Vrijwilligerswerk Afrika

Velen onder ons willen ooit iets goeds en nuttigs doen in hun leven, niet? En hoe kunnen we dat het best doen? Vrijwilligerswerk! Maar waar? Hier thuis, Afrika, Azië, Zuid-Amerika? Op zoveel plaatsen in de wereld kunnen mens en dier onze hulp gebruiken. Het is natuurlijk niet zo evident om een geschikte plek te vinden. Maar eens je begint te googelen kom je al snel tot de vaststelling dat er honderden, duizenden plekken, tegen betaling, worden aangeboden.

Hoe maak je hier nu een juiste keuze uit? Juist, is inderdaad het woord waar we naar op zoek moeten. Want geloof me, er zijn heel wat organisaties die niet zulke goede bedoelingen hebben met jouw gevoel van goed en nuttig te willen zijn. Zij zien de $$ voor hun ogen. De onwetende vrijwilliger heeft dit meestal pas door op het moment dat alles betaald is en je daar ter plekke bent.

Lilongwe Rescue Center: Rob, black-faced vervet monkey (meerkat), als wees terecht gekomen in het opvangcentrum. Zal normaal gezien vrij gelaten worden met een heleboel andere van haar soortgenoten

Lilongwe Rescue Center: Rob, black-faced vervet monkey (meerkat), als wees terecht gekomen in het opvangcentrum. Zal normaal gezien vrij gelaten worden met een heleboel andere van haar soortgenoten

Zelf ben ik al enkele keren richting Afrika getrokken om daar als vrijwilliger aan de slag te gaan. De eerste keer naar Zimbabwe, toen drie keer naar Kenia en de laatste keer naar Malawi. Hopelijk kan ik er tegen begin 2017 Zuid-Afrika aan toevoegen. Maar daar stopt de bucket list niet! De allereerste keer dat ik naar Afrika afreisde, was ik één van die onwetenden. Ik was in de veronderstelling dat ik ging meehelpen aan het behoud van de leeuw!

Waar moet je op letten?

Doe je research: op het internet, probeer met anderen in contact te komen die dit ook al gedaan hebben. Er zijn heel wat malafide ondernemingen die niet alleen uit zijn op je centen, maar die ook nog eens slechte intenties hebben met de dieren waar je mee wilt werken. ‘Walking with lions’ om zo de soort tegen uitsterven te beschermen is NIET de manier om de leeuw te beschermen. In tegendeel. Hoe denk je een leeuw te helpen door hem als twee weken jong ukje bij zijn mama weg te halen, daarna met de papfles op te voeden, door toeristen te laten bepotelen – tegen betaling natuurlijk – om daarna samen met diezelfde betalende toerist door de Afrikaanse bush te laten wandelen? Er bestaan al lijsten van plaatsen die goede en minder goede bedoelingen hebben, bijvoorbeeld: Volunteers in Africa beware.

Zoek iets wat je echt interesseert! En niet omdat anderen dan wel eens kunnen denken wat voor kanjer je bent. Jij bent tenslotte de persoon die (dikwijls) in omstandigheden moet leven die waarschijnlijk iets minder luxueus zijn dan thuis. Elektriciteit die niet altijd werkt, beperkt stromend water, allerlei insecten die je het leven zuur kunnen maken, hartverscheurende taferelen van kinderen en volwassenen die helemaal niets hebben. Weet dat de meeste plekken een serieuze fee vragen om te mogen werken en dit is voornamelijk om de kosten te dekken van jouw accommodatie (al dan niet gedeeld) en maaltijden.

Wat kost het jou?

Gemiddelde kostprijs om twee weken te gaan werken is € 1.500. Dit is enkel voor het verblijf en je maaltijden. De internationale vluchten, eventuele visa kosten, inentingen, … komen hier nog bij.

Ballonnen, stylo’s, en vooral persoonlijke interactie vinden deze kinderen in het weeshuis te Geru, Zimbabwe fantastisch! Ze hebben niets en zijn blij met alles.

Ballonnen, stylo’s, en vooral persoonlijke interactie vinden deze kinderen in het weeshuis te Geru, Zimbabwe fantastisch! Ze hebben niets en zijn blij met alles.

Wat mee te nemen?

Voor jezelf, zo weinig mogelijk en alleen het meest nodige. Tenslotte ben je daar om je handen vuil te maken en niet om als prins of prinses rond te gaan lopen. Neem zeker je voorzorgen wat betreft medicatie en inentingen. De GGD, het tropisch instituut of je huisarts kan je hierbij helpen. Op het internet kan je ook heel wat informatie vinden. En, de plaats waar je heen gaat, zal in de meeste gevallen ook doorgeven welke vaccinaties je zeker moet hebben, vooral bij het werken met dieren. Zij kunnen jou heel wat ziektes overdragen, maar ook jij als mens kan deze dieren besmetten.

Als je plaats over hebt, en dat is meestal wel het geval, probeer spullen mee te nemen voor de plaatselijke bevolking. Kleding, schoolgerei, balpennen, ballonnen. De kinderen in Afrika zijn er helemaal weg van!! En de glimlach die je hiervoor terug krijgt, doet je spontaan ook lachen.

vrijwilligerswerk afrika

Vrijwilligerswerk Lilongwe Wildlife Centre, Malawi

Eigen ervaring vrijwilligerswerk Afrika

Zelf ben ik ondertussen twee keer naar Afrika gegaan om vrijwilligerswerk te verrichten, naar Zimbabwe en naar Malawi. En ik heb beide kanten gezien. Een plek die ik voor de volle 100% kan aanraden is de Lilongwe Wildlife Trust in Malawi. Hier komen gewonde, verweesde dieren terecht, vooral aapjes die rond de klok moeten worden verzorgd. Het is hun intentie om alle dieren terug vrij te laten, indien dit mogelijk is. Verder vangen zij ook geredde dieren op die helaas niet meer in het wild kunnen vrijgelaten worden. Leeuwen die hier in Europa als circusdieren hebben geleefd of die onder verschrikkelijke omstandigheden in een dierentuin zaten.

