Welcome@Schiphol – ga voorbereid op reis!

Yes, we mogen weer op reis met het vliegtuig! Nu veel landen weer open zijn gesteld voor Nederlandse toeristen - en Nederland voor buitenlandse toeristen - zullen de komende weken talloze reizigers één van de meest belangrijke hubs ter wereld aandoen: Schiphol. Gemiddeld reizen er elke dag zo’n 200.000 mensen via de luchthaven. Daardoor kan het gebeuren dat reizigers tijdens piekmomenten langer in de rij staan. Zeker op bepaalde dagen in de zomervakantie. Ga daarom goed voorbereid op reis met onze handige tips voor een soepel vertrek vanaf Schiphol.

Schiphol top 10 tips zomervakantie

Wij hebben samen met Schiphol een top 10 van tips voor reizigers opgesteld voor een soepel vertrek tijdens de zomervakantie

Voordat je op reis gaat: CoronaCheck app

Vanaf 1 juli kun je als Nederlandse reiziger gebruik maken van de Coronacheck App als je op reis gaat naar EU-landen en naar Schengen landen. Met de CoronaCheck App toon je jouw coronabewijs (QR-code) waarin staat dat je:

 • (volledig) gevaccineerd bent of;
 • recent negatief getest bent of;
 • onlangs zelf corona hebt gehad.

CoronaCheck app

De QR-code die in de app wordt aangemaakt kun je op Schiphol op je mobiel of uitgeprint laten zien. Wil je liever geen gebruik maken van de CoronaCheck app? Dat kan. De app is niet verplicht. Je mag ook met een ander geldig negatief testbewijs of vaccinatiebewijs op reis, als het aan de gestelde voorwaarden van het land van jouw bestemming voldoet. Je moet altijd de Nederlandse gezondheidsverklaring invullen. Meer informatie over de CoronaCheck App vind je op: www.coronacheck.nl.

Teststraat Schiphol

Heb je heel snel een PCR test met reiscertificaat nodig, zodat je het vliegtuig nog kan halen? Dat kan met de snelste PCR test van Nederland uitgevoerd met LAMP techniek. Binnen 15 tot 30 minuten na testafname ontvang je de testuitslag en een wereldwijd erkend reiscertificaat in jouw mail. Klik voor meer informatie over de teststraat Schiphol.

Dragen mondkapje op Schiphol verplicht

Overal op Schiphol dien je je (waar mogelijk) te houden aan de 1,5 meter afstand en is het dragen van een mondkapje verplicht. Dit is zeker belangrijk in wachtrijen, zoals bij het inchecken, de security controle, het in- en uitstappen, waar je bij drukte gevraagd kunt worden iets dichter op elkaar te staan. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven overigens geen mondkapje te dragen. Het is wel verstandig om extra mondkapjes mee te nemen op vakantie, ook voor je kinderen. Want het kan zijn dat er andere coronaregels gelden in het land waar je naartoe vliegt.

Schiphol zet in op een vliegende start van de zomervakantie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt voor Schiphol en haar partners, maar ook voor reizigers. En zeker met de huidige corona maatregelen. Reizigers kunnen er zelf aan bijdragen dat alle controles op de luchthaven soepel verlopen. Of het nu gaat om het inchecken, de veiligheidscontrole of de paspoortcontrole. Wij hebben samen met Schiphol een top 10 van tips voor reizigers opgesteld.

#1 Wees ruim op tijd

Zelf reizen wij veel met onze jonge kinderen en calculeren we al een uurtje extra in. Dus misschien cliché, maar toch kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent op Schiphol. Minimaal drie uur van te voren, voor zowel Europese als intercontinentale vluchten. En reis je rond de spits? Dan is het al helemaal oppassen geblazen. Laat een file op de snelweg of een vertraagde trein je vakantie niet in gevaar brengen en vertrek een uurtje eerder.

vanaf Schiphol met kinderen

Liever nog een uurtje vliegtuigen kijken met de kinderen dan moeten haasten om op tijd de vlucht te halen.

“Wie met het openbaar vervoer naar Schiphol wil reizen doet er goed aan zich vooraf informatie te verschaffen via de NS Reisplanner. Ga vooral bijtijds weg!”

#2 Thuis inchecken

Bij de incheckbalies op Schiphol begint de drukte vaak al. Reis je alleen met handbagage? Dan kun je een hoop tijd winnen door van tevoren online in te checken. Dat kan vaak al 24 uur voordat je vlucht vertrekt. Download je ticket simpelweg op je smartphone and you’re good to go! Wie met KLM vliegt kan zijn boarding pass zelfs via Facebook Messenger ontvangen, en je ontvangt dan ook aanvullende vluchtinformatie over de actuele vertrektijden en de gate.

Tip: meem je eigen desinfecterende handgel mee in je handbagage. Check voor de zekerheid of de handgel in een verpakking van maximaal 100 ml zit.

#3 Online parkeerplaats inchecken

Voor automobilisten geldt: check van tevoren of er parkeerruimte is. Een woordvoerder van de luchthaven laat weten dat er nog voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn, maar dat wel het best online kan worden ingecheckt.

