9 leuke dingen om te doen in Dubai

Bezoek je Dubai voor het eerst? Er staat je zoveel plezier te wachten. De woestijnstad is zo levendig, zo sfeervol. Echt iets wat je gezien moet hebben. Maar wanneer je voor het eerst een bestemming bezoekt, kan het soms moeilijk zijn om te weten welke dingen je nu eigenlijk echt moet zien, en welke je best links laat liggen. Geen nood, Reishonger weet precies waar je naartoe moet.

Dankzij de rijke olievelden van de Emiraten, was het land is staat zich razendsnel te ontwikkelen. Waar eerst huizen stonden gemaakt uit woestijnzand en koraalsteen, staat nu een hypermoderne stad waar alles groter en sneller moet zijn. Of het je nu aanspreekt of net niet: Dubai is een wereldstad geworden, en een bezoek aan zo’n stad is iets wat je nooit vergeet. Maar er is zo veel te zien en te doen dat je soms niet weer waar eerst te kijken. In dit artikel vind je negen leuke dingen om te zien, te bezoeken en te doen in Dubai.

#1 Bezoek de malls

In het moderne centrum van Dubai vind je verschillende malls, waarvan de Dubai Mall wellicht de bekendste is. Malls zijn natuurlijk winkelcentra, maar die van Dubai zijn wel erg bijzonder. Omdat de hitte in de zomer niet te harden is, brengen de meeste mensen hun tijd door in de malls, want daar is het heerlijk koel. Malls zijn er daarom niet enkel om te winkelen, maar ook om tijd door te brengen met je familie en vrienden.

Precies om die reden zijn de malls van Dubai voorzien van entertainment voor elke leeftijd. De winkels zijn vaak geschikt per onderwerp. Zo heb je een gang waar je parfum kan kopen, een gang voor high end merken en een gang met juwelen. Daarnaast vind je er talloze restaurantjes en koffiehuisjes, waar je gezellig wat kan drinken. Tenslotte hebben de meeste malls nog andere faciliteiten, zoals een bioscoop of een speelterrein voor kinderen. Dubai Mall heeft zelfs een aquarium, een ijspiste en je kan er het skelet van een echte diplodocus, bijgenaamd de Dubai Dino, bewonderen.

Dubai Mall

Je weet niet waar eerst te kijken in Dubai Mall

#2 Dwaal door de kunstgalerijen van Alserkal Avenue

Alserkal Avenue is een uniek stukje Dubai. Een wijk vol loodsen waarin galerieën, winkels en koffiehuisjes hun thuis hebben. Het is een echte kunstenaars hub; kunstenaars uit de hele wereld exposeren in deze galerijen. In het midden van Alselkal Avenue vind je The Concrete, een gebouw dat een beetje tussen een galerij en een eventgebouw zweeft.

Omdat Alserkal Avenue niet overdekt is, en je steeds even de straat op moet wanneer je een volgende galerij wil bezoeken, kan het er echt heet zijn in de zomer. Ook al zijn de galerijen zelf altijd voorzien van airconditioning. Wil je Alserkal op je gemak ontdekken, dan ga je best in het winterseizoen, of zo vroeg mogelijk ’s ochtends.

#3 Ontdek de geschiedenis van Dubai in de Public Art

Sinds enkele jaren vind je over heel Dubai verschillende muurschilderingen. Het gaat niet over echte graffiti, want dat is verboden, maar wel over kleurrijke werken van straatkunstenaars uit de hele wereld. Elk werk is anders, maar elk werk heeft ook een knipoog naar het verleden van Dubai.

Voor er olie werd gevonden in de Emiraten, was Dubai immers een eerder arme regio, waar vooral vissers en parelduikers woonden. De meeste muurschilderingen tonen die geschiedenis. Andere tonen dan weer het leven van de vorige en de huidige sjeik, of meer recente historische gebeurtenissen, zoals de eerste Emirati in de ruimte.

De muurschilderingen van Dubai liggen verspreid over de hele stad, wat ze moeilijk te bezoeken maakt zonder auto. Zeker in de zomer, wanneer het echt heet is, heb je een auto nodig om ze allemaal te bekijken. Doe je toch liever een stukje te voet? Kies er dan een aantal uit, en vertrek vroeg. Voor de hitte echt uitbreekt.

straatkunst dubai

public art dubai

Straatkunst vind je overal in Dubai. Het heet er ‘public art’

#4 Beklim de Burj Khalifa

De Burj Khalifa is – op moment van schrijven – het hoogste gebouw ter wereld en daar zijn ze in Dubai maar wat trots op. Het is een echte landmark, misschien wel het meest herkenbare gebouw van de skyline van Dubai.

