Op rondreis door Nederland

Een rondreis door Nederland? Bij een rondreis denken veel mensen direct aan het buitenland. Costa Rica, Vietnam, Australië, Zuid-Afrika. Noorwegen, Canada en Amerika. Maar nu dit jaar de focus wat veranderd is - het coronavirus zet een streep door veel vakantieplannen - blijkt ook Nederland zeer geschikt voor een rondreis. Met de auto, fiets, of wandelend.

Op rondreis door Nederland. Ideaal om eens wat meer te zien van ons eigen kleine kikkerlandje. Nederland is niet groot maar wel afwisselend, dus veel kilometers hoef je niet te rijden om veel te zien! Hierdoor krijg je alle tijd om een tussenstop te maken en om in alle rust bezienswaardigheden te bezoeken. Maar waar ga je naartoe in Nederland en hoe pak je zo’n rondreis door Nederland aan? We geven je wat tips!

Een autorondreis door Nederland

Op vakantie krijg je na een paar dagen (of weken) toch wel echt dat vakantiegevoel. Er is dus zeker wel wat voor te zeggen om een week of twee of drie rond te reizen door Nederland. In plaats van uitstapjes te maken vanaf huis. Kies je voor een autorondreis langs de Hollandse kust? Strand, duinen en gezellige boulevards? Ook leuk, een citytrip rondreis. Geniet van de gezelligheid, cultuur, winkels en terrassen. Start bijvoorbeeld in onze hoofdstad Amsterdam, maak kennis met de schitterende historische binnenstad van Leeuwarden, verken de vroegere Hanzestad Zwolle en duik als afsluiter de bourgondische stad ’s-Hertogenbosch in en geniet van de Brabantse gastvrijheid. Tijdens je trip kom je langs Giethoorn, waar je prachtig kunt varen door een labyrint van kanaaltjes. Of maak even een stop in het mooie Nationaal Park Weerribben-Wieden en geniet van de natuur!

Houd je meer van natuur? Start je rondreis door Nederland in een karakteristieke Limburgse villa of een kasteel nabij het Drielandenpunt. Rij vanaf Zuid-Limburg via de bossen van Oisterwijk (leuk als tussenstop met de Loonse en Drunense Duinen om de hoek) door richting de Betuwe. Kies je voor de Soesterduinen en de Utrechtse Heuvelrug, of ga je richting de Veluwe? Wanneer je genoeg tijd hebt, doe je de ene plaats aan op weg naar het noorden, de andere op de terugweg (of vice versa). Vervolg je reis met als eindbestemming het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld of de Drentsche Aa. Geniet van de eindeloze bossen, kleine watertjes, wilde dieren en alles wat deze natuurpareltjes te bieden hebben.

bosweg Nederland

Van hotel naar hotel

Een autorondreis door Nederland kun je prima zelf uitstippelen. Het belangrijkst bij het plannen van je autorondreis door Nederland is te bedenken hoeveel tijd je ervoor uittrekt en welke provincies je wilt bezoeken (en wat je daar dan gaat bekijken). Om de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken in kaart te brengen, kun je gebruikmaken van ‘Google Maps’. Als je bent ingelogd kun je namelijk alle bezienswaardigheden die jij wilt bezoeken in kaart brengen en zo wordt ook duidelijk welke route je moet rijden.

Adressen op de route zoeken

Nu je weet welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken en hoe de route eruitziet, kun je op zoek naar een slaapplek. Bij de keuze voor een slaapadres is de duur belangrijk – bepaald door het aantal bezienswaardigheden dat je wilt bezoeken in een bepaalde provincie. Want zijn er maar weinig hotspots die je wilt bekijken, dan is een nachtje in een hotel wellicht al voldoende. Zijn er meerdere hotspots, dan kun je beter kiezen voor een langer verblijf. Dat kan een fijn hotel zijn, maar ook een natuurhuisje, vakantiepark of Airbnb (aangezien je een huisje vaak alleen kunt boeken voor een weekend, midweek of week). Het ene traject zal meer tijd kosten dan het andere, ook mede bepaald door het aantal stops onderweg op plekjes die zeker de moeite waard zijn. Verwacht je meer tijd in of bij de accommodatie door te brengen, is het fijn als je hotel wat meer te bieden heeft, of mooi gelegen is. Overnacht je er alleen, is dat minder van belang. Over het algemeen is het fijn twee aaneengesloten nachten in hetzelfde hotel te verblijven, zodat je altijd genoeg tijd hebt om de unieke omgeving van de hotels te verkennen.

