Campingtrends 2015

Glamping, bamping, natuurbeleving… gewoon de tent opzetten op een leuke camping, dat is niet meer van deze tijd. Je kiest natuurlijk de manier van kamperen die bij jou past, maar voor wie wel wat inspiratie kan gebruiken, geven we hier de laatste trends.

Glamp like a champ: Belize Camp Casitas | Chaa Creek

Nederlanders zijn fervente kampeerders; volgens de ANWB gingen er dit jaar 3,3 miljoen Nederlanders kamperen. De vrijheid, de natuur, de gezelligheid of juist de rust op een camping zorgt ervoor dat veel landgenoten op de camping optimaal genieten van hun vakantie. We lichten vijf kampeertrends van het moment uit.

#1 Nederlanders gaan steeds luxer kamperen

Hoewel het primitievere leven met tent of caravan vaak een van de charmes is van de kampeervakantie, wensen we ook steeds vaker een bepaalde mate van luxe. Het Nieuwe Kamperen is kamperen zonder ongemak. Het wordt beschouwd als alternatief voor een all-inclusive hotel of appartement, maar dan met meer vrijheid én natuurbeleving. Wifi bijvoorbeeld is vaak al een eis bij het kiezen van een camping. De overtreffende trap van het Nieuwe Kamperen heet glamping: een samenvoeging van glamorous camping. Luxe bungalows of stacaravans die van alle gemakken voorzien zijn, winnen ondanks de hogere kosten aan populariteit. Een natuurrijke omgeving zorgt wel voor het kampeergevoel, primitief is het geenszins meer.

glamping india

#2 Minimalistisch kamperen

Een kleinere groep kiest juist de tegenovergestelde weg en gaat voor de echte primitieve natuur-kampeerbeleving. Dit wordt ‘bamping’ genoemd, waarbij je back-to-basic kampeert in de ruige natuur. Zij kiezen voor de survival en kamperen minimalistisch; eigen vuur, buiten slapen, vissen voor het avondmaal… Grappig genoeg haken steeds meer sport- en outdoorshops hierop in en komen met handige middelen die bamping makkelijker maken voor de moderne mens.

kamperen peru

#3 Vrijheid en flexibiliteit

Een campingvakantie gaat gepaard met ‘niets moet en alles mag’. Er is vraag naar veel keuze in activiteiten om zo de vrijheid te hebben om te doen en laten wat je wilt. Ook wordt flexibiliteit in aankomst- en vertrekdata op prijs gesteld, net als het combineren van diverse campings en accommodaties in een vakantie.

#4 Rondreizen met de camper

Op weg gaan met de camper blijft onverminderd populair. De vrijheid is enorm en er kan veel afstand worden overbrugd. Het is niet overal nodig een camping op te zoeken, wat de vakantiebeleving met de camper ook heel anders maakt. Verschillende landen bieden overnachtingsplaatsen voor campers op bijzondere en bezienswaardige locaties. Een camper biedt vaak redelijk wat luxe, het rijdt minder lastig dan een caravan achter de auto en de mobiliteit zorgt ervoor dat een langere vakantie interessant blijft.

britz camper australie

#5 De ‘eigen’ camping

Het lijkt een trend, maar gebeurt al decennia: kamperen op de vaste camping waar we elk jaar weer dezelfde kampeervrienden terugzien. Jarenlange vriendschappen ontstaan hier en het bekende en vertrouwde staat hoog in het vaandel. Kamperen is dan sterk een sociale beleving, waarbij kampeerders ook altijd voor elkaar klaar staan. Ook de Duitsers en de Belgen maken vaak deel uit van de sociale kampeerfamilie.

Onderzoek van deze campingtrends

Uit het onderzoek dat Roan Camping Holidays heeft uitgevoerd naar deze kampeertrends, blijkt dat het strookt met de laatste trends. Vragen die geanalyseerd zijn, lopen uiteen. Van wat zijn de meest geboekte landen, regio’s en campings voor een campingvakantie, tot welk soort accommodatie werd het meest geboekt en wat is de meest populaire vakantie- en boekingsperiode? Hierbij is gekeken naar alle boekingen van 2011 tot en met 2014. Uit het onderzoek blijkt inderdaad dat Nederlanders, ondanks de crisis van de afgelopen jaren, niet inleveren op luxe als het gaat om hun vakantie: ze gaan zelfs steeds luxer kamperen.

