Salento: geurige koffie, prachtig groen en kleurrijk!

Welkom in Salento. De gemoedelijke stad vol kleuren, koffiebarren en uiteraard taxi's naar de Valle de Cocora. Dit is mijn eerste stop na aankomst in Bogota, maar dit zijn de plekken waar ik voor reis. Kleinschalig, rust en prachtig groen. Al is het hier niet altijd rustig en is de toeristische trekpleister om de hoek.

Wil je ook naar de plek waar je tot rust komt met een bak koffie en tevens actief kunt wandelen in Valle de Cocora of rondom koffieplantages? Pak dan vanaf  Bogota de bus richting Salento. Vanaf Terminal de Transporte in Bogota boek je een bus naar Armenia. In Armenia stap je over naar een kleinere bus richting Salento. Van te voren boeken is niet nodig. Er rijden namelijk genoeg bussen. Dit kan niet het geval zijn bij een nationale feestdag, opletten dus. Ook wijst het zich vanzelf in Armenia, er zijn veel behulpzame mensen die de weg wijzen. En ja, het is echt zo gemakkelijk zoals het hier beschreven staat. Ga zitten, zet je playlist met Colombiaanse meezingers aan en geniet van het adembenemende uitzicht, een rit om van te genieten.

Last van wagenziekte? Dan is het raadzaam een pil te nemen met al deze haarspeldbochten. Twee bussen in totaal en dan is het drukke Bogota verleden tijd en de rustige omgeving een welkome afwisseling. Halverwege de rit van Bogota naar Armenia stopt de bus bij een restaurant om de benen te strekken en te eten.

Met de bus van Bogota naar Salento, via Armenia

Met deze bus ging ik van Bogota naar Armenia.

Mijn verblijf is voor aankomst in Salento al geboekt en de naam van mijn verblijf heb ik altijd bij de hand en opgeslagen in maps.me. Vaak stopt een bus in de buurt van het hostel als hij erlangs komt, in plaats van op het kleine station in Salento. Daarom vertel ik de chauffeur altijd waar ik heenga. In Colombia zijn ze minder strikt dan bij onze Nederlandse bushaltes. Dat draagt bij aan een fijn gevoel. ‘Tranquillo’ noemen de Colombianen dat. Rustig aan. Wat mij betreft een voorbeeld voor Nederland. Wie heeft weleens meegemaakt dat de bus vertrok omdat je 10 seconden te laat was, waarna er frustrerende gedachten door je hoofd gingen? Uiteraard vergeet ik niet die ene vriendelijke chauffeur die wel stopt. In Colombia zijn ze zoals die laatste buschauffeur en daardoor is het woord haast mij vreemd in dit land.

Op internet heb ik foto’s gezien van een overvol Salento, wat ben ik blij dat ik dat heb gemist. Het is dus raadzaam om een Colombiaanse feestdag te vermijden. Het is een illusie om te denken dat Salento rustig en idyllisch is, omdat het de uitvalbasis is voor de bekende Valle de Cocora Hike. Op elke hoek kom je wel een toerist tegen, maar nog geen bussen vol met mensen die een foto schieten en weer weg zijn. Ergens ben ik bang dat het een mogelijk toekomstbeeld is. Toerisme in Colombia komt snel op.

Er zijn dan ook veel Nederlanders in Salento en achteraf werd mij gevraagd of ik daar last van had. Er bestaan inderdaad Nederlandse reizigers die geen Nederlanders willen tegenkomen op reis. Variatie vind ik leuk en heeft mijn voorkeur, omdat juist mensen spreken uit andere landen je horizon kan verbreden. Maar mensen zijn mensen en een internationaal gezelschap is fantastisch, maar wat mij betreft is iedere reiziger welkom. Zolang we maar mengen met elkaar en in een taal spreken die iedereen begrijpt. Ik heb een aantal te gekke en gezellige Nederlanders leren kennen.

Salento in Colombia

De vele contrasten in Salento. Wit, kleurrijk en omringd door prachtige heuvels.

Salento in Colombia

Uitzicht rondom het dorp.

Wat te doen in Salento?

#1 Slenter een dag door het dorp

Na een lange busreis vind ik het fijn om een dag niks te hoeven. Een goede herinnering is dat ik mede reis voor de ontspanning en niet enkel om veel te willen ontdekken.

