Big 5 wordt Big 7

Wie op safari gaat, heeft meestal de fameuze Big Five hoog op zijn verlanglijstje staan. De Big 5 bestaat uit een vijftal dieren waarop professionele jagers vroeger graag gingen jagen. In Zuid-Afrika kun je zelfs de Big 7 in hun natuurlijke habitat zien: de olifant, de buffel, het luipaard, de leeuw, de neushoorn, de witte haai en de walvis!

Elephants at Kruger National Park, South Africa

Big 5

Er bestaat vaak een misverstand over de redenen waarom de naam Big 5 is ontstaan. Veel mensen denken dat dit is vanwege het gevaar en de dodenaantallen die deze beesten op hun naam hebben staan, maar dit is dus niet waar. De dieren zijn wel gevaarlijk, maar hebben niet het grootste aantal menselijke slachtoffers op hun geweten. Het beest wat namelijk de meeste menselijke slachtoffers maakt, is het vegetarische nijlpaard. Ook verwijst de naam niet alleen naar de grootte van de dieren. Ze zijn wel groot, maar ook zebra’s, koedoes, struisvogels en giraffen zijn groot en deze dieren behoren niet tot de Big Five.

Met de term “Big 5” wordt tegenwoordig veelal verwezen naar de vijf meest geliefde dieren om op safari te bekijken, de vijf dieren die je gezien móet hebben in Zuid-Afrika.

Het schieten van deze dieren was zo populair omdat het echte jachttrofeeën zijn. Dit is dan ook een van de redenen dat de populatie van deze dieren in geheel Afrika sterk is teruggelopen. Gelukkig denken we hier tegenwoordig anders over. In veel Afrikaanse landen, zo ook Zuid-Afrika, zijn de Big 5 in zogenaamde wildparken weer opnieuw uitgezet en kan men de populatie langzaam weer opbouwen. Zo zijn onlangs voor het eerst in 170 jaar nog leeuwen uitgezet in het Karoo National Park.


Fotoboek Afrika: op safari in de grote wildreservaten

Fotoboek Afrika: op safari in de grote wildreservaten

In Zuid-Afrika zijn er vele wild- en natuurparken waar je de Big 5 kan zien. Het bekendste Zuid-Afrikaanse park is het uitgestrekte Kruger Park, maar ook in andere Nationale Parken als Marakele, Kgalagadi Transfrontier Park en Addo Elephant NP kan je de Big 5 bezoeken. In andere (meer particuliere) parken zoals Pilanesberg Game Reserve, vlakbij Sun City (het Las Vegas van Zuid-Afrika), komt de Big 5 eveneens voor. Dit laatste park is vanwege zijn unieke ligging bij een niet-actieve vulkaan een echte aanrader.

Big 5 wordt Big 7

Ben je in de buurt van Port Elizabeth, dan heb je in het al eerder genoemde Addo Elephant Park een unieke mogelijkheid om de Big 7 in hun natuurlijke habitat te zien. Naast de Big 5, kan je hier eveneens de witte haai en de walvis spotten. De beste kans om de haaien te zien is van mei tot september.

Op een safari zou ik de volgende dieren het liefst willen zien: leeuw, giraffe, cheetah, gorilla en olifant. Wat is jouw persoonlijke Big Five?

giraffe-zebra

 1. Richard zegt:

  Ik vind dat je het over de Big 12 a 13 moet hebben in plaats van Big 5 of Big 7:

  Olifant
  Nijlpaard
  IJsbeer
  Orka
  Gorilla silverback
  Tijger
  Leeuw
  Neushoorn
  Giraffe
  Buffel
  Jachtluipaard vind ik echt een twijfel geval
  Witte haai
  Blauwe vinvis

 2. Wij willen al jaren de BIG 5 gaan spotten in Zuid-Afrika maar het idee van de BIG 7 maakt het alleen maar mooier.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>