Vrijwilligerswerk, de tijd van je leven

Landen ervaren zoals ze echt zijn, nauw samenwerken met de lokale bevolking, een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van een land en helpen waar dat nodig is. Dat zijn maar een paar kenmerken van vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is de beste en meest dankbare manier om een land helemaal te leren kennen en daadwerkelijk te helpen!

Costa Rica, Rio Sierpe Lodge

Waarom vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk in het buitenland wordt steeds populairder en de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk zijn enorm. Of het nu een vakantie is of een gap year, steeds meer mensen willen een verschil maken.

Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan vrijwilligerswerk doen. Of je nou 17 of 70 bent. De wil om je in te zetten voor een vrijwilligersproject is het belangrijkst. Het maken van het verschil is eenvoudig, zoals sporten met straatkinderen, werken in een weeshuis of op bezoek bij eenzame mensen. Dit lijken misschien kleine activiteiten, maar ze maken verschil en hebben een grote impact op jezelf en de mensen die je helpt. Je kan er ook voor kiezen om met bedreigde diersoorten te werken die je anders wellicht nooit Sloppenwijk Bangkok, Thailandin het wild zou zien. Zo doe je zelf niet alleen een unieke persoonlijke ervaring op, maar draag je ook bij aan de ontwikkeling van hulpbehoevende landen.


Doordat je nauw samenwerkt met de lokale bevolking, word je helemaal ondergedompeld in die cultuur. Je maakt kennis met de lokale gebruiken en leert daardoor met andere ogen naar de wereld om je heen te kijken. Ook is het erg dankbaar werk, doordat je bijdraagt aan de ontwikkeling van individuen en een hulpbehoevend land. Vrijwilligerswerk in het buitenland is daardoor een ervaring voor het leven. Het is bijzondere ervaring, die je je hele leven bij zal blijven.

Naast het vrijwilligerswerk zijn er uiteraard ook mogelijkheden om bijzondere plaatsen te bezoeken. Zoals tempels in Azië, een safari in Afrika of natuurschoon in Zuid-Amerika. De combinatie tussen het helpen van de lokale bevolking en het genieten van de schoonheid van het land maken vrijwilligerswerk tot een mooie combinatie.

Met een organisatie

Kies je ervoor om met een organisatie te reizen, dan zijn er tal van mogelijkheden. Er zijn grote verschillen tussen aanbieders van vrijwilligers projecten. Met name zie je grote verschillen in de prijzen. Het loont dus om alle organisaties goed naast elkaar te leggen en te vergelijken met jouw wensen en het bedrag dat je voor je “vakantie” over hebt. Een paar grote organisaties zijn:

