Dagje Praag

‘Is dit echt wel vertrouwd?’, vraagt de jongedame nogmaals in steenkolen Engels aan de tengere jongen die zichzelf zojuist als Ivan heeft voorgesteld. Wankelend, met een angstige blik in haar ogen, staat ze op een segway, zo’n elektronisch aangedreven apparaat met twee wielen dat door het verplaatsen van je lichaamsgewicht in beweging komt. Moeizaam rijdt ze een rondje over het pleintje. ‘Of course, just practise’, roept Ivan, terwijl hij zelf behendig op het voertuig achter een verdwaalde deelnemer aan rijdt die pardoes verstrikt raakt tussen een tiental vlaggenmasten op het plein.

Praag per segway
Praag kun je, mede afhankelijk van de tijd die je hebt, op verschillende manieren verkennen. Te voet natuurlijk, de meest gebruikelijk methode. Met de fiets ben je in staat in kortere tijd wat grotere afstanden af te leggen. Daarnaast is er een steeds populair wordende manier om je te verplaatsen in de stad; per segway. Dit tot afschuw van de lokale bevolking, die veelal verontwaardigd omkijkt als er weer groep met een snelheid van ongeveer 10 kilometer per uur over het trottoir aan komt scheuren. Je moet wel enige affiniteit met de tegen natuurlijke besturing van het apparaat zien te krijgen alvorens je veilig op pad kunt gaan.

2015-08-28 14.50.44 1

Fraaie vergezichten
Het kost geen zweetdruppel, de beklimming naar het Letna Park, langs de oever van de Moldau. Voorover hangen en je komt zonder inspanning, afgezien van wat prikkelende voeten door de ongebruikelijke houding, op een rustig tempo naar boven. De vredige stilte in het park wordt onderbroken door stemgeluiden en gelach. Onder de eeuwenoude kastanjebomen met uitzicht op de oude stad is het een drukte van belang op de houten banken van de biergarten. Vroeg in de namiddag vloeit het gerstenat al rijkelijk. Ook even verderop, aan de voet van de metronoom, is een aangename ontmoetingsplek. De uitkijk op Praag en haar bruggen trekt doorgaans meer de aandacht dan de 22 meter hoge rode metronoom die achter je rug heen en weer zwiept. Het object herinnert Praag aan het communistische verleden en staat op de sokkel waar voorheen Stalin met een fiere blik waakte over de stad, totdat hij werd opgeblazen bij de val van het communisme.

20150828 - Bohemen - 009

20150828 - Bohemen - 013

Bijzondere burcht
Als een lappendeken verspreidt over de stad kijk je over de daken. Rechts van de hoofdingang van de Praagse Burcht komen de segways tegen een hoge trottoirband tot stilstand. Ietwat verontwaardigd lijkt de blik van de paleiswachter van onder zijn rijk versierde blauwe pet, alsof er ter plekke een parkeerverbod geldt. Met een karabijn in zijn linkerhand ziet hij in zijn donkerblauwe uniform met goudkleurige knopen er best statig uit. Snel neemt hij de ondoordringbare standbeeld pose weer aan. De pracht van zijn werkplek is groot. De Praagse Burcht is een complex van paleizen en kerken, waarvan de Sint Vituskathedraal het grootste bouwwerk is. Ook vind je hier het Koninklijk Paleis en het pittoreske ‘Gouden straatje’. Zeker de moeite waard zijn de tuinen in en rondom het complex. Zoals het een burcht betaamt zorgt de strategische ligging op een heuvel voor een mooi zicht op de stad.

20150828 - Bohemen - 041

20150828 - Bohemen - 035

Tsjechische bieren
Voordat de afdaling richting de oude stad wordt ingezet is voor liefhebbers van bier een bezoek aan de nog binnen de muren van burcht gelegen kleine brouwerij St. Norbert, onvermijdelijk. Hier krijg je een goed idee van de Tsjechische bierkeuken. Langs een woud van appelbomen daal je over kronkelende paden weer af richting de Moldau en het immer drukke stadsverkeer. Ook op het water is het druk met waterfietsen en rondvaartboten. De Karelsburg lijkt met haar duizenden passanten wel een mierennest.

20150828 - Bohemen - 053

Rondjes varen
Varende op de Moldau beleef je Praag toch vanuit een ander perspectief. De segway is ingeruild voor een stoeltje op een rondvaartboot. De boot vaart binnen het bereik van vier bruggen rondjes langs de oever. Aldus een rondvaartboot in de letterlijke zin van het woord. Ondanks dat een dergelijke boottocht niet bepaald avontuurlijk klinkt is het leuke ervaring. Het steeds zwakker wordende daglicht geeft een mooie gloed aan de Praagse horizon.

20150828 - Bohemen - 079

Een grote groep witte zwanen heeft zich verzameld aan de waterkant en doet zich tegoed aan het brood dat naar hen wordt gegooid. Op een slakkengangetje kachelt de boot voort, waardoor je alle tijd hebt de toch best imposante gebouwen te bewonderen, die vanaf deze plek veel beter tot hun recht komen. Terwijl de zon langzaam onder gaat wordt alweer het derde rondje ingezet. De straatverlichting springt aan. De beroemde Karelsbrug baadt bij het passeren in het kunstlicht, welke een mooie schittering op het water veroorzaakt. De fraaie standbeelden op de brug worden helder verlicht. Ook na zonsondergang blijft Praag een kleurrijke stad.

20150828 - Bohemen - 093

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>