzomer een traditionele feestdag, waarbij de zomer wordt verwelkomd. Mensen verlaten de grote steden en trekken massaal naar het platteland om Midzomer te vieren. Dit gebeurt altijd op de eerste vrijdag en zaterdag na 21 juni. Een van de populairste bestemmingen is Säfsen, een plaats in het zuidwesten van Dalarna. Mensen uit alle hoeken van Zweden komen hier naar toe om Midzomer te vieren, maar er komen ook veel toeristen uit onder andere Noorwegen en Finland.

Traditiegetrouw worden de kerkgangers op Midzomer in lange boten naar de kerk van Leksand gevaren. De volgende dag worden er met deze kerkboten wedstrijden gehouden. Het Midzomernachtfeest wordt in elke stad en in elk dorpje uitbundig gevierd, waarbij het traditie is om een meiboom te planten die bekleed is met bladeren, bloemen en slingers. Al zingend en klappend dansen de Zweden om de meiboom heen. Bijna iedereen loopt op deze dag met een bloemenkrans op zijn hoofd.

Jan Nygren, voorzitter van Säfsens Historical Society is erg trots op de viering van dit volksfeest in Säfsen. “Het is fantastisch om te zien dat er ieder jaar zoveel mensen uit verschillende landen komen. We hebben het heel geweldig, mensen zijn vrolijk, prachtig gekleed en maken de hele dag muziek en dansen.”

Midzomer in Zweden zelf vieren?

Wie Midzomer een keer wil meemaken in Dalarna kan een lang weekend Midzomer boeken in het bekende Säfsen Resort. Je krijgt hierbij een verblijf voor maximaal zes personen en de mogelijkheid om deel te nemen aan de traditionele midzomer. Meer informatie is te vinden op www.safsen.se.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>