Even indiaan op de Nomaden Camping

De Hofgut Hopfenburg is een bijzondere boerderij in de Duitse provincie Baden-Württemberg. Bij de eco-boerderij in Münsingen hoort een campinglandgoed met herderswagens, circuswagens, tipi’s en yurten. Met middeleeuwse schouwspellen en creatieve activiteiten voor kinderen is deze camping een bezienswaardigheid op zich.

Het landgoed Hopfenburg bevindt zich in het midden van het natuurgebied Schwäbische Alb, dat bekroond is met het UNESCO certificaat als biosfeergebied; een cultureel landschap met een rijke biodiversiteit. De camping heeft zich geïntegreerd in de biosferen en draagt milieuvriendelijkheid uit in al zijn diensten. Het concept ‘nomadenbestaan’ maakt de camping uniek en laat je het leven in en met de natuur weer even proeven. Je kunt er overnachten als indiaan, safari-ranger, herder of nomade in een van de trekkarren of tenten. Natuurlijk is ook de moderne tent en koets, lees; camper, welkom op de camping.

camping landgoed Hopfenburg

Slapen in een herderswagen op de camping landgoed Hopfenburg

Bij de oude boerderij hoort een stal, opslag, bakhuis en fabriek. In de bakkerij wordt nog dagelijks vers brood gebakken van streekproducten en in de stal staan de twee ezels Beppo en Robin, die net als de andere dieren op dit landgoed geadopteerd zijn. De dieren waren niet goed genoeg voor productie of ongewenst bij de vorige eigenaar. Hier zijn ze een belangrijk onderdeel van de camping. De ezels worden soms samen met de kinderen uitgelaten en de schapen bevallen op natuurlijke wijze, waardoor kinderen aanwezig kunnen zijn bij deze wereldvreemde gebeurtenis. Ook bijen vergezellen de zomer vanuit hun bijenkast en kunnen zich tegoed doen aan het weelderige groen rond de camping.


Baden-Wutterbergen-camping Hopfenburg

Geadopteerde Ezel Beppo!

Het landgoed heeft een welverdiende Eco-sticker. Naast de verkoop en productie van streekproducten, wordt het energie- en watermanagement aangepakt. Elektriciteit wordt opgewekt uit zon en thermo-energie en regenwater opgevangen om toiletten mee door te spoelen. Zelfs het douchewater wordt verschoond voor hergebruik. Tijdens het werken worden de landeigenaren Andreas en Anna bijgestaan door sociale werknemers. Zij verzorgen samen het ontbijt, of helpen bij het voeden van de dieren. Een gezellig en leuke interactie.

Baden-Wutterbergen-camping Hopfenburg

Ontbijt-en feestzaal op landgoed Hopfenburg

‘s Avonds organiseert de camping activiteiten zoals schouwspelen en buitenbioscopen, maar ook buiten de camping is genoeg te doen. Een bezoek aan Stuttgart, koopjes jagen in het outlet shopping centrum van Metzingen, rustige wandelingen in het natuurgebied en ronddwalen in een van de vele sprookjeskastelen of lekker actief met outdooractiviteiten. Het kan allemaal in Baden-Württemberg, lees er meer over op: www.tourism-bw.com of in mijn andere blog over de omgeving van de camping: ‘the Sunny Side of Germany‘.

Baden-Wutterbergen-camping Hopfenburg

Eeuwenoude schouwspellen op camping Hopfenburg

Tekst en foto’s: Zoë Agasi

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>