Tijd voor sneeuw, tijd voor Tsjechië?

Kale takken, een donkerbruin vochtig bladerdek op de grond dat langzaam al verdwijnt. Aan het eind van de middag doet de duisternis al zijn intrede en de temperatuur daalt. De eerste tekenen zijn daar: de winter is in aantocht en daarmee ook een nieuwe wintersportseizoen!

Budget
Daar waar vorig jaar al de trend van ‘wintersport on a budget’ werd waargenomen is voor dit jaar de verwachting dat deze trend onverminderd gaat doorzetten. Met name de Oost-Europese bestemmingen profiteren hiervan. Naast opkomende landen zoals Slowakije en Polen staat Tsjechië al jaren bekend als een interessante en betaalbare wintersportbestemming waar je kroon een daalder waard is. Als gevolg van de toenemende populariteit van Tsjechië vinden er buiten het seizoen steeds vaker werkzaamheden aan de pistes, faciliteiten en accommodaties plaats. De tijd van gammele stoeltjesliften komt ten einde.

SONY DSC

Ideaal voor groentjes
Voor de veeleisende en doorgewinterde wintersporter die het liefst urenlang door de sneeuw manoeuvreert biedt Tsjechië wellicht te weinig uitdaging voor wat betreft de moeilijkheidsgraad van de pistes en het aantal kilometers dat men kan afleggen. Dan kan een bezoek weliswaar goedkoop, maar desalniettemin teleurstellend zijn. Veel wintersport gebieden in Tsjechië zijn juist voor beginners, half gevorderden en kinderen ideaal. De nadruk ligt dan veelal op het leren en het opdoen van ervaring. Daarvoor heb je geen beangstigend steile pistes nodig. Liever wat meer blauw en rood dan diepzwart.

SpindleruvMLyn_Reuzengebrgte_piste en skiers

Ertsgebergte
Op de grens met Duitsland vind je het Ertsgebergte. Met name het noordelijke deel van dit gebied, op nog geen 700 kilometer van Nederland gelegen, is nog vrij onbekend onder buitenlandse wintersporters. Hier zijn ook geen alpenreuzen, maar bescheiden bergen waar je het vak goed onder de knie kunt krijgen. Op sommige kleine pistes, zoals bijvoorbeeld in Kliny, kun je na een dagje lessen ’s avonds nog het geleerde in de praktijk brengen.

Meer drukte en meer kilometers vind je wat zuidelijker, bijvoorbeeld in het gebied van Klinovec. De faciliteiten zijn modern en met skipas voor nog geen € 25 per dag kun je je hier uitleven. Ook is dit een geschikte plek om de pizzapunt onder de knie te krijgen.

SONY DSC

Reuzengebergte
Het meest populaire gebied blijft toch wel het Reuzengebergte in het oosten van Tsjechië, nabij de Poolse grens. De hoogste toppen, uitdagende afdelingen, sneeuwzekerheid en een gezellige après ski sfeer kenmerken dit gebied. Spindleruv Mlyn is het bekendste skidorp van het Reuzengebergte, waar naast wintersport nog veel andere activiteiten zijn te ondernemen. En ja, dineren voor een tientje en dat biertje van een euro blijven toch nog steeds leuk.

Harrachov_Reuzengebergte2

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>