Lilongwe Rescue center: Bella, leeuwin gered uit Roemeense zoo door de Born Free Foundation

Lilongwe Rescue center: Bella, leeuwin gered uit Roemeense zoo door de Born Free Foundation

Zij werken ook samen met de Born Free Foundation. Via deze organisatie, waar ik al een inzamelactie voor had gehouden (dansavond, steunkaarten en kwart triatlon) kwam ik in contact met het Lilongwe Wildlife Trust. Hier kan je vrijwilligerswerk gaan doen en dit al vanaf twee weken.

Mijn allereerste reis richting Afrika als vrijwilliger was naar Zimbabwe. Hier dacht ik, zoals hierboven al vermeld, mee te helpen aan het behoud van de leeuw. NIET DOEN!

Tijdens deze vrijwilligersreis, geboekt via een Britse organisatie, zijn we ook naar een plaatselijk weeshuis gegaan. Het is niet omdat dit vrijwilligerswerk op de zwarte lijst staat om het zo maar te zeggen, dat de organisatie zelf slechte intenties heeft. Nee, ook zij bieden werk aan dat wel door de beugel kan. Je moet gewoon je tijd nemen om alles te onderzoeken.

Canned hunting

Sommige van deze organisaties worden gelinkt aan het verschrikkelijke fenomeen canned hunting. Hierbij worden dieren speciaal gefokt voor de jacht. De welpjes worden snel bij de moeder weggehaald, maar niet geschoten totdat ze volwassen zijn. In de tussentijd worden ze ingezet als knuffelwelp op knuffelfarms. Hier kun je als toerist of vrijwilliger knuffelen met de kleine leeuwtjes, ze de fles geven, met ze op de foto, of met ze wandelen als ze groter worden. Als de tamme leeuwen groot zijn, zijn ze gewend aan mensen en goed benaderbaar voor de jager, die het dier in een klein gebied kan doodschieten.

Heb je de documentaire ‘Blood Lions – Bred For the Bullet’ al gezien? Pfff… Wel, dat was wat ik in Zimbabwe gezien heb. Het is (nog) niet bewezen dat het park waar ik zat ook deelneemt aan deze wanpraktijken. Feit blijft dat hun leeuwen daar dicht op elkaar zitten in veel te kleine enclosures (sommige leeuwen in de dierentuin zijn nog beter af), nadat ze van de vrijheid hebben kunnen genieten tijdens de wandelmomenten.

Het is beter een bezoek te brengen aan organisaties die bewezen goed werk verrichten. En die bieden NOOIT close contacts met leeuwen of tijgers aan.

Leuke plaatjes maar je helpt het leeuwenbehoud hier echt niet mee! Sommige van deze organisaties worden gelinkt aan het verschrikkelijke fenomeen canned hunting

Leuke plaatjes maar je helpt het leeuwenbehoud hier echt niet mee!

Werken in een weeshuis

Je kan natuurlijk ook altijd naar een weeshuis stappen en jouw diensten aanbieden. Zij kunnen gratis hulp steeds gebruiken. Hier moet je wel opletten dat jouw goede intenties niet misbruikt worden. Bied ze nooit geld aan, maar probeer spullen mee te brengen. Je zal regelmatig een traantje wegpinken, maar ook al hebben deze kinderen niets en al helemaal geen toekomst, toch zal er steeds eentje zijn die jouw hart helemaal steelt!

Mijn hartendief, Susan. Toen ik haar in 2011 de eerste keer ontmoette, was ze achtergelaten in een weeshuis in Nairobi omdat mama de zorgen niet meer aankon. Nu heb ik haar in de Rudolf Steiner School kunnen plaatsen waar ze tot haar 15e een opleiding en goede zorgen zal krijgen. tijdens de schoolvakanties gaat ze terug naar mama.

Mijn hartendief, Susan

Toen ik Susan in 2011 voor het eerst ontmoette, was ze achtergelaten in een weeshuis in Nairobi omdat mama de zorgen niet meer aankon. Nu heb ik haar in de Rudolf Steiner School kunnen plaatsen waar ze tot haar vijftiende een opleiding en goede zorgen zal krijgen. Tijdens de schoolvakanties gaat ze terug naar mama.

Lilongwe Wildlife Trust Malawi

Aanrader: Lilongwe Wildlife Trust in Malawi

Toen ik voor de eerste keer naar Kenia ging, had ik mijn reis via een lokale touroperator geboekt (gevonden op het internet). Wij waren toen met z’n vieren en mochten van de luchtvaartmaatschappij elk twee stuks bagage meenemen. Aangezien wij dit voor onszelf niet nodig hadden, hebben we de gids gevraagd ons naar een plaatselijk weeshuis te brengen zodat wij de ingezamelde kleren konden afgeven aan de kindjes. Het jaar erop ben ik terug gegaan, na een nieuwe inzamelactie en ben ik daar enkele dagen mijn hulp gaan aanbieden. Met de opgehaalde centen kon ik voor hen een safaribusje vol met broodnodige spullen gaan afgeven.

Met enkele kinderen uit het Tunza weeshuis op stap naar het Sheldrick olifanten weeshuis. Kenya

Met enkele kinderen uit het Tunza weeshuis op stap naar het Sheldrick olifanten weeshuis. Kenya

Heb jij wel eens vrijwilligerswerk gedaan? Laat me weten hoe jij je project hebt gekozen en hoe je je hebt voorbereid.

Sylvie
Laatste berichten van Sylvie (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>