Salento, startpunt van de Valle de Cocora hike

De straten van Salento

Mijn nieuwsgierigheid, gedrevenheid en enorme enthousiasme kan er voor zorgen dat ik meer wil en veel ga doen. Maar dit is absoluut geen tocht waarbij ik zo snel mogelijk een checklist van bezienswaardigheden afwerk. Probeer dat te voorkomen. Natuurlijk is een planning reëel en heb ik die ook globaal gemaakt, maar niet alles staat vast en ik hoop mezelf te laten verrassen. Ik ben dan ook voorstander van een globale planning. Misschien is het advies van drie nachten niet passend voor jou en kun jij hier wel een week blijven. Doe dit dan, want ik vind het hier de moeite waard.

Loop in het dorp de trap op naar het uitzichtpunt Alto de la Cruz: prachtig, want het levert glooiende vergezichten op over de groene heuvels. Geniet van de vele plekken met heerlijke koffie en lekkernijen, uiteraard met koffie uit de regio.

Salento in Colombia. Vertrekpunt richting Valle de Cocora

Verderop kun je met de trap omhoog voor een prachtig uitzicht

#2 Ga, zoals iedereen, naar Valle de Cocora

Het is een bekende hike, maar zeer de moeite waard. Veel blogs en reisgidsen adviseren je om de route als volgt de doen: “Ga aan de start van de hike direct rechtsaf, maak de hele pittige klim omhoog en eindig als beloning bij de palmbomen”Nee! Doe het eens anders! Het weer is veranderlijk in Colombia. Wat nu mooi is, kan binnen een uur bewolkt zijn. Bij helder weer is het raadzaam om direct rechtdoor richting de beloning te wandelen en die is er al snel: de hoge palmbomen. En die beloning is magisch, ook al heb ik het al zo vaak online gezien. De enorme, hoge palmbomen tegen een heel frisse groene en glooiende achtergrond. De tip is dus om rechtdoor te gaan in plaats van rechtsaf. Je moet bij beide routes wat betalen voor het behoud van het park.

Valle de Cocora, Salento, Colombia

Dit dus…

Ik keek, ik fotografeerde en voordat ik het besefte zette wij onze hike voort. De palmbomen waren snel uit het zicht en dat was het moment dat ik mijn realiseerde dat het te snel ging. Dit was het al. Vijf minuten kijken en weer door? Dat wil ik niet en doe ik dus niet.  Ik heb er voor gekozen om terug te lopen en een van mijn maatjes ging gezellig mee. Vervolgens heb ik een uur op dit kleine gedeelte van de hike doorgebracht. Ik heb gefotografeerd en ik heb stil gezeten in het gras om deze mooie omgeving in mij op te nemen. Pak je moment lieve reizigers, ga er niet te snel aan voorbij. Omdat iedereen de hike ‘andersom’ loopt, waren wij de enige. Dus deze foto’s zijn de realiteit, er staan geen rijen mensen achter mij om dezelfde foto te maken.

Onderweg kwam ik zeer vermoeide reizigers tegen die de route andersom hadden gedaan. Op de terugweg begreep ik waarom zij vermoeid waren en ik een stuk minder. Wat ik als afdaling mocht maken, hebben velen moeten klimmen. Mijn klim was een stijl pad en mijn afdaling ging over keien en smalle paden. De anderen, die dus eerst rechts zijn gegaan, die hadden een hike over keien en smalle paden en een breed pad als afdaling met aan het eind de palmbomen. Kies vooral je eigen pad, maar kies verstandig.

Valle de Cocora hike, Salento Colombia

Pak je moment, zoals dit moment…

Valle de Cocora hike

Paden van de Valle de Cocora Hike

Paden van de Valle de Cocora Hike

#3 Bezoek de koffieplantages in de regio

Van plant tot het zwarte goud in je kop, hoe gaat dat? Of wil je gewoon rondkijken op een plantage? Het kan beide. Dan ga je op bezoek bij een Finca. Welke en hoe, dat kun je regelen vanuit je hotel of hostel.

#4 Ontdek Colombia

Wil je meer koffieplantages en groen om je heen? Ga dan zeker naar Minca. Wil je liever terug naar de basis aan zee, dan is Rincon del Mar een toffe overweging.

Wanneer je juist behoefte hebt aan zee, maar met veel mensen om je heen, lees dan het artikel over Tayrona National Park.

Kleurrijk Salento

Ontdek een kleurrijk Colombia!

Wil jij ook op reis naar Colombia?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Colombia in de reisshop.

Geerke
Laatste berichten van Geerke (alles zien)
    • Ha, wat leuk dat je een berichtje achterlaat Lisanne!
      Was fijn daar he? En jullie horen ook bij de leuke Nederlandse medereizigers! 🙂

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>