Historisch koken in Nijmegen

Wat at men eigenlijk in de 17de eeuw? Wat maakten ze klaar in de keuken van een kasteel of landhuis? Om die vraag te kunnen beantwoorden, stap ik binnen in het oudste gebouw van Nijmegen voor een historische kookworkshop.

In de commanderie van St. Jan werkt Manon Henzen van eet!verleden elke dag aan het zichtbaar maken van de Nederlandse geschiedenis van eten en drinken. Vandaag volg ik bij haar een kookworkshop met als onderwerp; buitenlandse invloeden op de Nederlandse keuken.

Introductie

Met z’n allen zitten we aan de grote tafel een beetje onrustig te wachten op wat de avond zal brengen. Met een glas wijn of sap in de hand, luisteren we naar de introductie. Manon Henzen weet ons telkens te verrassen met bijzondere verhalen. Hoe bijvoorbeeld blanc manger in de 16de eeuw een gerecht was van gekookte kip en melk. Een paar eeuwen later, is het getransformeerd naar een zoet dessert. Nog steeds wit, maar nu gemaakt van room, gelatine en vanille. Ze vraagt aan ons waarom het eerste Nederlandstalige Indisch kookboek pas in 1866 is verschenen. De Nederlanders woonden er toch al sinds de 17de eeuw?


Allerlei boeiende feiten en wetenswaardigheden over de Nederlandse keuken, van de 15de eeuw tot begin 20ste eeuw, passeren de revue. Ondertussen wordt er van de lekkernijen op tafel geknabbeld. Sommige deelnemers delen de kennis die zij al hebben, anderen luisteren rustig. 

Nijmegen kookworkshop koken

Bijzondere verhalen over de Nederlandse keuken

Aan de slag

En dan is het tijd om aan de slag te gaan. Met behulp van een speciaal voor de kookworkshop samengesteld receptenboekje worden tien gerechten klaargemaakt. Sommige recepten zijn letterlijk overgenomen uit een oud-Hollands kookschrift, zonder ingrediëntenlijst en heldere kookinstructies.

Neemt gekookte aardappele, schilt se, of laat se kout worden, rast se, beslaat se met soo veel eyeren als men aardappele genoome heeft. Doet er wat sout en specerye by en laat het in een blik pannetje op gloeiende koolen bakken, soo ryst het hoog op en warm is goed.

Andere recepten zijn uitgewerkt tot een beschrijving zoals wij dat nu kennen uit onze kookboeken. Eerst worden alle benodigdheden opgesomd en daarna wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het recept moet bereiden. Door deze variatie aan recepten, kan zowel de beginnende als doorgewinterde, recept-volgende als creatieve kok z’n hart  ophalen tijdens de historische kookworkshop. 

kookworkshop Nijmegen geschiedenis

Samen koken bij eet!verleden

Resultaat kookworkshop Nijmegen

Na zo’n twee uur hakken, snijden, mixen en koken, staat alles op tafel. Het is tijd om te gaan proeven. Iedereen schept van alle gerechten een beetje op zijn bord. Informatie wordt uitgewisseld over hoe het een en ander is klaargemaakt. Sommige koks hebben, een beetje eigenwijs, hun eigen draai aan een recept gegeven. Alle gerechten worden geproefd en gekeurd. Sommige hebben een duidelijke favoriet, anderen kunnen niet kiezen. Als aan het einde van de avond de bakjes op tafel komen, worden die snel gevuld met de favoriete gerechten. Morgen nog een keer genieten. 

Nijmegen kookworkshop historisch koken

Na twee uur koken staat het resultaat op tafel

Tot slot

De volgende keer dat ik weer in een keuken van een kasteel  of landhuis sta, zal ik de geur van blanc manger en bruet sarcenes ruiken. Zal ik watertanden als ik terugdenk aan die heerlijke rijstballen en aardappelstruyf, die we tijdens de kookworkshop hebben gemaakt. Ik heb nu al zin om mee te doen aan de kookworkshop Middeleeuws koken. 

Interesse om ook eens historisch te gaan koken? Bezoek de website eet!verleden voor meer informatie over de kookworkshop Nijmegen.

 

Tekst en foto’s: Heleen Westerman

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>