We geven je graag een opsomming van een aantal populaire must-see’s in Benin (de highlights) en wat minder bekende plekken (de lowlights) die ook zeker de moeite van het ontdekken waard zijn.
Highlights Benin
Highlight #1: Bohicon-Abomey
Abomey is de voormalige hoofdstad van het oude koninkrijk Dahomey. Dit koninkrijk werd opgericht rond 1625. De koninklijke paleizen van Abomey zijn gebouwd door de Fon. De stad was omgeven door een lemen muur met een omtrek geschat op zes mijl (Encyclopaedia Britannica, 1911), had zes poorten en een greppel van anderhalve meter diep. Het is niet één paleis, elke koning bouwde zijn eigen paleis. In 1892 stak Behanzin, de laatste onafhankelijke koning, na te zijn verslagen door de Fransen Abomey in brand, waarna hij vluchtte.

Abomey – het paleis van de Dahomey koningen
Highlight #2: het Voodoo-festival in Ouidah
Een intense ervaring. Aan het begin van het festival komen de verschillende Voodoo-leiders samen, worden er toespraken gehouden en wordt drank geofferd.
Er volgt een buitengewoon levendig festival, gevuld met vele activiteiten. Het begint met het slachten van een geit ter ere van de geesten en wordt gevolgd door veel chanten, dansen en aanroepen van meer geesten. Er worden meer offers gebracht om de gunsten van de verschillende geesten af te smeken. De verschillende stammen en cults zijn herkenbaar aan de manier waarop ze gekleed zijn. Je kunt Yoruba’s uit Nigeria zien die hun traditionele dansen uitvoeren, behendige drummers en mensen die in trance raken en beginnen te praten met overleden nazaten of zichzelf snijden.

Echte jenever wordt geofferd

Vliegende drummers
Highlight #3: de Somba-regio
In deze regio wonen de stammen Bessoriba, Betiabe en Bessamaribe of Somba. Hun huizen zijn kasteelachtige gebouwen die niet lijken op die van de naburige Taberma-vallei (Togo). De Bessoribe maken huidgravures om de verschillende fasen in het leven te markeren, zoals de kindertijd en de puberteit. Dat begint al bij de kinderen.

De mannen krijgen hun gezichtstatoeages als ze drie jaar oud zijn
Lowlights Benin
Lowlight #1: Natitingou-regio
In deze regio wonen de Fulani (Peul) en de Tanekas. Sommige Fulani zijn nog steeds nomadisch, terwijl anderen zich hebben gevestigd.

Peul meisje in de Natitingou regio
Lowlight #2: Inham
Inham is een klein stadje waar je de traditionele Gueleda-dansen van de Yoruba-bevolking kunt zien. De Yoruba komen oorspronkelijk uit Nigeria. De maskers worden vaak niet gedragen voor het gezicht maar bovenop het hoofd. De kleine poppetjes kunnen een of meerdere ledematen verplaatsen. Ze portretteren vaak het leven van alledag, zoals een vrouw die water uit een pomp haalt en het in een kookpot giet.

Dansen gaan over het dagelijks leven. Dit hoofddeksel stelt een vrouw voor die water uit een put haalt
Lowlight #3: Ketou
Ketou is een plek met een heuse koning die in een miniatuurpaleis woont. De mensen komen ‘s ochtends, buigen zeer diep voorover, en begroeten de koning die bemiddelt in hun geschillen. Om de koning te begroeten moet je, net als zijn volk, praktisch over de grond kruipen.

Troon van de koning van Ketou
Lowlight #4: Porto-Novo
Porto-Novo, hoofdstad van Benin, is de op een na grootste stad van het land. Het is een beetje een schamele plek, bijna een binnenwater. De echte culturele en economische hoofdstad van het land is Cotonou. Het museum voor etnografie is interessant, net als de kerk in Braziliaanse stijl die is omgebouwd tot moskee.
Lowlight #5: paalwoningen van Ganvié
Ganvie is een dorp in Lake Nokoué in de buurt van Cotonou. Met een bevolking van ongeveer 20.000 mensen is het waarschijnlijk het grootste in een meer gelegen dorp in Afrika. De Tofinu-bevolking bouwde Ganvie honderden jaren geleden omdat de godsdienst van hun vijand, de Dan-Homey, hen niet toestond om over het water aan te vallen.

Een huis in Ganvie
Theo
Latest posts by Theo (see all)
- Een warm welkom in Delhi - 14 februari 2019
- Caribisch dagboek: de Dominicaanse Republiek - 9 februari 2019
- Urban exploring bij de druglords in Colombia - 19 januari 2019