Highlights en lowlights van Benin

Benin is geen al te bekende bestemming met highlights die iedereen kent. Maar toch kent ook Benin een plek die op de Unesco World Heritage lijst staat. De paleizen van Abomey, eens de kern van een machtig rijk. En heeft het een belangrijk cultureel erfgoed. De Voodoo, die hier zijn origine vond. En natuurlijk zijn er ook hier de kleine pareltjes die een bezoek bekronen.

We geven je graag een opsomming van een aantal populaire must-see’s in Benin (de highlights) en wat minder bekende plekken (de lowlights) die ook zeker de moeite van het ontdekken waard zijn.

Highlights Benin

Highlight #1: Bohicon-Abomey

Abomey is de voormalige hoofdstad van het oude koninkrijk Dahomey. Dit koninkrijk werd opgericht rond 1625. De koninklijke paleizen van Abomey zijn gebouwd door de Fon. De stad was omgeven door een lemen muur met een omtrek geschat op zes mijl (Encyclopaedia Britannica, 1911), had zes poorten en een greppel van anderhalve meter diep. Het is niet één paleis, elke koning bouwde zijn eigen paleis. In 1892 stak Behanzin, de laatste onafhankelijke koning, na te zijn verslagen door de Fransen Abomey in brand, waarna hij vluchtte.


Abomey - het paleis van de Dahomey koningen

Abomey – het paleis van de Dahomey koningen

Highlight #2: het Voodoo-festival in Ouidah

Een intense ervaring, het Voodoo-festival. Aan het begin van het festival komen de verschillende Voodoo-leiders samen, worden er toespraken gehouden en wordt drank geofferd.

Er volgt een buitengewoon levendig festival, gevuld met vele activiteiten. Het begint met het slachten van een geit ter ere van de geesten en wordt gevolgd door veel chanten, dansen en aanroepen van meer geesten. Er worden meer offers gebracht om de gunsten van de verschillende geesten af te smeken. De verschillende stammen en cults zijn herkenbaar aan de manier waarop ze gekleed zijn. Je kunt Yoruba’s uit Nigeria zien die hun traditionele dansen uitvoeren, behendige drummers en mensen die in trance raken en beginnen te praten met overleden nazaten of zichzelf snijden.

Voodoo-festival in Ouidah

Echte jenever wordt geofferd

Voodoo-festival in Ouidah

Vliegende drummers

Highlight #3: de Somba-regio

In deze regio wonen de stammen Bessoriba, Betiabe en Bessamaribe of Somba. Hun huizen zijn kasteelachtige gebouwen die niet lijken op die van de naburige Taberma-vallei (Togo). De Bessoribe maken huidgravures om de verschillende fasen in het leven te markeren, zoals de kindertijd en de puberteit. Dat begint al bij de kinderen.

gezichtstatoeages Somba-regio

De mannen krijgen hun gezichtstatoeages als ze drie jaar oud zijn

Lowlights Benin

Lowlight #1: Natitingou-regio

In deze regio wonen de Fulani (Peul) en de Tanekas. Sommige Fulani zijn nog steeds nomadisch, terwijl anderen zich hebben gevestigd.

Peul meisje in de Natitingou regio

Lowlight #2: Inham

Inham is een klein stadje waar je de traditionele Gueleda-dansen van de Yoruba-bevolking kunt zien. De Yoruba komen oorspronkelijk uit Nigeria. De maskers worden vaak niet gedragen voor het gezicht maar bovenop het hoofd. De kleine poppetjes kunnen een of meerdere ledematen verplaatsen. Ze portretteren vaak het leven van alledag, zoals een vrouw die water uit een pomp haalt en het in een kookpot giet.

traditionele Gueleda-dansen van de Yoruba-bevolking

Dansen gaan over het dagelijks leven. Dit hoofddeksel stelt een vrouw voor die water uit een put haalt

Lowlight #3: Ketou

Ketou is een plek met een heuse koning die in een miniatuurpaleis woont. De mensen komen ‘s ochtends, buigen zeer diep voorover, en begroeten de koning die bemiddelt in hun geschillen.  Om de koning te begroeten moet je, net als zijn volk, praktisch over de grond kruipen.

Troon van de koning van Ketou

Troon van de koning van Ketou

Lowlight #4: Porto-Novo

Porto-Novo, hoofdstad van Benin, is de op een na grootste stad van het land. Het is een beetje een schamele plek, bijna een binnenwater. De echte culturele en economische hoofdstad van het land is Cotonou. Het museum voor etnografie is interessant, net als de kerk in Braziliaanse stijl die is omgebouwd tot moskee.

