Rabat on a budget

Hoewel Rabat niet hoog scoort op de lijst met populaire toeristische bestemmingen, is het een parel van een stad. Een prachtige koloniale architectuur en met palmen omzoomde straten. Deze politieke hoofdstad is een relaxt, aangenaam alternatief voor het meer kosmopolitische Casablanca. Wil je goed voorbereid op reis naar Rabat? Lees dan alle leuke weetjes over Marokko.

Rabat is de hoofdstad van Marokko waar de tijd heeft stilgestaan. De extreem goedkope taxi’s, de historische stadsmuur, de lage prijzen voor voedsel en de oude krakkemikkige huizen zijn hier een goed voorbeeld van. Rabat biedt ook genoeg bezienswaardigheden waar elke toerist van zal smullen. Daarom mijn tips voor Rabat on a budget!

#1 Vlieg op Casablanca

Rabat is over het algemeen een vrij dure vlucht, dit ligt er natuurlijk wel aan wanneer je precies gaat. Marrakesh, Fes en Casablanca zijn over het algemeen wat toegankelijker en goedkoper om op te vliegen. Ik vloog met Transavia naar Casablanca vanaf Amsterdam en dit kostte mij rond de € 200,- voor een retourvlucht.

Voor nog geen 5 euro reis je per trein vanaf het Mohammed V vliegveld in Casablanca, Casa Port (dichtbij de hotels) of Casa Voyageurs (het grootste station) naar Rabat. De treinen gaan ieder uur, zijn comfortabel en goedkoop. De reistijd bedraagt in totaal 1,5 uur of minder.

Casablanca is in veel opzichten het tegenovergestelde van Rabat: westerse stad, er heerst een compleet andere sfeer (die ik persoonlijk iets minder fijn vond), maar heeft ook de goedkope taxi’s, mooie moskeeën en het fijne weer. Beide steden zijn zeker een bezoek waard: in Rabat verbleef ik vijf dagen en in Casablanca twee; een mooie balans qua invulling!

#2 Bezoek Chellah

Chellah is een verlaten en overwoekerde ruïne aan de rand van het centrum van Rabat. Deze ruïne was ooit een oude Romeinse stad genaamd Sala. Tegenwoordig staat het bekend als Chellah en trekt het vele bezoekers. Ook is Chellah het huis van een grote groep ooievaars die hun nesten bovenop de oude muren bouwen. Tijdens de zonsondergang zorgt de zon voor een spectaculaire oranje/gouden gloed wat het een magische plek maakt, dus zorg dat je hier op dat moment bent.

Toegang tot Chellah kost je 10 dirham (wat omgerekend een euro is), eigenlijk geen geld voor al het moois wat je te zien krijgt. Elke taxichauffeur kent Chellah, dus gewoon aangeven dat je hierheen wilt en ze zetten je netjes voor de deur af. Terug moet je naar de grote weg lopen om een taxi aan te houden, deze rijden niet bij Chellah voor, tenzij er net eentje mensen heeft afgezet dan heb je natuurlijk geluk!

chellah rabat

Het begin van de tocht door de ruïne in de oude stad Chellah

Ooievaars in Chellah

Ooievaars overheersen hier de ruïnes; zij zijn de baas over Chellah

De Romeinse ruinen in de oude stad Chellah

Chellah is overwoekerd met vijgen, olijven en sinaasappels

#3 Ga naar de Medina

Iedereen die je vraagt naar Marokko, heeft als eerste een beeld van de markt in zijn hoofd. Dat blijft fascinerend, ook voor mij. Als je over de markt heen loopt, blijf je je verbazen hoe dit allemaal het dagelijkse leven van vele Marokkanen kan zijn. Elke dag weer al die producten buiten uitstallen of ophangen en ’s avonds weer opruimen. Bedelende oude vrouwen en mannen, kooplieden die je naar hun winkeltje proberen te lokken met felle kleuren en lage prijzen. Je kijkt je ogen uit tijdens een ochtendje in de levendige medina. Al lopend over het oude deel van de markt vind je vooral veel voedsel, terwijl je in het nieuwere, wat luxere deel, meer de kleedjes, tasjes, tajines en souvenirtjes vindt.

De medina is de oude binnenstad van Rabat, gevuld met markten, winkeltjes en werkplaatsen. Je vindt hier veel mooie goedkope artikelen, onder andere aardewerk, leer, houten meubelen, exclusieve lampen, … Verder staat de Medina van Rabat bekend vanwege het heerlijke en goedkope eten met een grote keuze aan gerechten en smaken.

winkeltje rabat

Kraampje in een hele oude wijk in Rabat

Medina Rabat

Je kijkt je ogen uit in de Medina

Tapijtenzaak in Rabat

Tapijtenzaak aan de weg in Rabat

Arme deel van de Medina

Arme deel van de Medina

#4 Neem een duik in zee

In Rabat is het mogelijk om in de zee te zwemmen. Rabat heeft een klein strand waar je een heerlijke verfrissende duik kan nemen in de zee. Verwacht er niet teveel van, maar het is prima te doen. Het nabijgelegen kasteel is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Tip: ga surfen.

