Rome, de stad waar de beschaving is begonnen. Een stad waar je dus zeker geweest moet zijn in je leven. Tijdens een wandeling door Rome kan je niet om de de geschiedenis heen. De ene kerk na de andere ruïne is te bezichtigen. Op elke hoek van de straat staat een gids die je maar al te graag wil rondleiden. Straatartiesten proberen geld te verdienen en de selfiesticks op de illegale straatverkoopmarkt vliegen je ook om de oren. Hoe kan je van Rome 'on a budget' genieten zonder dat je geld te hard uit je portemonnee vliegt?

04

De drukte rond Vaticaanstad

 

Muzikanten

Muzikanten zijn onmisbaar in het Romeinse straatbeeld

Geschiedenis in het kort

Volgens de legende is Rome ontdekt door de twee wolfskinderen Romulus en Remus. Ze kregen ruzie om wie de stad mocht regeren en toen vermoordde Romulus zijn broer Remus. Hij vernoemde de stad vervolgens naar zichzelf. Deze broers zie je nog steeds terug in het wapen van de stad. De stad van de 7 heuvelen begon als klein handelsdorp aan de oevers van rivier de Tiber en door de gunstige ligging groeide Rome uit tot een groot rijk wat uiteindelijk een aanzienlijk deel van Europa en de Middellandse Zee besloeg. Dit eindigde rond de 3e eeuw na Christus toen Keizer Constantijn de stad Rome verplaatste naar Constantinopel (het huidige Istanbul). Het inwonersaantal liep fors terug, het christendom nam toen de macht over. Rijkdom van de stad nam weer toe naarmate het christendom zich over Europa verspreidde.

Geschiedenis in Rome

Er is oneindig veel geschiedenis in Rome

Attracties & tickets

Dat het christendom is blijven hangen in Rome is wel duidelijk. De Sint Pietersbasiliek en het Vaticaan zijn bezienswaardigheden waar je niet om heen kunt. Er staan dagelijks lange rijen. Om dit te voorkomen kan je vooraf online je tickets reserveren, dit is ook nog eens goedkoper!

Vaticaanmuseum

Het Vaticaanmuseum is rijk aan kunstschatten vanuit alle hoeken van de wereld

Een andere must see als je in Rome bent zijn natuurlijk de ruïnes van het oude Rome, zoals het Colosseum, Forum Romanum en de Palatijn heuvel. Je kunt vooraf online voordelige combinatietickets aanschaffen voor € 12,- plus ook hiermee de lange kassarijen vermijden.

Colosseum

Het Colosseum was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk

Gratis te bezichtigen en ook zeker de moeite waard zijn onder andere Piazza Navona, de Trevi Fontein, het Pantheon en Piazza di Spagna.

Pantheon

Het enorme Pantheon is zeker een bezichtiging waard

Een leuke manier om alle prachtige bezienswaardigheden zelf te gaan bekijken is per fiets. Zo’n fietstour met een van de Nederlandstalige gidsen is voldoende om alles te weten te komen over de onvergetelijke Eeuwige Stad en haar imposante monumenten. Tijdens het fietsen in Rome zal je veel bijzondere plekken bezoeken en uiteraard houden we ook een (Italiaanse) koffie pauze! En zeg nou zelf, wie houdt er niet van?!

Overnachten & eten

Tegenwoordig zijn er naast de dure hotels tal van mogelijkheden om sfeervol maar toch voordelig te overnachten in Rome. Zo kan je via Airbnb al vanaf € 20,- per nacht in een flatje in één van de sfeervolle smalle straatjes in de wijk Trastevere overnachten. Deze schilderachtige volkswijk staat ook bekend om haar vele restaurantjes en bars. Ook de grootste vlooienmarkt van Italië vindt hier elke zondag plaats, waar je je kunt mengen tussen de Romeinen die hier hun verse producten halen.

Trasteverse

Tafeltjes bedekt met rode kleedjes in een smal straatje in Trasteverse

Ben je net als ik een happy camper en zoek je na een dagje drukte van de stad toch liever weer even de rust van de natuur op, dan kan je vanaf € 15,- per nacht terecht op een camping in de buurt van Prima Porta. Dit is circa 40 minuten met de metro vanaf het centrum. Voor € 6,- koop je een dagticket voor de metro, waarmee je bovendien van al het openbaar vervoer in Rome gebruik kunt maken! Van en naar de camping rijdt een gratis shuttlebus. Een ander voordeel van het verblijf buiten het centrum is dat de restaurants en bars aanzienlijk lagere prijzen hebben, en het eten is er nog steeds delizioso!

cropped-slide_parco_di_veio__0005_VJO-0072

Een ideale balans, na een dag drukte je even terugtrekken in Parco di Veio

Rome on a budget

Met de metro kan je in een paar dagen toch veel van Rome zien

 

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)
  1. Rome, de beste stad waar ik ooit heen ben geweest. Een tijd geleden ben ik afgestudeerd en wilde heel graag veel zien het eerste waar ik aandacht was Rome! En deze gedachte werd helemaal waar gemaakt door de mooie omgeving en vriendelijke mensen. Het enige wat zo jammer is aan een prachtig mooie stad bezoeken is dat het zoo ongelooflijk druk is. Om die reden is buiten het centrum slapen echt ideaal! Nu ik dit weer heb gelezen verlang ik weer naar die mooie stad dus ik denk dat ik terug ga of misschien een andere stad…

  2. Monique zegt:

    Ga in de winter. Dan is het prima te doen en valt het met de drukte wel mee. Ik ben met een vriendin eind januari geweest. Het weer was prachtig (zonnetje, 15 graden) en alleen bij het Vaticaan was het druk maar bij alle andere bezienswaardigheden lekker rustig.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>