Giethoorn

Maar hoe zoek je nu een slaapadres? In Google Maps kun je naast opslaan ook via ‘zoeken in de buurt’ zien welke hotels er liggen, die je eventueel direct kunt reserveren. Door tijdig te boeken voorkom je lang zoeken, máár door juist op het laatste moment iets uit te zoeken heb je veel meer vrijheid. Bedenk dus wat voor jou belangrijker is.

Rondreis door Nederland – met de fiets of wandelend

Wil je van hotel naar hotel wandelen of fietsen, is het heel handig wanneer het vervoer van je bagage (naar het volgende hotel) dagelijks wordt geregeld. Ook is het fijn weer in het hotel waar je bent gestart te eindigen, zodat je weer veilig met de auto huiswaarts kan keren. Reis je met de trein, kies dan voor de eerste en laatste nacht een hotel in de buurt van een station. Zelf fiets of wandel je via prachtige routes van hotel naar hotel. Per fiets of te voet ontdek je de mooiste plekjes van Nederland.

fiets rondreis door Nederland

Verschillende lange afstandsroutes

Wanneer je een arrangement boekt (vaak handig, want: inclusief bagagetransport) kan het zijn dat de fiets- en wandelroutes al voor je zijn uitgestippeld. Kijk ook even naar een eventuele kortingscode bij Fletcher, want zij bieden een paar mooie opties voor jouw rondreis door Nederland. Fijn in deze tijd is de gratis omboekgarantie (kosteloze annulering), het uitgebreide ontbijtbuffet en het luxe diner, dagelijks bagagetransport naar het volgende hotel en vrij gebruik van de aanwezige hotelfaciliteiten.

Natuurlijk kun je ook zelf leuke bezienswaardigheden onderweg selecteren en een mooie route bedenken. Maar hoe zoek je nu afwisselende routes? Handig zijn de fietsroutes gebaseerd op het systeem van fietsroutenetwerk, hierbij fiets je van knooppunt naar knooppunt. Ook Langeafstand Fietsroutes (LF-routes) zijn ideaal voor het plannen van je meerdaagse fietstocht. Er is zo’n 3.900 km aan bewegwijzerde LF-routes door boerenland, over uitstrekte hei, door de stad of juist langs de kust.

Wandelaars kunnen bestaande Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) of Streekpaden volgen, die samen een landelijk dekkend routenetwerk van circa 11.500 kilometer in Nederland volgen. Zoals bijvoorbeeld het ruim 490 kilometer lange Pieterpad (van Groningen naar Limburg) of het PeerkePad (van Limburg naar Tilburg). Langs de mooiste stukjes van Nederland, zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen, door bossen, heide of langs idyllische dorpen en historische steden.

De fietsafstand of wandelroutes moet je zeker niet te lang maken, denk aan zo’n 50 kilometer tussen de hotels voor een fietstocht en een wandelroute van gemiddeld 20 kilometer lang.

Op rondreis door Nederland – wij tippen de streken

  • Op de Veluwe: ontdek de prachtige routes, dwars door bos en heidegebied, langs kastelen en landgoederen, langs De Neder-Rijn en natuurgebied De Blauwe Kamer (een paradijs voor vogelliefhebbers).
  • Langs de kust: fiets of wandel nabij of zelfs langs de kust van Noord-Holland, Zuid-Holland of Zeeland. Wat dacht je van even uitwaaien aan het strand van Wassenaar of een korte stop in de bruisende stad Leiden? Dwars door de duinen bij Bergen aan Zee en Schoorl (zie headerfoto)? Of ga voor een prachtige route langs de zuidkust van Schouwen aan de Oosterschelde.
  • Door betoverend Brabant: fiets door de Loonse en Drunense Duinen, het historische centrum van ’s-Hertogenbosch met de Sint-Janskathedraal, het prachtige vestingstadje Oud Heusden en het gezellige centrum en de bossen van Oisterwijk.
  • In schilderachtig Twente: paden hier doorkruisen een afwisselend landschap van rivierdalen, heuvels, bos en boerenland. Met af en toe een flinke klim, waarna je beloond wordt met prachtig uitzicht.
  • Over de Limburgse heuvels: fiets langs de grotten van Valkenburg, in het Limburgse heuvellandschap, door het gezellige centrum van Valkenburg, de bruisende stad Sittard en het Hellingbos en langs het enige stuwmeer in Nederland en Landgoed Terworm. Laat je verrassen door de mooiste plekken in ons eigen Nederland!
Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>