De highlights en lowlights van Ethiopie

Ethiopië is geen land dat heel veel bezoekers trekt. Maar degenen die er geweest zijn, zijn er steevast lyrisch over. We geven je de highlights en de lowlights. De highlights van Ethiopië zijn zowel plekken als evenementen. Zowel plaatsen als natuurgebieden. En natuurlijk zijn er ook hier de kleine pareltjes die een bezoek bekronen.

Highlights Ethiopië

Highlight #1: Lalibela

Lalibela’s elf uit de rotsen gehouwen kerken zijn allemaal gebouwd tijdens het bewind van de gelijknamige legendarische koning. Er zijn legendes die verhalen hoe hij hulp heeft gekregen van engelen en andere over hulp van de tempelridders. Hoe het ook gekomen is, de kerken zijn een uniek staaltje constructie. Ethiopië kent negen plaatsen die als Unesco werelderfgoed gelden en Lalibela was de eerste stad in het land met die status.

De kerk van Sint Joris in Lalibela, Ethiopië

De kerk van Sint Joris in Lalibela is misschien wel de bekendste rotskerk.

Highlight #2: Leddeth

In en rond de Lalibela komen met Leddeth (Kerst) 70.000 voornamelijk in het wit geklede pelgrims bijeen voor de viering. Beginnend in de avond gaat de mis tot ver in de volgende dag door. Het landschap, het zingen dat tot je doordringt als je gaat slapen en dat je nog hoort als je wakker wordt, de mensen en de kleurrijke processie van de priesters nemen je 1300 jaar mee terug in de tijd.

Pelgrims lezen de bijbel tijdens Leddeth (Kerst) in Ethiopië

Pelgrims lezen de bijbel tijdens Leddeth

Jonge vrouw leest de bijbel bij kaarslicht in Ethiopië

Jonge vrouw leest de bijbel bij kaarslicht

Highlight #3: Axum

Een andere plek vol verhalen en legendes. De koningin van Sheba, grote stèles, zelfs groter dan die de Egyptenaren hebben gemaakt, ruïnes van paleizen, ondergrondse graven, oude en moderne kerken. En ja, zelfs de Ark van het Verbond is in de stad, naar verluid daar gebracht door de zoon van koning Salomon en de Ethiopische koningin Seba.

De gebroken stele in Axum in Ethiopië

De gebroken stele in Axum.

Highlight #4: Gondar

Gondar heeft een groot terrein vol middeleeuwse kastelen en een aantal fraai versierde kerken, zoals Debra Berhan Selassie. Het heeft ook leuke maar lawaaierige bars, sommige met traditionele dans en muziek (niet voor toeristen, het echte werk vooral gekenmerkt door het heftig schudden met de schouders). De stad werd gesticht door keizer Fasilidas rond 1635, die ook Fasilidas-bad bouwde, een rechthoekig zwembad gevuld met heilig water.

Kasteel in Gondar in Ethiopië

Kasteel in Gondar

Highlight #5: Timkat

Voor het feest van Timkat (openbaring) komen priesters met scepters in hun handen en lopend in de schaduw van versierde paraplu’s hun kerken uit. Eén van de priesters draagt een replica van de tien geboden op zijn hoofd. Op de kruispunten vloeien de stromen uit verschillende kerken samen, uiteindelijk uitmondend in één enorme processie. In Gondar voert die naar Fasilidas-bad, waar vervolgens de hele nacht gebeden wordt. ‘s Morgens vroeg, na nog meer lange gebeden en zegeningen, springen jonge mannen in het bassin en beginnen heilig (maar niet al te schoon) water te gooien naar het publiek dat zich rond het bad verzameld heeft.

Timkat processie in volle gang in Ethiopië

Timkat processie in volle gang

Drums bij de Timkat processie in Ethiopië

Drums – Timkat processie

Highlight #6: Simien Mountains

Dramatische landschappen. Dat is wat het Simian Mountain National park biedt. Het plateau, dat op sommige punten 4500 meter hoog is, werd gecreëerd door vulkaanuitbarstingen, zo’n 40 miljoen jaar geleden. Gedurende vele millennia zijn diepe ravijnen en spitse toppen ontstaan. De uitgestrekte plateaus zijn steppe-achtig met gigantische Lobelia’s. Het gebied staat op de Unesco werelderfgoedlijst.

Het Simien gebergte in Ethiopië

Het Simien gebergte staat borg voor fraaie uitzichten

Lowlights Ethiopië

Lowlight #1: Bale mountains

De website van het Forest Management Project, een project opgezet door de Duitse ontwikkelingsorganisatie GTZ, zegt: ‘De weelderige bergbossen, ongerepte beken, bekwame gidsen, gastvrije gastheren en authentieke gebruiken van de Bale Mountains creëren een uniek en niet te missen onderdeel van Ethiopië’.

Je kunt meerdaagse trekkings doen langs hutten met kookfaciliteiten. Iedere hut wordt beheerd door een lokale familie. De lokale gemeenschappen leveren ook gidsen en paarden. En de prachtige alpiene landschappen zijn inderdaad een genot om doorheen te wandelen.

Reuzedistels in de Bale Mountains in Ethopië

Alpien landschap met reuzedistels

Lowlight #2: Wukro

Dit stadje in Tigray, in het noorden van Ethiopië, was de plek waar de Britten ooit strijd leverden met de Ethiopische keizer Tewodros. Je vindt er de monolitische kerk Wukro Chirkos en fotogenieke priesters.

De kerk van Wukro in Tigray, in het noorden van Ethiopië

De kerk van Wukro

Wukr priester in Tigray, in het noorden van Ethiopië

Wukr priester

Lowlight #3: Maychew

Eigenlijk weinig meer dan een truckstop. Maar zoals veel kleine plaatsen een genoegen om doorheen te slenteren en wat van het ‘echte leven’ te zien.

Straatbeeld in Maychew in Ethiopië

Straatbeeld in Maychew

Lowlight #4: Addis Abeba

De hoofdstad van Ethiopië en de Afrikaanse unie kent een paar historische attracties. De St. Joriskerk en de Holy Trinity Cathedral bijvoorbeeld. En er is een museum waar ‘Lucy’, de eerste mens, tentoongesteld wordt. Je kunt er verder leuk uitgaan en de Merkato markt is een mooie plek voor souvenirs. Pas wel op voor zakkenrollers.

 

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>