Praag on a budget

Studenten en jongvolwassenen, zoals ik, verkennen graag de wereld, maar hebben meestal geen groot budget. Toch kan je voor weinig geld een prachtige stad als Praag bezoeken. Ik zal je uitleggen hoe je dit het beste doet.

Vlucht en hotel

Voor iedereen is er wat wils in Praag. Als je echt niet veel wilt uitgeven, kun je in een hostel slapen. Je kunt er een vinden van vijf euro per nacht of iets duurder, naargelang de hoeveelheid privacy en comfort je wil. Hotels zijn er ook in alle prijsklassen, maar voor mij was het het makkelijkst en voordeligst om hotel en vlucht in één pakket te boeken.

Een belangrijke tip in het zoeken naar vluchten en hotels: zorg dat je een incognito scherm opent in je webbrowser. Dan onthoudt Google je zoekacties niet en kunnen de prijzen dus ook niet stijgen.


Zicht op de burcht

Zicht op de Praagse Burcht

Bezienswaardigheden Praag

Veel bezienswaardigheden in Praag zijn in open lucht en dus gratis. De Karelsbrug, verschillende kerken en kathedralen en de Burchtwijk. In de burcht kun je een burchtticket kopen om het Gouden Straatje te zien en in de kathedraal te kunnen. Zo’n ticket kost tien euro, maar met studentenkorting is het nog maar vijf. Ze vragen overigens niet naar een studentenkaart, dus zonder kom je ook binnen. Verder zijn er veel musea in Praag. Ik neem aan dat ze daar ook studentenkorting rekenen als je er graag naartoe wil.

Praag on a budget

Het Oudestadsplein

Eten en drinken

In het algemeen is eten in Praag goedkoper dan bij ons. Voor 10-15 euro heb je een stevig hoofdgerecht en drankje. Maar zoals in elke grote stad merk je natuurlijk dat de restaurants duurder worden naarmate je meer het centrum in gaat. Je kan een keer wat uitgebreider eten en de andere keer wat simpeler. Als je echt goedkoop wil, smeer je gewoon broodjes in het hotel bij het ontbijt die je dan ‘s middags op kan eten.

Fastfoodketens zijn ook bekend genoeg in Praag, aangezien er bijna in elke straat wel een McDonalds, Burger King of KFC zit. Een hamburger kan ook wel eens smaken!

Wenceslasplein

Het Wenceslasplein, het toeristische middelpunt van Nove Mesto, de nieuwe stad

Extra tips

 • De metro is de beste manier om je te vervoeren. Taxi’s zijn niet super duur, maar voor minder dan een euro kan je een half uur met de metro reizen. Zo kom je makkelijk in alle uithoeken van de stad. Het metrostation Vysehrad is zeker een stop waard voor een prachtig uitzicht op de stad. Bij station Andel kom je in de wijk Smichov, waar je de grootste brouwerij van Praag kan bezoeken.
 • Zorg dat je van tevoren geld hebt gewisseld. In Praag betalen ze niet met de euro maar met kronen. Je kan ze ook in Praag wisselen, al is de kans dan groot dat je wordt afgezet. Je kan het dan het beste in je hotel doen of gewoon pinnen.

Dit zijn wat van mijn tips om met een kleiner budget toch te kunnen genieten van een mooie stad als Praag. Ik ben benieuwd of jij nog goede tips hebt?

Latest posts by Dionne (see all)
 1. Top ! Ik wil al lang naar Praag, maar die staat helaas nog niet op het programma. Maar deze tips hou ik alvast goed bij voor wanneer het dan toch aankomt.

  Dankje !

 2. Praag is echt een mooie stad. het is alweer lang geleden dat ik daar ben geweest. Ik ben inmiddels ook geen student meer 😉
  Maar bedankt voor de tips over het anoniem zoeken naar accommodatie. Ik wist niet dat de prijzen anders omhoog gaan.

 3. In het paladium (groot winkelcentrum, tegenover concertzaal) kun je voor ongeveer 1,50 / 2,00 heel goed eten bij de tentjes op de bovenste verdieping! Ik wil er heel graag een keer in de winter heen, lijkt me magisch mooi. Vond het in de zomer al prachtig! Bij ons vroegen ze trouwens wel om studentenkaarten, misschien omdat wij in het hoogseizoen zaten.

 4. Charelle zegt:

  Leuk om te lezen! In welk hotel heb je gezeten? Ga binnenkort ook naar Praag maar ik kom er niet helemaal uit wat de handigste plek is in de stad om te zitten. Hoop dat je tips hebt!

  • Hoi Charelle, ik heb in het Panorama hotel gezeten. Het is een prima hotel en ligt lekker rustig (metrostation Pankrac), maar toch net iets te ver uit het centrum. Ik had ‘s avonds dan niet meer zoveel zin om nog de metro te nemen om te gaan eten of iets leuks te doen. Ik raad dus aan om iets dichter bij het centrum een hotel te zoeken. Het ligt er ook een beetje aan of je rust zoekt of je ‘s avonds nog weg wil natuurlijk. Ik hoop dat je iets kan vinden, zoniet dan mag je altijd hulp vragen!

   • Charelle zegt:

    Ah bedankt voor de tip! Ik vind het inderdaad fijner om dichter bij alle bezienswaardigheden te zitten, maar dan kan ik nu iets gerichter zoeken. Dankjewel! (:

  • little town budget hotel is een mooi hotel goedkoop en netjes verzorgt en vriendelijk . voor ongeveer 15 euro pppn heb je een goede weekend of week . en het ligt centraal bij alle eet tentjes en winkeltjes en cafeetjes + restaurants . ik ga zelf 2 tot 8 maart . is het voordeligst op het moment . vliegen doe ik met transavia was 19 euro per persoon enkeltje vanaf eindhoven rechtstreeks naar praag . ik denk dat ze nu ongeveer 30 euro zullen zijn. 19 euro was actie prijs ook voor terug . maar qua kosten is praag is het goed te doen .

   nog vragen ? mag je ze altijd stellen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>