Vakantie in Nederland met de boot

Ga jij binnenkort met je eigen boot op vakantie in Nederland? Of huur je wellicht een mooie boot om Nederland vanaf het water te ontdekken? Dit zijn de vijf mooiste plekjes voor een dagje (of langer) varen in Nederland.

Vakantie in Nederland per boot

De lente en de zomer zijn de seizoenen om lekker het water op te gaan. Al varend trekt het landschap gemoedelijk aan je voorbij, vanaf het water ziet Nederland er plotseling anders uit. Tijdens een vaartocht ben je er echt even helemaal uit. Als is het maar voor een dagje, het voelt echt als vakantie. Dus trossen los en ga op micro-avontuur in eigen land. Hierbij een overzicht van de vijf mooiste plekjes van Nederland met de boot!

#1 Varen op de Friese meren

Nergens in Nederland is het zo mooi varen in de natuur als op de Friese meren. Varen op Friese Meren staat bekend om haar geweldige diversiteit en is bijzonder goed geschikt voor vaartochten met de familie en/of vrienden. Door de omvang van de Friese Meren zou je er een hele vakantie kunnen rondvaren. Vooral het Slotermeer, Sneekermeer en Tjeukemeer zijn in trek bij toeristen en dagjesmensen. Nationaal Park de Alde Feanen en het Lauwersmeer zijn ook prachtig!


varen Friese Meren

Laat je leiden op de boot door het mooie Friese landschap via slootjes, poelen, meren en kanalen.

#2 Laag Holland per fluisterbootje

Iets ten noorden van Amsterdam ligt Laag Holland, een oer-Hollands stukje Nederland met veel water, molens, houten huisjes en groene weilanden. Huur hier bijvoorbeeld een fluisterbootje bij theetuin Overleek, net buiten Monnickendam. Kies voor de lange route waarbij je naar Holysloot vaart om aan te leggen bij Eetlokaal ’t Schoolhuis en vervolgens naar Zuiderwoude voor een tussenstop bij theetuin ’t Einde.

https://www.landschapnoordholland.nl/natuurgebieden/ilperveld

Nederland met de boot Laag Holland

Oer Hollands landschap van Laag Holland

#3 Nederlands rivierengebied

In het verleden bestond het Nederlandse rivierenlandschap uit ongecontroleerde stromen die voortdurend hun eigen bedding verlegden. Tegenwoordig is het rivierengebied beperkter van omvang en kabbelen Maas, Rijn en IJssel rustig voort, in bedwang gehouden door kribben, polders en dijken. Hier vind je verschillende vaarroutes waarbij je diverse mooie steden aandoet. Op de IJssel vaar je bijvoorbeeld langs de Hanzesteden als Deventer en Zutphen. Op de Nederrijn ga je per boot langs historische steden als Arnhem en Wageningen. Ontdek het Rijk van Nijmegen, de Gelderse Poort, De Waarden, de Betuwe, de Bommelerwaard, kortom het Land van Maas en Waal.

varen in Nederland

Het Rivierengebied in Midden-Nederland is het stroomgebied van de Rijn en de Maas met al hun zijtakken.

#4 Amsterdamse grachten

Qua natuur en diversiteit een stuk minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld varen op de Friese meren. Maar in de hoofdstad is varen wel degelijk heel populair. Naast de grote rondvaartboten vind je er ook kleinere elektrische sloepen, waarmee je zelf kunt varen. En Amsterdam vanaf het water ziet er toch weer net even anders uit.

Amsterdam met de boot

Ontdek de historische grachten en belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam eens vanaf het water!

#5 De Biesbosch

Nationaal park de Biesbosch is misschien wel het mooiste waterrijke natuurgebied van Nederland! De Biesbosch is ook prachtig om te varen. Je kunt op zoek naar strandjes met mooie aanlegplaatsen of gewoon genieten van de rust en de natuur. Hoe dan ook: varen door De Biesbosch is een belevenis!

Zelf Nederland met de boot ontdekken?

Ben je zelf opzoek naar een nieuwe of tweedehands boot, zodat je kunt genieten van deze prachtige plaatsen aan het water in Nederland? Kijk dan eens op Klopwatersport.nl. Wij wensen je een hele fijne vaarvakantie!

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>