In Rabat is het mogelijk om in de zee te zwemmen

In Rabat is het mogelijk om in de zee te zwemmen

#5 Mausoleum van Mohammed V

Deze plek ligt midden in Rabat en is prima te bereiken met een goedkope taxi (of mocht je met de auto zijn, dan kan dit ook prima), maar ook lopend is het goed te doen. In het mausoleum ligt Mohammed V, samen met zijn twee zonen Hassan ll en prins Abdallah, begraven. Tegenover dit gebouw heb je de Hassan Toren en op het plein staan een hoop pilaren verspreidt. Deze pilaren waren het begin van een enorm grote moskee, die nooit afgemaakt is. De toren is 44 meter hoog, wat eigenlijk 86 meter had moeten zijn maar die ook niet afgebouwd is. Sinds 1199 is er niet meer aan gebouwd, omdat sultan al-Mansour, de opdrachtgever van de bouw, dat jaar gestorven is. Deze drie onderdelen bij elkaar vormen een enorme trekpleister en zijn ook heel indrukkend.

Dit mausoleum is gratis te bezoeken. Loop daarna door langs de muren weer de stad in. Het typische Marokkaanse plaatje is dan te zien: witte huizen, schotels op het dak, katten overal, drukte op de weg en de Arabische taal die overal om je heen klinkt.

Bewaking voor het Mausoleum van Mohammed V

Bewaking voor het Mausoleum van Mohammed V

Mausoleum van Mohammed V (Rabat)

Mausoleum van Mohammed V (Rabat)

Mausoleum Mohammed V

Fijne kleuren, maar kleiner dan dat je zou denken!

Plafond van het mausoleum

Plafond van het mausoleum. Prachtige kleuren!

Hassan Tower

Hassan Tower, onafgemaakt op 44 meter hoogte

#6 Kasba van de Oudaya’s

Dit stukje paradijs middenin Rabat is gratis te bezoeken en leidt je via een mooie stadstuin naar een paar restaurantjes waar je heerlijke koffie kan drinken, henna kan laten zetten (opletten dat de vrouwen die hier rondlopen je niet zonder toestemming ineens henna op de armen smeren, ze kunnen soms wat opdringerig zijn) en kan genieten van een prachtig uitzicht.

Uitzicht over Rabat vanaf de trappen bij de Kasba van de Oudaya's

Uitzicht over Rabat vanaf de trappen bij de Kasba van de Oudaya’s

Binnentuinen van de Kasba van de Oudaya's

Binnentuinen van de Kasba van de Oudaya’s

Kasba van de Oudaya's

Zittend bij een restaurantje waar je dit prachtige uitzicht hebt. Perfect!

Binnentuinen van de Kasba van de Oudaya's

Binnentuinen die net zo mooi zijn als het fantastische uitzicht!

Twee typische dingen in Rabat op één foto: katten en blauwe deuren

Zelfs de katten houden van poseren voor de blauwe deuren en muren. Twee typische dingen in Rabat op één foto

 

#7 Bezoek een moskee

In Marokko heb je veel verschillende moskeeën waar het toegestaan is om een bezoek aan te brengen. Bij sommige is het verboden om naar binnen te gaan als je geen moslim bent of is het noodzakelijk dat je je schoenen uitdoet. De moskeeën in Marokko zijn stuk voor stuk fascinerend door de mooie sierlijke motieven, felle kleuren en enorm vriendelijke locals.

Meerdere keren per dag is er een oproep tot het gebed, dus niet schrikken als je dit ineens hoort rond 5 uur ‘s nachts en overdag een paar keer.

#8 Smullen op de markt

Wil je goedkoop eten? In de omgeving van de medina zijn veel kraampjes te vinden die verschillende Marokkaanse hapjes en gerechtjes serveren. Vind je het leuk typisch Marokkaans eten te proeven, vis, sandwiches, verse salades, een warme kom lubia (bonen) of linzen, kip en huisgemaakte tajines, dan ben je hier op de juiste plek. Bij enkele kraampjes vind je ook pannenkoeken of chocoladebroodjes. Ook in restaurants betaal je niet de hoofdprijs wat betreft eten.

#9 Goedkoop overnachten in Rabat

In Rabat verbleef ik in Hotel Lutece, een fijn hotel dat erg centraal ligt. Vanaf hier kun je overal heen en er rijden veel taxi’s langs. Voor een taxi betaal je zo’n € 1,50 (15 dirham, de munteenheid van Marokko) voor een ritje van een kwartier. Je begint vaak op 1,40 dirham (dit is omgerekend 14 eurocent). Dit hotel heeft tweepersoonskamers voor zo’n 30-35 euro voor twee personen en ligt ongeveer 20-30 minuten lopen van het station. Dit is natuurlijk geen probleem omdat je echt je ogen uitkijkt onderweg.

Via Airbnb zijn er ook genoeg goedkope plekken te vinden om te overnachten in Rabat. Je kunt al een privékamer met twee bedden boeken voor € 13,- in Rabat-Salé.

hotel lutece rabat

Heerlijk relaxen bij de receptie

Rabat on a budget

Uitzicht vanuit de receptie

Koen
Laatste berichten van Koen (alles zien)
  1. Marion Andrews zegt:

    Ik woon in Rabot, een multi-culturele wijk in Gent. Tien jaar lang heb ik een wijkblog bijgehouden en vorig jaar gepubliceerd bij Skribis met de titel Van Rabot naar Rabat. De titel heb ik gekozen om het multiculturele aspect van deze wijk te benadrukken. In Rabat ben ik nooit geweest!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>