#4 Reis zonder handbagage

In een eerder artikel gaven we al tips voor het inpakken van je backpack of koffer. Travel light is ons devies. Dus ga je deze zomer voor een kort stedentripje of heb je een grote koffer die sowieso ingecheckt moet worden? Reis dan zonder handbagage! Schiphol begint in juli namelijk met een experiment in de vertrekhallen 1, 2 en 3: als je zonder tassen of trolleys bij de veiligheidscontrole arriveert, krijg je voorrang. De luchthaven hoopt op deze manier een snelle doorstroom te bespoedigen.

Schiphol small bags only

Voorrang voor reiziger met weinig bagage op Schiphol

#5 Leg ‘verdachte’ items apart

Laptops, tablets en smartphones lijken wellicht onschuldig, maar vliegvelden hebben strenge regels opgesteld rondom elektronica. Zorg er dus voor dat je deze altijd uit je koffer of tas haalt en zichtbaar neerlegt op de bagageband. Hetzelfde geldt voor alle flesjes en potjes met vloeibare middelen die je meeneemt op reis. Heb je keurig je riem en horloge in een bagagebak gelegd, rinkelt het alarm alsnog vanwege een schoenzool of een vergeten oorbel. Neem daarom het zekere voor het onzekere en leg alle items die mogelijk metaal bevatten in een bak op de lopende band.

#6 Sta klaar met je papieren

Zorg dat je je belangrijke documenten, zoals je ID-kaart, paspoort en (mobiele) boardingpass altijd bij de hand hebt. Op die manier hoef je niet iedere keer in je tas of koffer te gaan graven als een douanier vraagt om je papieren. Dat scheelt tijd én stress.

#7 Controleer of je reisdocumenten nog geldig zijn

Check ruim voor vertrek of je paspoort/identiteitskaart/visum nog geldig is. Daarnaast adviseert de marechaussee alleenreizende ouders met minderjarige kinderen om ‘een toestemmingsformulier reizen met minderjarigen’ mee te nemen. Is de toestemming van de andere gezaghebbende ouder er niet of niet duidelijk, dan vindt extra onderzoek plaats. De kans is groot dat ouders daardoor hun vlucht missen.

#8 Maak geen foto’s

Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee houden er over het algemeen niet van als je in de rij staat te filmen of foto’s neemt. En zeg nou zelf, zou jij het leuk vinden als je de hele dag op de foto wordt gezet tijdens het uitoefenen van je beroep? Laat daarom je telefoon of tablet even voor wat het is en schiet pas weer kiekjes als je door de douane heen bent. Zo verklein je de kans er even uit gepikt te worden voor een extra controle.

Bodyscanners op Schiphol

Bodyscanner op Schiphol (foto: Natalie Tsetos)

#9 Houd je spullen in de gaten

Laat je koffer of backpack niet onbeheerd achter! De veiligheidsdiensten op Schiphol hebben hun handen vol aan achtergelaten bagage. Elke melding van een koffer die onbeheerd achtergelaten is, hoe onschuldig ook, wordt zeer serieus genomen door de marechaussee.

Koffer op Schiphol

Laat je bagage nooit onbeheerd achter. Marechaussee Schiphol heeft handen vol aan onbeheerde koffers. (foto: Natalie Tsetos)

#10 Kies strategisch

Je kent het gevoel vast wel: je denkt de ogenschijnlijk kortste rij te kiezen, maar toch sta je langer te wachten dan je buurman. Een gouden tip voor dit probleem bestaat helaas niet, maar je kunt wel op bepaalde dingen letten. Ga bijvoorbeeld niet achter gezinnen met kinderen staan, maar juist achter zakenmannen met koffertjes. Die reizen veel, dus grote kans dat ze in een mum van tijd door de bagagecheck heen zoeven.

En nog een paar tips ingezonden door onze lezers:

 • in Lounge 1 is er een dakterras bij het Park Cafe waar je nog even de frisse buitenlucht in kunt gaan voordat je gaat vliegen
 • zet je koffer thuis alvast op de weegschaal. Het aantal kilo’s dat je mag meenemen staat vaak op je ticket
 • doe bij de security alvast je riem af en haal je telefoon en andere spullen uit je broekzak. Zodat je dat niet pas hoeft te doen als je aan de beurt bent
 • moet je toch wachten? Kijk dan alvast hoe je het snelst bij de gate komt. Zo hoef je na de veiligheidscheck de weg niet meer te zoeken

Heb je ook nog leuke tips? Laat het ons weten via de e-mail of als reactie op dit artikel. Hele fijne vakantie!

 1. Liselore Verschuren zegt:

  Stop geen scherpe spullen in je handbagage, zoals een zakmes, nagelknipper of scherpe nagelvijl. En neem ook geen vloeistoffen in je handtas mee! Heb je contactlenzen, neem dan niet de hele fles vloeistof in je tas mee, maar giet wat over in een piepklein flesje of bakje. Ook flesjes desinfecterende handgel of grote tubes zalf voor bijvoorbeeld eczeem of muggenbeten zijn niet welkom aan boord.
  Slik je veel medicijnen? Neem dan een brief van je huisarts mee waarin staat wat het allemaal is.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>