Dit wil je weten vóór je gaat trekken door Nepal

In Nepal wacht een wereld van hoge pieken, eindeloze paden en tal van trekking mogelijkheden. Niet alleen rondom de Mount Everest, maar ook de Annapurna, de Dolpo, Yala en Manaslu hebben genoeg mogelijkheden om te gaan wandelen en weer in contact met de natuur te komen. Nepal vormt het dak van de wereld en er zijn tientallen toppen die net zo boeiend zijn als de Everest. Welkom in het trekking walhalla van de wereld!

#1 Kies een goede organisatie voor jouw Himalaya trekking

Het allerbelangrijkste is misschien wel dat je in de wirwar van opties een betrouwbare reisorganisatie vindt. Eentje die de tijd neemt, zowel voor als tijdens de trek, om alles zo goed mogelijk, op wat jij wil en kan te laten aansluiten. Na wat Google-research kozen wij voor Nepal Wilderniss Trekking Company, een betere keuze hadden we niet kunnen maken.

Van de hele communicatie vooraf tot aan de perfecte zorg tijdens de trek: het had niet beter gekund. Daarnaast waren de gidsen die we via hen kregen niets minder dan fantastisch. DB Basnet en BK Rai zijn enthousiast, slim, grappig en zorgzaam. Iedere keer weer wisten ze de beste theehuizen en mooiste uitzichten te vinden. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat waren ze met ons in de weer, het was even afkicken toen we naderhand weer voor onszelf moesten zorgen.

Met onze gidsen op Mardi Himal Basecamp

Met onze gidsen op Mardi Himal Basecamp

#2 Neem, als het kan, een porter

Ook al voel je je een verwende Europeaan, het is toch een goed idee om een porter te nemen. Een porter, of wel drager, is iemand die (een deel van) je bagage voor je draagt, zodat jij lichtvoetig naar boven hupst. Doe je het niet voor je eigen gemak, doe het dan voor de Nepalezen. Steeds meer toeristen kiezen er namelijk voor om zonder porter te hiken, waardoor deze steeds minder werk hebben. De meeste porters gebruiken de treks om hun Engels te verbeteren, waardoor ze uiteindelijk kunnen doorgroeien tot gids. Dus door een porter te nemen, en met ze te praten, help je niet alleen jezelf maar ook hen vooruit.

Nepal Wilderness trekking - de ijzersterke gids en porter BK

De ijzersterke gids en porter BK

#3 Beteugel je koopdrang tot je in Nepal bent

Ook al is het verleidelijk om voor je vlucht naar Kathmandu de Decathlon leeg te shoppen, wacht nog even. Het is zowel voor jouw portemonnee als voor de economie van Nepal, beter om je spullen daar te kopen. Je slaagt sowieso: Kathmandu telt meer trekshops dan supermarkten en als je even goed zoekt kun je er voor een veel betere prijs, spullen van een goede kwaliteit vinden. Er ligt genoeg plastic meuk, maar in winkels als Kala Patthar en de Outdoor Compass Shop zit je goed.

Beteugel je koopzucht tot je in Kathmandu bent. bron: Greg Willis

Beteugel je koopzucht tot je in Kathmandu bent. bron: Greg Willis

#4 Neem de tijd voor Pokhara

Ga je trekken in het Annapurna-gebergte, sla Pokhara dan niet over. Dit relaxte zusje van Kathmandu is de ideale uitvalsbasis om voor en na je trektocht wat rust te pakken. Geloof me: na dagenlang klimmen, wil je niets liever dan je tijd horizontaal doorbrengen aan het heerlijke Phewa Lake. Kies een hotel aan de noordkant van het meer, zoals bijvoorbeeld Zostel, en je voelt je na een paar dagen weer herboren.

Pokhara aan de voet van de Himalaya

Pokhara

#5 Je kan spullen huren

Het gevaar bij trekken is dat je te midden van je koopgekte allerlei nicheproducten aanschaft die daarna op zolder liggen te verstoffen. Hoe je dit voorkomt is door spullen te huren in plaats van te kopen. Zowel in Kathmandu als in Pokhara heb je meerdere winkels waar je bijvoorbeeld een pufferjacket, thermobroek en slaapzak kunt huren. Dat scheelt zowel geld in je portemonnee als gewicht in je backpack.

#6 Warme kleding

Wanneer je overdag in een t-shirt door de bergen wandelt, is het lastig voor te stellen hoe koud je het een paar uur later zult hebben. Want ‘s nachts koelt het af, en niet een beetje. De charme van de theehuizen is dat ze basic zijn, maar dat betekent ook dat er geen verwarming is. Na het wandelen, krul je met andere reizigers rondom een kachel om daarna met drie paar sokken aan naar je kamer te vertrekken en daar bibberend in een slaapzak te verdwijnen. Thermokleding en een goede jas zijn op zo’n moment je redding.

trekken Nepal Himalaya - De koude nachten op de berg, want de toppen van de Himalaya bergen liggen tot boven de 8000 meter

Wandelen door de Himalaya met uitzicht op de bergtopppen

#7 Pin!

Neem genoeg cash mee de berg op. Je kunt ter plekke nergens pinnen en de prijzen vallen niet mee. Voor een mars betaal je bovenaan al gauw drie of vier euro, maar ook wc-rollen, water en koffie zijn aan de dure kant. Meer dan logisch gezien ze het allemaal naar boven moeten tillen, maar het kan dus geen kwaad om genoeg cash mee te nemen. Met een wc-papiertekort boven op een berg zitten, gun je niemand en vooral jezelf niet.

Peregrine Treks & Tours: Mardi Himal Trek - Mardi Tea Shop

Eenmaal onderweg kom je geen ATM meer tegen

#8 Tussendoor wassen

Je kunt tijdens de trek onderweg zelf wassen in de theehuizen. Zo hoef je geen tien t-shirts, sokken onderbroeken mee te nemen, maar twee die je om beurten wast en draagt. De meeste theehuizen hebben een wasplek waar je in tien minuten je kleding handwast om ze vervolgens de rest van de avond bij het haardvuur krokant te laten opdrogen.

#9 Bespaar niet op wandelsokken

Terwijl mensen uren besteden aan het passen van wandelschoenen, wordt de kracht van de sok nog wel eens onderschat. Een warme, ademende wandelsok, met drukpunten op de juiste plekken maakt écht het verschil. Dat ik daar niet op heb bespaard, is iets waar ik me al wandelend heel gelukkig mee heb geprijsd.

#10 Voorpret

Wat ik iedereen zou aanraden is om voor je trektocht zoveel mogelijk te lezen en te zien over de bergen. Zo zijn wij naar het fascinerende International Mountain Museum in Pokhara gegaan. Hier leer je alles de Himalya: van de geologie tot de bergvolken die er wonen en de eerste klimmers die de top bereikten. Daarnaast staan er op Netflix meerdere films over de Himalaya, zoals 14 Peaks, Everest en Sherpa, die maken dat je al voor de tocht in hogere sferen verkeert.

14 Peaks - Himalya voorpret

14 Peaks

Meer lezen over Nepal?

Eveline
Laatste berichten van Eveline (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>