Lowlight #5: paalwoningen van Ganvié

Ganvie is een dorp in Lake Nokoué in de buurt van Cotonou. Met een bevolking van ongeveer 20.000 mensen is het waarschijnlijk het grootste in een meer gelegen dorp in Afrika. De Tofinu-bevolking bouwde Ganvie honderden jaren geleden omdat de godsdienst van hun vijand, de Dan-Homey, hen niet toestond om over het water aan te vallen.

Een huis in Ganvie

Theo
Laatste berichten van Theo (alles zien)
 1. Pauwels Danny zegt:

  Beste Theo,
  met veel enthousiasme en plezier las ik uw belevenissen vh Voodoo festival te Benin. Wij, man en vrouw van +-55 jaar, zullen van dec ’22 tot jan ’23 rondfietsen in het land en zeker een bezoek brengen aan Quidah op 10 jan ’23. Wij vroegen ons af of het raadzaam is een plaatselijke gids in te huren voor die dag of dat we alles op ons zelf kunnen vinden. Zonder gids vrezen we om misschien de mooiste dingen te missen… Kan u ons hierbij aub wat tips geven ? Alles is uitermate welkom !
  Vriendelijke groeten
  Danny & Ilse

  • Hallo Danny en Ilse,

   Het festival is vrij overzichtelijk op zich. Het speelt zich grotendeels af op het strand bij het ‘point of no return’. Daarvoor is een processie vanaf de tempel van de slangen. Dus het vinden is geen probleem. Om exact te begrijpen wat er aan de hand is kun je online bronnen raadplegen of een gids inhuren. Of het dan allemaal begrijpelijker wordt weet ik niet. Want het zijn tal van verschillende rituelen. Wat zeker aan te raden is om een fotografiepas / vip pas oid aan te schaffen. Toen ik er was mocht je anders alleen van de zijkant en vrij ver toekijken. Dus informeer een dag ervoor waar dat te regelen is. En verken dan ook de route.

   Veel plezier

   Theo

   • Pauwels zegt:

    hallo Theo,
    fantastisch jou bericht te mogen ontvangen ! Heel erg bedankt alvast !
    Nog 3 kleine vragen :
    1) is het dan raadzaam om de processie vanaf de Tempel van de Pythons naar de Gate of No Return mee te lopen ? Of kunnen we ons beter settelen aan de Gate en wachten tot ze daar toekomen ?
    2) vermoedt u dan een gids nodig zal zijn ? Zal deze ons meer wegwijs kunnen brengen of zullen we met z’n 2 ook voldoende zien/beleven ?
    3) is het raadzaam om een fototoestel met grote lens (Tamron 150-600mm) mee te sleuren of zullen we hier meer last dan plezier van hebben tussen al het volk ? We nemen zowiezo onze mobiele telefoons mee om te filmen/fotografen .
    Uw tip om een fotografiepas /vip-pas te nemen, zullen we zeker doen !
    vele vriendelijke groeten
    Danny & Ilse

    • Pauwels Danny zegt:

     hallo Theo, heb je aub nog enkele minuutjes tijd om onze bovenstaande vragen te beantwoorden ?
     Ik vermoed dat we 1 dag op voorhand ticketen ter plaatse kopen ?
     mvg

    • 1) ik heb dat zelf niet gedaan. Ben eigenlijk toen het op punt stond te beginnen naar het festivalterrein gegaan. Dus ik weet niet hoe het er uit ziet. Het zou kunnen dat er een menigte langs de weg staat. Al lijkt dat hier niet https://www.youtube.com/watch?v=GrnG2rMSskM
     Ik zou denk ik zelf proberen een punt te vinden vanwaar je de processie langs ziet komen en dan een shortcut nemen naar het terrein.
     2) Ik denk dat een gids niet nodig is. Het is een Franstalig land en ik denk dat uitleg over allerlei Voodoo termen en -verhalen gauw een beetje ‘lost in translation’gaan. En het is voor niet-ingewijden toch vooral een visueel schouwspel. .
     3) Ik heb even door mijn foto’s gekeken. www,theomolenaar.nl-afrika…….. Er waren er toch wel die aardig ingezoomd waren. Denk aan 100-300. Zou zeker geen 150-600 meenemen. Eerder een compacte lens die meer zoomt dan een telefoon kan 50-200 oid

     nb ik was er in 2008. dus het kan best veranderd zijn..

     Met vriendelijke groet

     Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>