Koken op de camping?

Waar eet jij als je gaat kamperen? Ga je elke avond ontspannen uit eten in een lokaal restaurantje, of vind je het leuk om voor de tent wat te kokkerellen? Hoe leuk kamperen ook kan zijn, kleine praktische problemen of irritaties kunnen de sfeer goed verpesten. Vandaar deze tips én vanaf 29 juli aanstaande kans op het populaire melamine servies van Rosti Mepal.

kamperen-peru

Gezellig samen tafelen voor de tent? Maar hoe krijg je dat blik nou open? Tja, liefst met de opener van de buurman. Geen buurman? Dan krijg je het blik misschien open door met een scherpe steen een paar keer hard op de deksel te slaan. Geen steen? Dan heb je pech gehad. Zorg er dus voor dat je alleen blikken koopt met een geïntegreerde opener.

campingfood-voor-kinderen

Onderzoek naar koken op de camping
Om eens te onderzoeken hoe Europese kampeerders denken over koken op de camping, peilde ACSI de mening van duizenden Europese kampeerders in zes talen. De hamvraag was ‘Kookt u zelf op de camping?’

Het blijkt dat het grootste deel van de kampeerders (53%) zelf kookt op de camping, maar dit wel afwisselt met een avondje uit eten. Helemaal zelf koken doet 45%, in de keuken van de camper of caravan of op een gastoestelletje. Van alle geënquêteerden gaat slechts een krappe 2% iedere avond uit eten. Hoewel we het onszelf niet te moeilijk maken, en het koken op de camping vaak afwisselen met uit eten gaan, hoort een zelf gemaakte maaltijd toch echt bij de kampeerbeleving.

eten-camping

Tips voor koken en eten op de camping
Als je water wilt afpassen, kun je thuis met iets scherps een aantal markeringen aanbrengen op de binnenkant van je pannetjes, bijvoorbeeld elke deciliter. Je kunt ook met een watervaste stift markeringen aanbrengen op lege pet-flesjes, als je die toch meeneemt.

Om je spullen lekker koud te houden, kun je het drinken in een netje of een plastic zak in de rivier hangen. Geen rivier, en ook geen koeling bij je? Graaf dan ‘s morgens een kuil en leg je spullen erin. Gooi de kuil weer dicht en je hebt ‘s middags of ‘s avonds weer lekker koel drinken. Je kan ook proberen je spullen in de schaduw en in de wind te leggen en er dan natte lappen overheen te leggen. Het opdrogen van de doeken zorgt voor koeling van de spullen. De doeken moet je wel nat houden.

camping-hershey-park-pennsylvania

Backpackers hebben niet het gemak van een meerpits kooktoestel. Bij het koken met een eenpitsstel moet je ervoor zorgen dat het stelletje uit de wind staat, daar zijn ook speciale schermen voor. Het water kookt sneller en je verliest minder warmte. Kook met aardappelen en groenten een schone bergkei mee. Dit houdt de groente of aardappels warm terwijl je het vlees braadt. Je kunt ook eerst de rijst of pasta aan de kook brengen, de pan in een theedoek wikkelen en er je slaapzak omheen slaan; de hooikistmethode. Terwijl je de groenten of saus maakt, wordt het ‘vanzelf’ gaar.

Martijn
  1. Dominique Brouwer zegt:

    Wij houden het op de camping vaak simpel maar toch lekker. We nemen elk jaar de BBQ mee. Gooien we paar stukjes vlees op, maar ook vis. Ook maken we vaak pasta’s klaar.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>