 • JoHo heeft een zeer breed pakket aan projecten en werk in het buitenland. Op hun site is niet alleen vrijwilligerswerk te vinden, maar ook betaalde banen in het buitenland hebben er een plek. Zelf ben ik erg positief over de projecten die je via JoHo kunt vinden. Het is een belangenorganisatie voor iedereen die in het buitenland actief is of wil worden. Denk hierbij aan ontwikkelingsprojecten in India of werken op een boerderij in IJsland. JoHo heeft een enorme database met contacten voor tal van buitenlandse projecten. Je kunt zowel betaalde banen, vrijwilligerswerk als ontwikkelingsprojecten vinden.
 • Activity International regelt werkvakanties en vrijwilligerswerk voor mensen die op zoek zijn naar iets anders dan een gewone vakantie of reis in het buitenland. Met bijna 1800 deelnemers per jaar en meer dan veertig bestemmingen is Activity International één van de grootste organisaties op dit gebied in de Benelux. Het meest populaire land voor werkvakanties (vooral onder jongeren) is Australië. Maar ook vrijwilligerswerk in landen als Indonesië (Bali), Thailand, Suriname en Zambia is erg populair. Het doel van de meeste globetrotters is meestal niet om geld te verdienen, maar vooral om iets op te steken van een andere taal en cultuur. Activity International biedt niet alleen vrijwilligerswerk aan, maar ook taalcursussen, werk als bijvoorbeeld au pair en andere reizen als wildlifeprojecten. Een ding is zeker: met Activity International leer je een land anders kennen dan als gewone toerist. Reizen met iets extra’s dus.
 • SIW Internationale Vrijwilligersprojecten is een stichting met ruim 60 jaar ervaring in het internationaal uitwisselen van vrijwilligers. Via SIW kun je voor korte termijn (2-4 weken) of lange termijn (2-12 maanden) deelnemen aan ruim 2.000 vrijwilligersprojecten overal ter wereld. In de zomermaanden organiseert SIW vrijwilligersprojecten in Nederland, waaraan elk jaar 200 buitenlandse vrijwilligers deelnemen.
 • Projects Abroad biedt ook een diversiteit aan vrijwilligerswerk aan. Zowel sociaal als in de natuur is hier te vinden. Verder bieden ze stages in het buitenland aan. Projects Abroad is al sinds 1992 marktleider op het gebied van vrijwilligerswerk in het buitenland. Iedereen vanaf 16 jaar, met of zonder ervaring, is welkom om deel te nemen aan een van de vele projecten in meer dan 25 landen wereldwijd: van sociale zorg voor kinderen in Ghana tot gezondheidszorg in de Filipijnen en van bescherming van schildpadden in Mexico tot wederopbouw van scholen in Nepal.
 • WWOOF staat voor Willing Workers On Organic Farms of World Wide Opportunities on Organic Farming en de naam zegt al wat dat betekent. WWOOF houdt in dat je op een boerderij gaat werken in ruil voor kost en inwoning. Je werkt ongeveer 4 uur per dag (dat is afhankelijk van wat je afspreekt met de farmer), en in ruil daarvoor mag je als WWOOF’er deelnemen aan het echte leven. Je woont vaak bij de mensen in huis, en deelt met hen de maaltijden en de avonden. Het is totaal afhankelijk van de farmer wat voor werk je moet doen. Dat kan variëren van onkruid wieden en sla planten tot dieren voeren en vee drijven.
 • Stichting Commundo is een kleinschalige organisatie die veel samenwerkt met lokale organisaties in India, Tadzjikistan, Sri Lanka, Thailand, Costa Rica, Guatemala, Peru, Uganda, Kenia en Zuid-Afrika. Als vrijwilliger ga je ofwel individueel ofwel in kleine groepen aan de slag. Commundo biedt zowel sociaal als natuur vrijwilligerswerk aan, de nadruk ligt op het sociale vrijwilligerswerk. Door als vrijwilliger mee te draaien in lokale ontwikkelingsprojecten worden zowel de lokale bevolking als jijzelf letterlijk een ervaring rijker!
 • YMCA is een christelijke organisatie die kampen in binnen en buitenland organiseert (maar ook als niet christen kun je vrijwilligerswerk doen). Bijna alles wordt bedacht en begeleid door vrijwilligers. Wanneer je hiervoor kiest krijg je van tevoren training, wat een duidelijk voordeel is ten opzichte van de meeste andere organisaties. Ik kan je zeker aanraden om kampleider te worden bij YMCA en het kost je niets.
 • Ecovolunteer: je kunt zeggen dat Ecovolunteer een bijzondere reisorganisatie is. De reizen die zij via Tierra Natuurreizen aanbieden zijn vrijwilligersreizen naar onder meer Brazilië, de Verenigde Staten, Rusland, Mongolië, Thailand en Zimbabwe. Als vrijwilliger kun je kiezen uit de meest uiteenlopende dieren om mee te werken. Van reuzenotters in Bolivia tot gieren in Kroatië, van walvissen in Canada tot olifanten in Kameroen. Deze reizen brengen je naar plekken die niet toegankelijk zijn voor toeristen. Op deze plekken kun je de natuur en haar bewoners daadwerkelijk beschermen. Jouw inzet helpt lokale natuurbeschermingsorganisaties in hun werk.
 • EVS staat voor European Voluntary Service. Met EVS kun je als jongere tussen de 17 en 30 jaar bijna kosteloos van een paar maanden tot een jaar naar het buitenland (Europa) om als vrijwilliger mee te werken in een lokaal project dat zelf is uitgekozen. Alle non-profitorganisaties kunnen jongeren uitsturen of ontvangen. Door heel Europa zijn honderden organisaties en projecten die met EVS’ers werken. De mogelijkheden en thema’s zijn zeer divers, van natuurbescherming tot sportprogramma’s en muziekscholen en met doelgroepen van o.a. kinderen; dove jongeren; ouderen; minderheden; scholen; dieren.
 • GapXperience: tussenjaar, avontuur reizen en vrijwilligerswerk in voornamelijk Azië. GapXperience is een grote speler met meer dan 100 vrijwilligerswerkprojecten in Cambodja, China, Costa Rica, Ecuador, Fiji, Filipijnen, India, Indonesië, Kenya, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Peru, Sri Lanka, Thailand, Uganda en Vietnam. Je vindt daardoor een gevarieerd aanbod in reizen als vrijwilliger in projecten zoals Engelse les geven, werken in een weeshuis, vrijwilligerswerk met olifanten en bouwprojecten.

Travel Active

Zo veel mogelijk vrijwilligers de kans geven bijzondere landen van binnenuit te leren kennen. Dat is de visie van Travel Active. Travel Active helpt je graag om jou, tijdens je vrijwilligerswerk in het buitenland, de tijd van je leven te geven. Ze bieden je een bijzondere reis aan waar jij het beste van jezelf in kwijt kan en een land van binnenuit leert kennen.

Bij Travel Active kan je terecht voor avontuurlijk of intensief vrijwilligerswerk, variërend van één week tot meerdere maanden. Je kan ook kiezen voor een ‘kennismaking’, waar je in een korte periode kennis maakt met het doen van vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland. Vind je het lastig een keuze te maken uit de vele bestemmingen en heb je interesse in meerdere bestemmingen? Kies dan voor een combinatiereis. Op die manier kun je meerdere bestemmingen in Latijns Amerika, Afrika en Azië met elkaar combineren!

Bij Travel Active krijg je dus een reis die helemaal op jou wordt afgestemd. Het vrijwilligerswerk team ondersteunt je bij kiezen van de juiste reis en helpt je dankzij hun ervaring en contacten aan een goede voorbereiding en begeleiding van je tijd in het buitenland. Zodat jij de tijd van je leven hebt.

En? Waar zie jij jezelf over een tijdje terug?

Latest posts by Martijn (see all)
 1. Kirsty de Schepper zegt:

  Ik ben op zoek naar vrijwilligerswerk in de sociale sector. Mede de combinatie Spaans leren en nuttig werk doen spreekt me aan. Ik kan me maximaal 3 maanden vrijmaken. Liefst werk ik met kinderen die in een kwetsbare positie verkeren. U kan me contacten op het nr. 0497/679075

  Vriendelijke groeten,
  Kirsty

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>