Je kan de Burj Khalifa bezoeken en je kan zelfs de lift nemen naar het uitzichtplatform of zelfs nog hoger klimmen naar het topje van het gebouw. Als je twijfelt of dat wel de moeite is: het is écht de moeite om het uitzichtplatform te bezoeken, maar nog hoger klimmen maakt eigenlijk niet veel verschil. Kies wel een heldere dag, want als je daarboven staat en het is net bewolkt, heb je alsnog geen uitzicht.

Hou je je voeten liever stevig op de grond? Elke avond, wanneer het donker wordt, kan je een heuse lichtshow zien. De Burj wordt verlicht met miljoenen lichtjes, lasers en projecties. Aan de voet van de Burj begint om 20u een fonteinshow. Op de maat van bekende muziek wordt het water metershoog de lucht in gekatapulteerd. Echt machtig om te zien. Heb je de show van 20u gemist? Geen zorgen, om 20u30 volgt alweer te volgende.

#5 Ontdek het historische Al Fahidi

Je zou het haast vergeten als je naar al die moderne wolkenkrabbers kijkt, maar Dubai heeft ook een historisch centrum. Een erg mooi historisch centrum, zelfs. De wijk Al Fahidi heeft met zijn smalle straatjes en lage, zandkleurige gebouwen maar weinig weg van het moderne centrum, maar net dat contrast maakt het zo interessant.

Ga lekker koffie drinken in de Arabische theehuizen, ontdek de wirwar aan binnenplaatsjes en winkel bij lokale ondernemers: Al Fahidi ziet er uit alsof het recht uit een sprookje van duizend en één nacht komt.

Al Fahidi

Alsof het uit een sprookje komt

#6 Doe een koopje in de oude soeks

Het oude centrum heeft nog een fiks aantal oude soeks: overdekte marktplaatsen waar het krioelt van de mensen, van de kleurrijke winkeltjes en de verkopers die allerlei dingen naar je roepen in de hoop dat je wat wil kopen. Zo’n soek bezoek is altijd een hele belevenis. Heb je wat gevonden dat je wil kopen? Afdingen is een must.

De meeste soeks in Dubai hebben een eigen thema. Zo kan je vlakbij Al Fahidi de textiel-soek terugvinden, waar je stoffen en kledij kan kopen. Maar hier en daar vind je er ook een winkeltje dat kruiden of goedkope juwelen verkoopt. Kleurrijk en boeiend.

Maar ook in de wijk Jumeirah vind je een lekker grote soek. Die soek is weliswaar een beetje moderner dan de oude textiel-soek, maar dat heeft ook zijn voordelen: de soek is overdekt en gekoeld.

Dubai textielsoek

De textielsoek

Soek Dubai

#7 Kijk uit over de Palm Jumeirah

Dubai staat natuurlijk ook bekend om de artificiële eilanden die ze hebben gebouwd aan de kust. Het meest gekende daarvan is The Palm Jumeirah, een eilandengroep in de vorm van een palmboom. Hoewel het op het eerste zicht wat over the top lijkt, is de bouw van die eilanden best slim, want wonen aan het water is koeler dan in de stad, en het aantal kilometers strand is flink verhoogd.

The Palm Jumeirah is maar een paar jaar oud, maar toch is het al een bruisend deel van de stad. Je kan het gewoon bezoeken, natuurlijk, maar je kan ook The View bezoeken: een uitzichtpunt 52 verdiepingen boven The Palm. Ook hier heb je twee niveaus: het eerste uitzichtpunt en een tweede, ietwat hoger gelegen uitzichtpunt. In tegenstelling tot de uitkijkpunten van de Burj, is het wél de moeite om naar het hogere uitzichtpunt van The View te gaan. Je zicht wordt er immers niet belemmerd door reflecterend glas.

The View Dubai

The View over The Jumeirah Palm

#8 Het Museum of the Future

Het Museum of the Future opende pas in 2022 de deuren, en is nu al een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad. Zijn bijzondere architecturale vorm heeft daar ongetwijfeld wat mee te maken: het gebouw is ovaal, bekleed met een glanzend materiaal en bedekt met Arabische kalligrafie. Maar ook de tentoonstelling zelf is echt de moeite waard.

