Vrijwilligerswerk in Nepal

Nepal is vooral bekend door de Himalaya en de Mount Everest. Reizigers maken er junglesafari's door de prachtige ruige natuur en doen trekkings door de Himalaya om de Mount Everest te zien. Het is ook het land waar twee wereldreligies, boeddhisme en hindoeïsme, elkaar ontmoeten. Het bruist van de cultuur en is één van de meest fascinerende landen ter wereld. Nepal is avontuurlijk, exotisch en mysterieus.

Nepal is vooral bekend door de Mount Everest, de prachtige ruige natuur en het land waar twee wereldreligies - boeddhisme en hindoeïsme - elkaar ontmoeten. Het bruist van de cultuur en is één van de meest fascinerende landen ter wereld. Het dagelijks leven is doordrenkt van magie, mystiek en religie. Achter al deze schoonheid gaat echter extreme armoede onder de bevolking schuil. Samen met Travel Active, dé specialist van Nederland op het gebied van culturele uitwisselingen, zoeken wij vrijwilligers om de mensen in Nepal te helpen.

Het dagelijks leven is doordrenkt van magie, mystiek en religie. Achter al deze schoonheid gaat echter extreme armoede onder de bevolking schuil. In Nepal leeft bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens. Samen met Travel Active, dé specialist van Nederland op het gebied van culturele uitwisselingen, zoeken wij vrijwilligers om de mensen in Nepal te helpen.

Wat is er aan de hand?

Nepal is het armste land van zuidelijk Azië. Er is veel armoede, veel analfabetisme en veel kinderen sterven op jonge leeftijd. Nepal is wel op de goede weg, maar nog steeds ontberen veel kinderen goed onderwijs en goede verzorging. Als vrijwilliger kan je helpen door kleine gemeenschappen bij te staan in hun ontwikkeling.

Maak kennis met magisch Nepal!

Op de Zuidvlakten van de Trans-Himalay ligt Nepal, een indrukwekkend Aziatisch land met ruim 22 miljoen inwoners. Het land trekt al van oudsher vele backpackers en wordt net als India vaak “Oud Hippieland” genoemd. Behalve een prachtig landschap – de hoogste bergen ter wereld liggen hier – wordt het land geroemd om haar vriendelijke bevolking. Het hindoeïsme straalt een bijzondere rust uit waardoor het prettig vertoeven is in dit zeer bijzondere land. Als je hier een aantal weken als vrijwilliger werkt, kan je het indrukwekkende land écht beleven.

Oriëntatie in Nepal

Je start met een vijfdaagse oriëntatie in de hoofdstad, ter voorbereiding op je verblijf in Nepal, voordat je begint met het vrijwilligerswerk. Tijdens deze vijfdaagse oriëntatie verblijf je in een gastgezin in Kathmandu. De oriëntatie bestaat uit een culturele tour, een cross-culturele oriëntatie: wat zijn de do’s en don’ts in Nepal? Daarnaast worden er dagtochten georganiseerd en zijn er diverse lezigen over een aantal onderwerpen. Je leert te mediteren en je krijgt een Yoga introductie. Ook ga je een dag raften om het avontuurlijke aspect van Nepal ook zelf te beleven!

Werken als vrijwilliger in Nepal

Het vrijwilligerswerk

Na de oriëntatie kun je voor een periode van minimaal drie weken vrijwilligerswerk gaan doen. De projecten liggen voornamelijk in de omgeving van de drie koningssteden: Kathamandu, Patan en Bhaktapur. Er zijn ook mogelijkheden in andere regio’s en je kunt je specifieke voorkeuren hierin aangeven. De projecten zijn voornamelijk van sociale aard: je kunt gaan werken in een weeshuis, hulp bieden aan gehandicapte kinderen of kinderen met een visuele handicap en het is mogelijk je in te zetten voor communityprojecten. Ook kan je je als vrijwilliger les gaan geven op een school.

De projecten liggen voornamelijk in de omgeving van de 3 koningssteden: Kathamandu, Patan en Bhaktapur. Er zijn ook mogelijkheden in andere regio's en je kunt je specifieke voorkeuren hierin aangeven. De projecten zijn voornamelijk van sociale aard: je kunt gaan werken in een weeshuis, hulp bieden aan gehandicapte kinderen of kinderen met een visuele handicap en het is mogelijk om les te gaan geven op een school.

Je kunt zelf aangeven naar welk soort project jouw persoonlijke voorkeur uitgaat. Wanneer je geïnteresseerd bent in de Boeddhistische religie en cultuur kun je bijvoorbeeld Engelse les gaan geven aan monniken in een Nepalees klooster! Of wil je graag met kinderen werken? Weeshuizen in Nepal hebben vaak beperkte financiële middelen en weinig personeel voor het aantal kinderen dat er woont. Dus de hulp van vrijwilligers om deze weeshuizen een fijnere plek om te leven te maken is meer dan welkom!

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>