Reisinspiratie: Nepal

Nepal is een verrassende bestemming; fascinerend, veelzijdig en relatief ongerept. Nepal is natuurlijk het land van het Himalaya gebergte, maar lager gelegen vind je de jungle van het Chitwan National Park en in Pokhara kun je relaxen bij het meer. Ga er zeker raften op de Trisuli rivier, mountainbiken in de Kathmandu vallei en volg yoga lessen in een klooster.

namaste

Foto’s: Chaim en Lies Müller

De Himalaya vormt een groot onderdeel van Nepal en vanaf veel plaatsen heb je dan ook uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. Nepal is dan ook de ideale bestemming voor een avontuurlijke trekking in het Annapurna of Everest gebergte. In het zuiden van Nepal vind je het Chitwan National Park met olifanten, neushoorns en krokodillen. Nepal is en blijft een land van uitersten.

Kathmandu Vallei
Kathmandu is de hoofdstad van Nepal en tevens de grootste stad. Het ligt samen met de steden Patan en Bhaktapur in de Kathmandu vallei, aan de voet van de Himalaya. In Kathmandu vind je een mengeling van het boeddhisme uit Tibet en het hindoeïsme uit India. Bij de Pashupatinath tempel in Kathmandu liggen leven en dood dicht bij elkaar. Op de foto zie je een van de vele openlucht crematies aan de heilige Bagmati rivier. De Swayambhunath is een religieus complex met een grote, witte stupa. Dit is misschien wel hét symbool van Nepal en als je hier voor het eerst loopt, heb je door de vele kleurrijke vlaggetjes ongetwijfeld een moment van herkenning. Swayambhunath staat ook wel bekend als de ‘Monkey Temple’, omdat er een groot aantal (heilige) apen rondhangt.

crematies pashu patinath

stoepa swayambhunath

swayambhunath

Dhading is een van de 75 districten van Nepal, ten westen van de hoofdstad Kathmandu. Het district trekt steeds meer toeristen; vooral Ganesh Himal en Ganga Jamuna zijn opkomende bestemmingen. Je kunt er korte en langere trekkings maken die fysieke inspanning combineren met het ontdekken én beleven van de lokale cultuur in de kleine dorpjes. Bovendien kan je er geweldig raften.

dhading hangbrug

dhading rijstvelden

dhading kinderen

Chitwan National Park
In het zuiden van Nepal, waar het land grenst aan India, vind je het Chitwan National Park met olifanten, neushoorns en krokodillen. Hier vind je een heel ander Nepal. Tijdens een jungle safari speur je te voet, op een olifant of met een jeep naar pantserneushoorns en in het nabijgelegen Tharu dorp help je met koken.

olifantendrijvers

chitwan neushoorn

De Himalaya
Van de tien hoogste bergen in de wereld liggen er acht in Nepal! Op de grens met China (Tibet) ligt de reus der reuzen… de Mount Everest van 8.848 meter! In het Annapurna geberte en de Himalaya blijft de temperatuur constant onder het vriespunt en het landschap is bedekt met sneeuw en ijs. Muts en handschoenen is hier geen overbodige luxe. Tijdens een trekking ben je verplicht om in het bezit te zijn van een ‘Trekking Permit’. Door het verstrekken van deze permits is het duidelijk hoeveel mensen een bepaalde trek aan het maken zijn.

himalaya pas

locale bus muktinath

Pokhara en het Phewa meer
Pokhara is, na Kathmandu, het populairste toeristenoord van Nepal. Het lieflijke plaatsje is gelegen aan het schitterende Phewa meer en wordt omringd door prachtige bergen, waarvan enkele tot de hoogste pieken ter wereld horen. Je kan er mooie trekkings maken met indrukwekkend uitzicht op de vallei en de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya. Ook de Devi Watervallen, waarvan het water van de rivier in de enorme grot verdwijnt, zijn absoluut de moeite waard. Een ander natuurwonder in Pokhara is de Mahendra grot, ook wel bekend als het ‘huis van vleermuizen’. De oude bazaar van Pokhara is kleurrijk met handelaren van diverse etnische afkomst.

bodhi boom

phewa meer

Nepal is vier maal zo groot als Nederland en er wonen ruim 28 miljoen mensen. Er zijn veel verschillende bevolkingsgroepen, zoals de Chhetri, de Brahmanen, de Magar, de Tharu, de Tamang en de Newah. Iedere groep heeft zijn eigen taal, dialect, bouwstijl en keuken. Over het algemeen zijn de Nepalezen vriendelijk en behulpzaam. Je wordt, vooral op het platteland, spontaan met ‘namasté’ begroet!

bhaktapur man

Wil jij ook een bijzondere reis door Nepal maken? Laat local Arzoo je helpen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>