Binnenin het Museum of the Future bezoek je het hypothetische jaar 2071. Je krijgt er problemen voorgeschoteld die de mensheid zou kunnen ervaren in het jaar 2071, en je wordt uitgedaagd mee na te denken over oplossingen. Omdat alle problemen gebaseerd zijn op problemen die we nu al in zekere mate ervaren, word je ook aan het denken gezet over onze huidige maatschappij. Dat maakt het museum niet alleen razend interessant, maar ook waardevol en zelfs belangrijk.

Museum of the Future

Het interieur van het Museum of the Future is al even indrukwekkend als het exterieur

#9 Ga lekker uit eten

Slechts een klein deel van de bevolking van Dubai zijn mensen die ook effectief in Dubai of de Emiraten geboren zijn. Het gros van de bevolking komt van overal ter wereld. Het is dus niet vreemd dat je restaurants uit werkelijk élke hoek ter wereld kan vinden in Dubai. Het maakt niet uit waar je zin in hebt, je vindt wel wat.

Proef je graag van de lokale gerechten, dan is het Al Khayma Heritage Restaurant een echte aanrader. Ietwat formeler, maar toch lekker nonchalant eet je in restaurant Shimmers. Liever Frans-Mediterraans? Dan is restaurant LPM wat voor jou. Japans genieten in een restaurant met een vermelding in Michelin: dat doe je in Mimi Kakushi.

Van een wereldstad als Dubai mag je echt wel verwachten dat je er degelijk kan eten, en dat is gelukkig ook zo. Zelfs in de eerder bescheiden eettentjes kan je echt smakelijk eten, daar hoef je geen fortuinen aan uit te geven. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Time Out Market, onderaan de Burj Khalifa. De Time Out Market is een verzameling van eetstalletjes rond een ruime zitplaats. Iedereen kiest gewoon zelf wat ‘ie wil eten, en je eet tezamen aan een van de lange tafels. Gezellig, informeel en als bonus heb je een geweldig uitzicht over de Burj en de fonteinshow.

restaurant Mimi Kakushi Dubai

Heerlijk genieten in restaurant Mimi Kakushi

Plan een bezoek aan Dubai

Denk je eraan om Dubai te bezoeken? Met een beetje voorbereiding ben je zo vertrokken. Dubai is een erg toegankelijke bestemming. Met een rechtstreekse vlucht van Emirates ben je in zes tot zeven uren in de stad. In Dubai kan je je best per auto verplaatsen: je kan een huurauto nemen of een taxi. Taxi’s zijn er lekker goedkoop. Overal in Dubai vind je hotels van elke prijsklasse: van eenvoudig tot poepsjiek. De keten Rove Hotels heeft informele, urban hotels op handige locaties in de stad.

Ondanks de eerder strenge reputatie van Islamitische landen, is Dubai een erg tolerante stad. Dat moet wel, want er wonen mensen uit de hele wereld, met talloze religies en waarden en normen. Tolerantie wordt er daarom hoog in het vaandel gedragen. Maar dat wil niet zeggen dat je kan doen wat je wil. Je bent er een gast en dus gedraag je je best beleefd. Draag kledij die schouders en knieën bedekt, en draag lange kledij en een hoofddoek wanneer je religieuze plaatsen bezoekt. Je hoeft het niet eens te zijn, maar je moet natuurlijk wel respect tonen naar andere mensen en hun levenswijze.

Tenslotte kies je het moment van je bezoek best zorgvuldig. Het zomerseizoen kan namelijk erg heet zijn in Dubai. ’s Winters, tussen november en maart, is het er een comfortabele 30°C. Dat is natuurlijk wel het hoogseizoen, en daarom wat duurder.

Spreken de bovenstaande bezienswaardigheden je aan, maar wil je meer? Je vindt een overzicht van alle bezienswaardigheden, activiteiten en zelfs hotels en restaurants op de website van Visit Dubai. Handig! Twijfel je toch nog een beetje? Lees meer over een eerste bezoek en wat je kan verwachten.

Shimmers Dubai

Genieten onder de wuivende palmbomen op het gezellig verlichte terras van Shimmers restaurant. Héérlijk!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>