Lionsrock Lodge & Big Cat Sanctuary

Wie aan Zuid-Afrika denkt, denkt onmiddellijk aan grote katten. Wilde leeuwen die in parken zoals Kruger heersen. Er is een plek in Zuid-Afrika waar deze dieren niet in het wild rondlopen, maar opgevangen worden in een sanctuary.

big cat sanctuary

Big Cat Sanctuary

Lionsrock Big Cat Sanctuary is gelegen in de provincie Vrijstaat in Zuid-Afrika, nabij Bethlehem (ongeveer 3 uur ten zuiden van Johannesburg). Het reservaat is opgericht door Four Paws (Viervoeters) om grote katachtigen die (voornamelijk) in Europa in erbarmelijke omstandigheden leefden in dierentuinen, circussen, … op te vangen en vooral een menselijk bestaan te geven. Een leven weg van betonnen, kleine kamertjes, mishandeling, performances voor het publiek, uithalen van trucjes. In plaats daarvan krijgen sommigen voor het eerst het gras onder hun poten te voelen. Lionsrock biedt een thuis en een natuurlijke leefomgeving die aan al hun levensbehoeften voldoet. Zo hebben ze er een groot gebied voor deze sociale dieren die in familieverband leven en de mogelijkheid voor de dieren om zich in natuurlijke vegetatie terug te trekken.

Lionsrock is maar één van de plekken waar de geredde dieren onderdak vinden. Ondertussen zitten er zo’n 120 leeuwen, luipaarden, tijgers, cheeta’s, caracals, een wilde hond, hyena, … Al deze dieren werden gered uit een leven in gevangenschap. Een leven waarin ze werden mishandeld en vooral afzagen. Hier leven ze niet vrij en dat zal nooit kunnen. Je kunt dieren die in gevangenschap geboren zijn, nooit zelf om voedsel hebben moeten jagen, niet zo maar in het wild loslaten. Maar vergeleken met hun vorig leven is dit wel het paradijs.

The Lion King, gered uit Congo

Naast de geredde dieren lopen er ook een heleboel wilde dieren rond in het omliggende wildpark (ruim 1.250 hectare). Wildebeesten, zebra’s, struisvogels, duikers, elanden, impala’s, hartebeesten, steenbokken, grond eekhoorns. Om nog maar te zwijgen over het grote aantal vogels die er onderdak gevonden hebben.

Lionsrock leeuwenopvang

Een van de canned hunting survivors

Een stukje geschiedenis

Tussen oktober 2006 en november 2007 werd heel wat onderzoekswerk verricht, de nodige bewijzen verkregen om 25 wilde katten die bestemd waren voor de canned hunting industrie over te nemen van hun vorige eigenaars, door Four Paws. Four Paws werd in 1988 in Oostenrijk opgericht om te vechten tegen de bontkwekerijen en legbatterijboerderijen. Zij worden ondertussen gezien als een van de meest toonaangevende dierenwelzijnsorganisaties binnen Europa.

luipaard lionsrock

Luipaard Lionsrock

Lionsrock Lodge

Lionsrock is niet alleen een opvangcentrum voor deze grote katten, je kan er ook genieten van enkele dagen rust, ontspanning en lekker eten! Het is een unieke combinatie van een reservaat ten behoeve van dieren en een toeristische bestemming. De lodge met prachtige kamers en aparte vakantiehuisjes ligt in het park. De meeste kamers kijken uit op het reservaat of op de berg Lionsrock.

Sunset over Lionsrock

Tijdens je verblijf in Lionsrock kun je een gamedrive reserveren als ook een feeding gamedrive. Je mag dit natuurlijk NIET vergelijken met een gamedrive in één van de vele wildparken in Afrika. De dieren blijven in enclosers zitten. Je kan ze, gelukkig, ook niet aaien of dichtbij komen! Dat is één van redenen waarom sommigen hier zitten. Verder kan je hier mountainbiken, wandelen, paardrijden, zwemmen, dagtripjes maken naar Bethlehem, het Golden Gate National Park, Clarens of zelfs naar Lesotho. Maar vooral genieten! Genieten van de rust en de stilte. ’s Nachts kan je gewekt worden door het brullen van de leeuwen, het roepen van de hyena’s… gewoon zalig.

Voor de fijnproevers onder ons, inclusief vegetariërs, is Lionsrock een waar festijn. Een uitgebreid ontbijtbuffet (warm en koud) staat elke morgen voor je klaar. Zowel lunch als diner zijn overheerlijk en worden met veel zorg klaargemaakt. Ze hebben ook een ruim assortiment aan Afrikaanse wijnen en ciders!

lionsrock lodge

Lionsrock Lodge, a home away from home (met Jazz, een van de huishonden)

Home away from home

Ondanks het feit dat dit een opvangcentrum is, zijn de prijzen helemaal niet duur. Je kan kiezen uit verschillende modules. Verder kan ik meegeven dat het personeel super vriendelijk en behulpzaam is! Voor wie tijdens de vakantie een bijdrage wil leveren aan dit unieke project, biedt Lionsrock allerlei soorten vrijwilligersprogramma’s. Dit is een plek die niet alleen door toeristen uit het buitenland wordt bezocht, maar ook heel wat Zuid-Afrikanen verwelkomt. Het is een echte home away from home!

Meer informatie:

Sylvie
Laatste berichten van Sylvie (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>