Kamperen op de Nieuwe Manier

Kamperen doe je met een tent. Of toch niet? Verschillende campings in Engeland volgen namelijk enthousiast de nieuwste trend in kamperen: campingpods! Het Europese vasteland volgt op kousenvoetjes.

Campingpods zijn kleine, tentvormige houten huisjes. Ze zijn niet groot, maar hebben meer comfort dan een tent, zonder aan charme in te boeten. Hun interieur is simpel: meer dan een lamp en een verwarmingstoestel zal je niet vinden. Maar het is droger, stabieler en warmer dan een tent. Bovendien hoef je niet met stormkoorden en haringen te worstelen, je trekt er gewoon in.

De Pod
In 2010 mocht ik zelf in zo’n pod logeren. Laat ik eerlijk zijn: omdat de tent die we bij ons hadden, niet het meest betrouwbare ding was. Het was leuker om £30 te betalen dan wéér te worstelen met onze tent die, zelfs perfect opgezet, niet waterdicht was.

Manlief en ik strandden op de Old Rectory camping in Tavistock, Devon, na een lange rit door het zuiden van Engeland. We waren moe, het schemerde en de septemberavond was fris. De campingeigenaar bood ons een plekje aan op zijn camping, of voor een kleine som extra, een pod. De keuze was snel gemaakt en we betrokken enthousiast onze pod.

De vloer had vast tapijt en voor de glazen deurtjes hingen gordijnen. Het interieur rook heerlijk naar geschaafd hout en de regen, die gestaag begon te vallen, trommelde gezellig op het dak.

We kookten ons maaltje op het kleine overdekte terrasje dat elke pod heeft en kropen in onze slaapzak. Lichtje uit en oogjes toe. Heerlijk.

Pro’s en Contra’s
Ik vond het logeren in de pod heerlijk. Het is heel wat standvastiger dan een tent en je hebt zo veel meer veiligheid en privacy. Het is warm en koel wanneer nodig. Je kan je spullen veilig achter laten, de pods gaan immers op slot.

Maar tegelijk voelde ik het ook wel knagen. Ik ben immers gewend in een tent te slapen en te kunnen opbreken wanneer ik maar wilde. Je kan gaan en staan waar je wil, met een tent in je rugzak. Een weide of een strand vormen de ideale overnachtingsplaats, terwijl je met een pod gebonden bent aan een camping, en steeds hetzelfde uitzicht.

Nieuwe trend
Campingpods vind je stilaan meer en meer. Ze duiken op in de typische vorm, maar ook in verschillende andere designs. Sommigen hebben zelfs een heus terras, met bankje, kussens en een tafel. Sommige campings gaan er ook prat op dat ze hun eigen pods bouwen, al dan niet met natuurvriendelijke materialen. Soms gaat zo’n pod dan ook meer op een bungalow lijken.

Hoe dan ook, het is een ecologische optie voor zij die graag een zomer op een camping doorbrengen. Je hoeft geen plastiek tent te kopen, geen mobilhome te gebruiken en geen extra benzine te gebruiken om een caravan mee te trekken.

Wat een voordelen, niet?

Lotte
    • Hoi Chantal,

      Ja zeker, op een hoop plaatsen in Nederland kun je tegenwoordig overnachten in zulke charmante camping pods! Erg leuk om eens mee te maken! Sinds de introductie van The Pod in 2007 in Groot-Brittannië is het een groot succes. Er zijn steeds meer campings die Pods plaatsen of het aantal Pods uitbreiden. Hadden we er eind 2011 nog maar 3 in Nederland, vandaag kun je op zeker 12 plekken terecht; op de Wadden, op de Veluwe, in Noord-Brabant en in Zeeland. Meer info kun je vinden op thepod.info.

      Laat het ons weten hoe het was als je er geweest bent; we zijn heel benieuwd!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>