Op vakantie in het Loiredal met kinderen

Het Loiredal biedt volop mogelijkheden voor een vakantie met het hele gezin. Kinderen voelen zich de koning te rijk in de vele kastelen en genieten van het buitenleven op de talrijke farmstays en natuurcampings. Tel daarbij de vele bijzondere accommodaties langs de Loire waar je kunt slapen en je hebt alle ingrediënten voor een onvergetelijke familievakantie!

Familievakantie in het Loiredal

De Loire vallei is een van de meest bekende regio’s in Frankrijk; een weelderig groen landschap met bossen en wijngaarden, historische stadjes, schitterende kastelen en glooiende rivieren. Waaronder natuurlijk de bekende gelijknamige Loire rivier. Het Loiredal kent een gematigd zeeklimaat, met meer zonuren dan elders in het binnenland van Frankrijk. Dit alles maakt de Loire een van de populairste bestemmingen voor een familievakantie in Frankrijk.

Met zijn weelderige landschap en vele wijngaarden wordt de Loire ook wel de ‘tuin van Frankrijk’ genoemd.

Spelenderwijs de kastelen ontdekken

Het Loiredal kent ongeveer 140 (!) kastelen. Sommige kastelen zijn het hele jaar voor toeristen geopend, andere alleen in de zomer. En enkele hebben bijzonder fraaie kasteeltuinen.


Veel van deze kastelen zijn ook voor kinderen superleuk om te bezichtigen. Ken je Kasteel Molensloot? Of eigenlijk Château Cheverny moeten we zeggen. De Franse schrijver Hergé baseerde kasteel Molensloot op het 17de-eeuwse kasteel bij Cheverny. Dit majestueuze kasteel doet inderdaad onmiddellijk denken aan het Molenslootkasteel en kapitein Haddock, het beroemde personage uit de strips met de avonturen van Kuifje. Ook figuren uit de strip zoals de slager, timmerman en dokter, zijn gebaseerd op inwoners van dit dorp. In de bijgebouwen van het kasteel kan het geheim van Molensloot worden ontrafeld.

les secrets de moulinsart-cheverny

Wil je samen met de kinderen de wonderen van de kastelen van de Loire op een nieuwe manier ontdekken? In de kastelen van Chambord, Blois, Loches, Amboise en Chinon kan je gebruiken maken van een HistoPad, een tablet die jou en de kinderen een nieuwe bezoekerservaring in augmented reality biedt. Volg de digitale gids en ga op avontuur in één van de kastelen.

Chambord : visite du château avec l'HistoPad.

Chambord © Léonard de Serres – Domaine National de Chambord

Château royal de Blois : visite de la salle des Etats généraux avec l'Histopad.

Château royal de Blois © R. Marchoux – Histovery

Château d'Amboise : visite de la Salle des Etats avec l'histopad.

Château d’Amboise © Histovery

In het kasteelmuseum van Villesavin ontdekken de kinderen alles over het boerenleven aan de hand van een miniboerderij. Oudere kinderen en tieners kunnen zich wagen aan een van de vele escape games, bijvoorbeeld in Ferté Saint-Aubin en La Bussière of in het koninklijke fort van Chinon. Kijk hier voor meer informatie over Château de Villesavin.

De mooiste kasteeltuinen vind je in bij de kastelen van Chambord, Villandry en Rivau.

vakantie in het Loiredal Rivau

Château d’Amboise © D. Darrault – ADT Touraine

Tuinen bij het kasteel van Villandry

Een dagje geen kastelen?

Cultuur bien sûr. Maar als je kinderen echt geen zin hebben in nog een kasteel, zijn er gelukkig nog veel meer leuke dingen te doen in het Loiredal. Aan de rand van Tours aan de oever van de Loire, vind je Lulu Parc. Een park van drie hectare met trampolines, draaimolens, schommels, waterspelletjes, pony’s, ballenzwembad, botsauto’s, waterglijbanen, speelweide, miniboerderij en ga zo nog maar even door.

lulu parc Frankrijk

Gave klimbossen in het Loiredal

Houden jouw kinderen ook zo van buiten spelen en klimmen? Dat komt goed uit, want het Loiredal biedt veel mogelijkheden voor (klim)avonturen in het bos.

Zo vind je bij Orléans het recreatiepark Léo Parc Aventure met 140 hindernissen en 12 parcoursen. De hele kleintjes volgen het speciale kids-parcours, en voor oudere kinderen is er het rode parcours en voor de héél moedige zelfs het zwarte parcours. Je kunt ook een ritje maken met één van de kabelbanen, met een totale lengte van 1100 meter.

Leo-Parc-Aventure in het Loiredal

Ook bij Chinon vind je toffe boomparcoursen, en wel in het avontuurpark Saint-Benoît aventures. Hier kunnen jouw kinderen 140 hindernissen trotseren, een mengeling van (38!) kabelbanen, apenbruggen en Tarzan sprongen. En dat alles tot wel 20 meter boven de grond.