Luxe stacaravans meest gewild

Roan biedt luxe kampeervakanties aan op een kleine vijftig topcamings in Zuid-Europa. Bij Roan kun je kiezen voor een stacaravan, lodgetent of bungalowtent. In 2014 koos 67% voor een stacaravan, 27% voor een bungalowtent en slechts 3% voor een lodgetent. De lodgetenten winnen wel heel erg aan populariteit met een stijging van 324% ten opzichte van 2013. Van het aantal boekingen voor de stacaravans koos 52% voor de meest luxe stacaravan (de Excellent), een stijging van 21% ten opzichte van 2013. Dit jaar is er bovendien een nieuwe stacaravan (de Supreme) in het aanbod opgenomen, die in het hoogseizoen al voor 75% volgeboekt is.

park albatros

Meest geboekte campings, landen en regio’s

Naast de accommodaties is er ook gekeken naar de trends op het gebied van campings, landen, regio’s en boekingsperiode. Roan biedt vakanties aan op campings in Italië, Frankrijk, Kroatië, Slovenië en Oostenrijk. Van deze landen is Italië met 60% veruit het meest populair, gevolgd door Kroatië (22%) en Frankrijk (16%). Oostenrijk heeft het minste aantal boekingen, maar trekt wel aan in populariteit met een stijging van 23% van het aantal boekingen ten opzichte van 2013. De top 10 meest geboekte regio’s bleef in 2014 qua volgorde gelijk aan 2013. De Adriatische kust, Istrië, het Gardameer en Toscane trekken elk meer dan 10% van de bezoekers. Camping Park Albatros, Toscane, en camping Lanterna, Istrië, strijden al jaren om de eerste plek qua aantal boekingen.

Camping Lanterna, Istrië, Porec

Populairste vakantie- en boekingsperiode

Januari blijft door de jaren heen de drukste maand qua aantal boekingen dat gemaakt wordt. In 2014 steeg het aantal boekingen in deze maand zelfs met 23% ten opzichte van januari 2013. Afgelopen jaar zijn er bovendien meer last minute boekingen gedaan in juli, een stijging van 19% ten opzichte van 2013. Ook is naar de lengte van de vakantie gekeken en daarbij is te zien dat het gemiddeld aantal dagen de afgelopen drie jaar stabiel is gebleven met 11. Ondanks de keuze voor luxere accommodaties gaat men dus niet langer op vakantie.

Kijk voor het volledige onderzoek over campingtrends op Roan.nl.

Martijn
  1. Bob Schaap zegt:

    Ik kampeer al vanaf jongs af aan, maar ik merk dat ik de laatste jaren steeds meer eisen ga stellen. Meer luxe tijdens het kamperen is toch wel fijn. Wij hebben nu twee jaar gekozen voor luxere stacaravans waar ook zwembaden aanwezig zijn. Toch blijft er op uit trekken met een tentje zijn charme houden.

  2. Dat is helemaal waar! Vooral de afwisseling is leuk; de ene keer lekker luxe met ruimte, een douche en wifi, dan eens back to basic met een koepeltentje, je kookstelletje en wandelschoenen!

    Heb je al concrete plannen voor dit jaar?

  3. Leuk artikel! “glamping” lijkt wel een blijvende trend die steeds populairder wordt met grote partijen als Roan en Suncamp die volop met deze term naar buiten treden. Wij beheren al een lange tijd een website over glamping maar vinden het lastig om de term goed te formuleren/ uit te leggen, Elke partij hanteert weer andere voorwaarden. Het zou mooi zijn als de brancheverenigingen hier zich ook eens over uitspreken. Ben benieuwd hoe zij denken over glamorous kamperen en wat het nu exact is.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>