Stedentrip Praag

Tot 1989 bevond Praag, toen nog de hoofdstad van Tsjecho-Slowakijke, zich achter ´het ijzeren gordijn´. Maar na de ondergang van de communistische dictatuur in Tsjecho-Slowakije kregen de Slowaken meer vrijheid. Dit resulteerde in 1993 in de uiteenvalling van Tsjecho-Slowakije en daarom kennen we Praag tegenwoordig als de hoofdstad van Tsjechië. Deze uiteenvalling is, zoals in veel satellietstaten van de Sovjet-Unie, bijzonder vreedzaam verlopen. Ook eerdere gebeurtenissen in haar geschiedenis heeft Praag gelukkig goed doorstaan, en maakt dat Praag een van de mooiste oude steden van Europa is.

Stedentrip naar Praag

Praag, de hoofdstad van Tsjechië, is een stad vol geschiedenis, architectonische pracht en een bruisend cultureel leven. Hier zijn enkele hoogtepunten van Praag die je niet mag missen tijdens een bezoek aan deze betoverende stad.

st-vitus-cathedral

Bezienswaardigheden in Praag

Tijdens een bezoek aan Praag is er een aantal dingen die je absoluut niet mag missen. ‘De oude stad’ is werkelijk prachtig om doorheen te lopen. Het beste kun je beginnen op ‘Het plein van de oude stad’, waar zich meestal een grote toeristenmassa ophoudt. Op het plein bevindt zich het ‘raadhuis van de oude stad’, dat vooral bekend is vanwege het astronomisch uurwerk dat zich op de zuidelijke gevel bevindt. De oude stad wordt met de wijk Malá Strana (‘Kleine Zijde’) verbonden door de zeer mooie `Karelsbrug`. Dat er in Praag echter ook moderne architectuur voorkomt, wordt bewezen door ‘Het Dansende Huis’, dat ook wel bekend is onder de naam ‘Ginger & Fred’, naar het Amerikaanse danskoppel Ginger Rogers en Fred Astaire.

Praagse Burcht
De Praagse Burcht is een van de grootste middeleeuwse kastelen ter wereld en een symbool van Praag. Binnen de muren van de burcht vind je prachtige paleizen, kerken en tuinen, waaronder de imposante Sint-Vituskathedraal. Het is een absolute must-see in Praag.

Sint-Vituskathedraal in PraagVituskathedraal

Karelsbrug
Deze iconische 14e-eeuwse brug is een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Praag. De Karelsbrug verbindt de oude binnenstad met de wijk Malá Strana en biedt een adembenemend uitzicht op de rivier de Moldau. Het is de perfecte plek voor een wandeling en om te genieten van straatmuzikanten en kunstenaars.

kunstenaar aan het werk in PraagKarelsbrug in Praag

Oude Stadsplein
Het Oude Stadsplein is het historische hart van Praag en is omringd door prachtige oude gebouwen, waaronder de astronomische klok en de gotische Týnkerk. Hier vind je ook tal van restaurants, cafés en winkels. Het plein is levendig en vol sfeer, vooral tijdens de kerstmarkt en andere festivals.

centrum van Praag

Nationale Bibliotheek van Tsjechië
De Nationale Bibliotheek van Tsjechië, gevestigd in het Clementinum-complex, is een van de oudste en meest indrukwekkende bibliotheken ter wereld. Het herbergt een enorme collectie boeken, manuscripten en kaarten. De Barokke bibliotheekzaal, met zijn prachtige plafondschilderingen en houten boekenkasten, is een ware lust voor het oog.

Stedentrip Praag

Astronomische klok van Praag
De Astronomische klok is een van de oudste nog werkende astronomische klokken ter wereld. Elk uur verzamelen zich veel mensen voor het Oude Stadsplein om het spektakel van de klok te zien, waarbij de apostelen verschijnen en een kleine show opvoeren.

Malá Strana
Aan de andere kant van de Karelsbrug ligt de wijk Malá Strana, ook wel bekend als de Kleine Zijde. Deze charmante wijk staat vol met kronkelende straatjes, barokke paleizen en historische kerken. Vergeet niet de prachtige Sint-Nicolaaskerk te bezoeken, een meesterwerk van barokke architectuur.

Petřín-uitkijktoren
De Petřín-uitkijktoren, ook wel bekend als de Praagse Eiffeltoren, biedt een panoramisch uitzicht over de stad. Je kunt de toren beklimmen of ervoor kiezen om met een kabelbaan naar boven te gaan. Op de top kun je genieten van een adembenemend uitzicht op de stad en de omringende heuvels.

Joodse wijk
De Joodse wijk van Praag, Josefov genaamd, heeft een diepe historische betekenis en herbergt verschillende synagogen, waaronder de Oude-Nieuwe Synagoge, de oudste nog bestaande synagoge in Europa. Ook vind je hier de beroemde Joodse begraafplaats, een indrukwekkende plek met duizenden oude grafstenen.

Dansend Huis
Het Dansend Huis is een modern architectonisch meesterwerk in Praag, ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry. Het opvallende ontwerp lijkt op een paar dansende figuren en steekt mooi af tegen de omringende historische gebouwen.

stedentrip naar Praag

Overnachten in Praag

Overnachten is in Praag, zoals in veel voormalige Oostbloklanden, betrekkelijk goedkoop. Een voorbeeld van een populair goedkoop hostel is Sir Toby´s. Hier kun je een kamer krijgen vanaf 270 Kronen, wat gelijk staat aan ongeveer 11 Euro. Wel kunnen de prijzen per nacht verschillen, en voor een ‘Private Room’ betaal je natuurlijk meer. Verder zijn er in Praag hotels in alle prijsklassen te vinden en een andere mogelijkheid is wellicht om een appartement te huren. Particulieren bieden bijvoorbeeld appartementen aan op Booking.com. Dit is natuurlijk een leuke manier om tijdens je vakantie wat dichter bij de Tsjechische cultuur te komen en wat tips van een ´local´ te krijgen.

Nachtleven

Hoewel Praag niet echt bekend staat als feeststad, is het dat wel. Er is een bruisend nachtleven en er is een schare aan cafés, bars, restaurants en discotheken te vinden. Één van de bekende discotheken is Karlovy Lázne, die maar liefst 6 verdiepingen heeft waarvan op elke andere muziek gespeeld wordt. Deze discotheek is overigens de grootste van Centraal-Europa. Waar Praag dan wel weer een beetje bekend om staat, is het grote aantal stripclubs. Het grappige hieraan is, dat het heel normaal gevonden wordt en er niet giechelig over wordt gedaan. Zowel mannen als vrouwen kunnen er onbeschaamd naar binnen.

Hoewel Praag niet zo´n bekende bestemming voor een stedentrip is, doet het qua bezienswaardigheden, cultuur en sfeer, absoluut niet onder voor bijvoorbeeld Londen, Parijs of Berlijn. Ook in Praag kun je een volwaardige citytrip beleven!

Martijn
  1. Toevallig ben ik hier net een paar weken geleden geweest! Erg mooie en leuke stad. Heel betaalbaar ook! Vanuit Praag kun je ook een hoop leuke uitstapjes maken naar mooie gebieden in Tsjechie, bijvoorbeeld het mooie Machovo meer. Leuk als je wat meer tijd wilt doorbrengen in Tsjechie, Praag is namelijk een relatief kleine stad waar ik zelf na 3 dagen bijna alles had gezien 🙂

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>