Hetzelfde in Saumur, in Parc Saumur Forest Aventure, waar je de traditionele kabelbanen, lianen en nauwe bruggetjes tegenkomt. De kinderen kunnen hier ook nog een potje lasergamen of bubbelvoetbal spelen.

saumur forest aventures

Paarden- en roofvogelshows

Het Château de Chambord is het grootste kasteel van de Loirevallei. Voor velen is dit hét mooiste kasteel van de Loirevallei. Het kasteel werd door koning Frans I in de zestiende eeuw als jachtslot gebouwd. Daardoor werd ook het bos rondom het kasteel beschermd. Vandaag is het park rond het kasteel zelfs het grootste afgesloten bosgebied in Europa, het gebied is even groot als Parijs.

Tuinen bij het kasteel van Chambord

Tuinen bij het kasteel van Chambord © D. Darrault – CRT Centre-Val de Loire

Het kasteel telt een duizelingwekkende 400 kamers en je vindt er ook een bijzondere dubbele wenteltrap die vermoedelijk door Leonardo da Vinci gemaakt is. Ook de façade van het kasteel is erg spectaculair. Er staan honderden torens en schoorstenen op het dak. Op het kasteeldomein worden tijdens de zomervakantie regelmatig paardenshows of roofvogelshows georganiseerd.

Wandelingen met een ezel in de Loirestreek

Een wandeling een stuk leuker maken voor de kinderen? Neem dan een ezel mee op pad! Ontdek, in hun gezelschap, het landschap en de kastelen van de Loire op een nieuwe manier, op hun ritme. Een ritme dat overigens niet ver van dat van ons ligt, want ze lopen ongeveer 4 km per uur.

Je hebt de keuze om een tochtje van een paar uur of een hele dag te maken. Een halve dag met picknick of een snack kan bijvoorbeeld in de buurt van Cheverny met één van de 14 ezels van Les ânes de Madame.

les-anes-de-madame Loiredal

Fietsen door de wijngaarden van de Loirestreek

Er lopen veel fietsroutes door het Loiredal. De Loire à Vélo, langs de oevers van de Loire, is heel geschikt voor gezinnen. Maar het is niet de enige fietsroute! Om de bezienswaardigheden van de regio te ontdekken, zijn ook de fietsroutes Châteaux à Vélo, La Véloscénie en L’Indre à Vélo een aanrader.

Onderweg kom je langs verschillende kastelen, door wijngaarden en langs (geiten)kaasboerderijen. Een picknick bij het meer van d’Ouchamps is een echte aanrader. Zin gekregen in een glaasje wijn na al dat fietsen? De nabijgelegen camping de l’Orangerie de Beauregard biedt elke vrijdag een wijn- en kaasproeverij aan op het kasteel en is een goede uitvalsbasis voor de fietsroute

Fietsen langs de Loirevakantie in het Loiredal fietsen door de wijngaarden

En voor de fanatieke vakantiefietsers is La Véloscénie een aanrader; een prachtige fietsroute van 450 km van Parijs naar de magische Mont Saint-Michel. Onderweg passeer je tal van prachtige kastelen en pittoreske dorpjes. Kijk voor meer informatie op www.veloscenic.com.

Overnachten met kinderen in het Loiredal

Een geweldige plek om met je kinderen te overnachten tijdens de vakantie in het Loiredal is Village Huttopia Senonches. Het vakantiepark van Huttopia is gelegen in het bosrijke gebied rondom het meer van Badouleau. Dit is Frankrijk groener dan groen. Senonches is een van de ruim opgezette locaties waar ieder naar hartenlust geniet van het buitenleven. Denk aan kajakken op het meer, natuurspeurtochten in het bos of boomhutten bouwen. Behalve het verwarmde zwembad is er ook een ‘bosspa’ met een jacuzzi in de openlucht onder de sterrenhemel. Kies een van de vele eigen accommodaties van ‘Canvas & hout’ die het best bij je past. Kijk ook eens op www.enrouelibre-centrevaldeloire.com voor leuke plekjes om te slapen in het Loiredal.

vakantie-met-kinderen-Loiredal

Zoek je een bijzondere accommodatie om je vakantie in het Loiredal onvergetelijk te maken? In het Loiredal vind je een uitgebreid aanbod aan ongewone accommodaties: boomhutten, pipowagens, yurts, tipi’s, grotten, ecolodges, wat zal het worden? Je kinderen willen hier nooit meer weg!

Zelf op vakantie in het Loiredal met kinderen?

De Loirestreek is bekend vanwege zijn prachtige kastelen als Chambord, Chenonceau en Amboise. Dankzij het uitgebreide en goed bewegwijzerde netwerk van fietsroutes is het een perfect gebied om te fietsen. Sinds 2000 staat de Val de Loire vanwege haar erfgoed, architectuur en natuur op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De streek is qua oppervlakte de meest uitgestrekte regio van Frankrijk. Veel Franse koningen, kunstenaars en beroemde schrijvers zijn gevallen voor dit mooie gebied langs de Loire en hebben zich hier gevestigd. De natuur is er werkelijk prachtig. Er zijn in Val de Loire 3 natuurparken waar rivieren stromen door groene landschappen, moerassen en bossen van de Sologne en grotwoningen die in de rotsen zijn uitgehouwen.

Naast de historische en natuurlijke bezienswaardigheden barst de Loirestreek van leuke activiteiten met kinderen. Van dierenparken tot klimbossen, van bijzondere rondleidingen in musea en kastelen tot speciale rondleidingen voor kinderen in grotten. De regio Centre-Val de Loire is een geweldige regio voor een onvergetelijke vakantie in het Loiredal met kinderen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>