De highlights en lowlights van Japan

Japan is een groot en divers land, bestaande uit meerdere eilanden met een eigen karakter. En met duidelijk verschillende gezichten over de seizoenen heen. Je kunt een traditionele pelgrimstocht maken langs kloosters en afgelegen nationale parken bezoeken in het noordelijke eiland Hokkaido. De highlights en de lowlights die we hier geven beperken zich tot het gebied van Tokio tot Nagasaki.

Highlights Japan

Highlight #1: Tokyo

Tokio, de hoofdstad van Japan, is een fijne stad om rond te dwalen. Het heeft verschillende buurten met een eigen karakter. Er zijn tempels, dure winkelstraten, drukke kruispunten, lege parken, traditionele geklede mensen en Lolita’s in het park op zondagmiddag. En een metro om alles te verbinden. Een bezoek aan Mount Fuji, als het weer zich ervoor leent, is een hoogtepunt op zich.

Het beroemde kruispunt van Tokio-Shibuya

Tokio-Shibuya. Het beroemde kruispunt.

Highlight #2: Kyoto

Voormalige hoofdstad en keizerlijke stad met een overvloed aan verschillend ogende tempels. En een station als een moderne tempel om design en constructie te eren.


Kinkakuji, het gouden paviljoen, in Kyoto

Kyoto – Kinkakuji (Het gouden paviljoen)

Kyoto-Fushimi Inara Taisha Shrine

Kyoto-Fushimi Inara Taisha Shrine

Highlight #3: Nara

Nara is een historische stad, ooit de eerste hoofdstad van Japan. In vergelijking met Kyoto is het veel landelijker gebleven. Enorme tempels in een groene omgeving. Een geweldige dagtrip vanuit Kyoto.

Nara-Daibutsu-den

Nara-Daibutsu-den

Highlight #4: Mount Koya (Koyasan)

Deze berg is het centrum van de esoterische sekte van het Shingon-boeddhisme. Deze sekte werd opgericht door Kobo Dashi, die de mystieke traditie uit China bracht. Hij startte een Boeddhistische missie op Mt Koya ter redding van de hele mensheid. Omdat het voor veel Japanners een heilige plaats is, is de begraafplaats enorm uitgegroeid. Je vindt er traditionele maar ook buitenissige grafstenen. Bijvoorbeeld in de vorm van een grote raket of een fabriek.

Mount Koya begraafplaats in Japan

Mount Koya begraafplaats

De Mount Koya begraafplaats in Japan

Mount Koya begraafplaats

Highlight #5: Hiroshima

De site van de eerste atoombom die op de mensheid werd gebruikt. Het Vredespark is de meest indrukwekkende attractie, samen met het bijbehorende museum. Je zult veel gevouwen papieren kraanvogels zien. In Japan werd al heel lang gedacht dat het vouwen van 1.000 papieren kraanvogels een wens waar zal maken. Een 12-jarig meisje genaamd Sadako Sasaki werd tien jaar nadat de atoombom op Hiroshima was gevallen ziek met leukemie. Ze begon papieren kraanvogels te vouwen uit medicijnverpakkingen. Het verhaal gaat dat ze de duizend kraanvogels niet had afgemaakt voordat ze stierf en haar klasgenoten dat aantal voltooiden. Sindsdien zijn papieren kraanvogels een symbool geworden en zijn er vele duizenden van te zien in de vredesparken in Hiroshima en Nagasaki.

Hiroshima-Itsukushim tijdens zonsondergang

Hiroshima-Itsukushim tijdens zonsondergang

Het hypocentrum van de atoombom op Hiroshima

Markeert het hypocentrum (plek waarboven de bom ontplofte)

Papieren kraanvogels in Hiroshima

Papieren kraanvogels

Highlight #6: Nagasaki

De tweede plaats die het slachtoffer is geworden van een atoombom. Ook hier een Vredespark, een museum en een gemarkeerd hypocentrum (de plaats waarboven de bom ontplofte.) Anders dan Hiroshima, maar even indrukwekkend. Decima is het kleine eiland waar de Nederlanders, die als als enige buitenlandse mogendheid toestemming hadden om te handelen, hun minikolonie hadden. In de buurt zijn meer huizen van westerse kooplieden in koloniale stijl. Japanse vrouwen houden ervan hier verkleed als Europese vrouwen rond te wandelen.

Wonen op de Nederlandse heuvels bij Decima op Nagasaki

Wonen op de Nederlandse heuvels bij Decima.

Japanse toeristen op Nagasaki

Japanners bezoeken de historische locaties graag in passende kleding

Lowlights Japan

Lowlight #1: Kamakura en omgeving

Het tempelstadje Kamakura ligt niet ver van Tokio, maar lijkt een totaal andere wereld. Tempels en ceremonies worden vermengd met toerisme en winkelen. Je kunt een wandeling maken door bijna lege bossen van Mase langs een gigantische Boeddha naar Kita-Kamakura zonder iemand te ontmoeten.

Kamakura-Tsurugaoka Hachimangu Shrine

Kamakura-Tsurugaoka Hachimangu Shrine

Lowlight #2: Kasteel Matsumoto

Vroeger heette het Fukashi-kasteel. Het was een kasteel van de familie Ogasawara, een beroemde clan tijdens de “eeuw van de strijdende provincies”, de Sengoku-Jidaiperiode.

Matsumotu kasteel, voorheen het Fukashi kasteel behoorde aan de Ogasawara familie.

Matsumotu kasteel, voorheen het Fukashi kasteel behoorde aan de Ogasawara familie.

Lowlight #3: Tsumago en Magome

Tussen deze twee steden ligt een oude postweg die nu wordt gebruikt door toeristen die in een van deze kleine en traditioneel gebouwde plattelandssteden hebben verbleven. Vooral Tsumago heeft veel sfeer. Verblijf in een Minshuku, een familiehotel, voor de sfeer.

Lowlight #2: Uji

Klein stadje met de Byodoin-tempel als topattractie. Het centrum van de tempel, de Phoenix Hall, wordt gebruikt voor de aanbidding en viering van de Boeddha Amida, of Amitabha, vertegenwoordigd door een groot houten beeld. Helaas is de wachtlijst voor het bezoeken van deze hal lang.

De Uji-Byodoin Tempel in Uji, Japan

De Uji-Byodoin Tempel in Uji

Lowlight #5: Beppu

Beroemd om zijn natuurlijke warmwaterbronnen die zijn omgebouwd tot amusementslocaties (Hellen) of worden gebruikt voor zwemmen (Onsen).

De Hellen in Beppu in Japan

De Hellen in Beppu

Lowlight #6: Huis ten Bosch

In de omgeving van Nagasaki is Huis ten Bosch waar Nederlandse kanalen, huizen en andere gebouwen worden gerepliceerd. Ziet eruit als heel Nederland samengevat op een op een compacte manier.

Huis ten Bosch, vlakbij Nagasaki

Gebouwen uit heel Nederland op één plaats

Molens in Huis ten Bosch, Nagasaki

Huis ten Bosch – Molens

Amsterdam en molens in Huis ten Bosch vlakbij Nagasaki

Huis ten Bosch. En Amsterdam vlakbij de molens

 

Theo
Latest posts by Theo (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>