Londen on a budget

Londen staat bij velen, naast levendig en immens groot, bekend als een dure stad. Voor een periode van zes maanden ben ik een deel geweest van de bevolking van deze wereldstad. Daardoor heb ik geleerd dat Londen lang niet altijd duur hoeft te zijn. Een goede planning is daarbij, uiteraard, het halve werk. Met de volgende tips kan ook jij het échte Londen ervaren zonder dat het iets of veel hoeft te kosten.

Een adembenemend uitzicht

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Samen met wat vrienden bevond ik mij op Parliament Hill in Hampstead Heath, voeten in het gras, luisterend naar de radio en genietend van de zon en een intrigerende aanblik van Londen. In de verte zie ik de London Eye, een toeristisch icoon van Londen welke – tegen een flinke prijs – een onvergetelijk uitzicht op Londen belooft. Dit immense park in noord Londen biedt echter een onbetaalbaar uitzicht over de stad, welke veel meer het ware Londen laat zien dan de London Eye. Oftewel, op deze mooie plek zie je pas echt hoe de stad gezien moet worden. In Greenwich Park in zuid-oost Londen ligt ook altijd een aangenaam uitzicht op je te wachten. Geniet hier op een zomerse dag van een picknick terwijl je ook nog eens op het magische middelpunt van de wereld bent! Wil je meer zien van het échte Londen? Neem dan eens de bus in plaats van de metro; je ziet meer en het is nog eens voordeliger ook!

Kunst en cultuur op elke straathoek

Een ander onderdeel van Londen wat ik tijdens mijn tijd daar met plezier ervaren heb, is haar creatieve identiteit en de daarbij horende toegankelijkheid van kunst en cultuur. Een groot aantal musea in Londen is gratis (!) te bezoeken met werkelijk voor ieder wat wils. Twee aanraders waar je makkelijk een middag kan (en ook zou moeten) spenderen zijn Tate Modern en Museum of London. In oost Londen, het centrum van de ‘streetart’, word je in wijken zoals Old Street en Hoxton letterlijk op elke straathoek verrast door kunst. Dat deze wijken als inspirerend ervaren worden is niets nieuws; Charles Dickens bracht hier regelmatig zijn tijd door. Iets wat op de dag van vandaag nog altijd terug te zien is in straatnamen als ‘Ebenezer Street’ en ‘Micawber Street’.

Een gratis wereldreis

Naast een artistieke stad met een mooi uitzicht is Londen ook een uiterst multiculturele stad. Een ontelbaar aantal nationaliteiten geeft de stad kleur en levendigheid. Van metro tot markt, met elke stap die je zet maak je als het ware een compacte wereldreis. Ga bijvoorbeeld op zondag naar de markt op Brick Lane en waan je in India waar de geuren van kruidige curry’s je meevoeren op reis. Een niet te missen volgende stop is Camden Town waar diversiteit met een hoofdletter D geschreven wordt. Een Mexicaans, Japans of Thais hapje vind je hier al voor ongeveer 4 pond!

Londen on a budget

Wat maakt het uit, dat hotels en restaurants aan de dure kant zijn? Geen stad in de wereld heeft meer gratis dingen te doen. Naast de vele gratis musea en grote kunstgaleries van wereldklasse, krijg je de parken en markten er ook gratis bij. Eindeloos struinen en cultuur snuiven kan op de Borough Market, de Spitalfields Market of het altijd leuke Covent Garden. Deze laatste plek biedt tevens theatraal vermaak met een ruim scala aan artiesten wat hier zijn podium én publiek vindt. Ga richting South Kensington waar het Victoria & Albert museum, het Natural History Museum en het Science Museum absoluut gratis op je wachten. In centraal Londen heb je nog het mooie British Museum, de National Gallery en National Portrait Gallery; de lijst met gratis vermaak lijkt onuitputtelijk.

De beste tijd om deze voordelen van Londen zelf te ervaren? Londen kan het hele jaar, maar in de lente en zomer komt zij het mooist tot haar recht met het groen in tal van parken en verschillende evenementen die plaats vinden.

Tekst en fotografie: Loes van Gestel

Martijn