Nieuwe aardbevingen Nepal en Japan

Na de rampzalige aardbeving van 25 april is Nepal vandaag opnieuw opschrikt door enkele zware aardbevingen. Rond kwart voor één lokale tijd werd er een schok met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter gemeten. Ook in het noordoosten van Japan, dat in 2011 zwaar werd getroffen door een aardbeving en tsunami, vond opnieuw een krachtige aardbeving plaats.

De aardbeving van 2,5 week geleden had een kracht van 7.8 op de Momentmagnitudeschaal. De gevolgen van die zeer zware aardbeving hebben we allemaal kunnen zien. Met meer dan 8.000 dodelijke slachtoffers en honderdduizenden zonder huis was er sprake van een zeer grote natuurramp.

himalaya-nepal

Nieuwe zware aardbevingen Nepal

Het epicentrum van de nieuwe aardbeving lag 83 kilometer ten oosten van Kathmandu, bij Namche Bazar, dicht bij de Mount Everest, aan de grens met China. Ook deze beving met een kracht van 7,3 heeft inmiddels alweer meerdere naschokken gehad met een kracht van meer dan 5 op de Momentmagnitudeschaal. Sinds de zware aardbeving van 25 april zijn er al tientallen bevingen geregistreerd met minimaal kracht 4,5. Leggen we de grens bij 2,5 dan staat de teller al op bijna honderd bevingen! En dat is in slechts 2,5 week tijd.

aardbevingen Nepal - elke vijf minuten zijn er naschokken

Dat Nepal nu binnen korte tijd twee keer door een enorme aardbeving getroffen is, is niet uitzonderlijk. Seismoloog Bernard Dost van het KNMI legt dit uit aan de NOS: “de vorige beving heeft een stuk van de breuk geactiveerd van zo’n 150 kilometer lengte. Deze beving zit net ten oosten daarvan. Als een stuk van een breuk beweegt, zoals bij de beving in Nepal, dan neemt aan het einde daarvan de spanning toe. Als het volgende stuk dan ook net op springen staat, dan kan dat ook gaan bewegen.”

Diep geraakt zijn we door de heftige aardbevingen in Nepal. Er zijn veel slachtoffers en de schade is enorm. Wij wensen de mensen in Nepal veel sterkte toe en hopen dat we met elkaar een bijdrage kunnen leveren!

Ook Japan opnieuw getroffen

Ook het grote eiland Honshu (met onder meer Tokio, Kioto, Osaka, Kobe, Hiroshima en Nagoya) is vandaag getroffen door een aardbeving. Volgens een meting van de USGS had de beving een een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op zee, zo’n dertig kilometer ten zuidwesten van de stad Ofunato. Hoewel de beving plaatsvond in hetzelfde gebied dat in 2011 werd getroffen door een aardbeving en tsunami, is er deze keer waarschijnlijk geen gevaar voor een tsunami.

aardbeving japan 12 mei 2015

Negatief reisadvies Nepal

Voor Nepal geldt sinds de aardbeving van 25 april een negatief reisadvies. Voor Japan is het advies nog niet gewijzigd. Voor het laatste reisadvies kun je terecht op Rijksoverheid.nl.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>