Creatieve holbewoners in Portugal

Met een felle zaklamp schijnt Anna op de rotsen en vervolgens wijst ze met het rode stipje afkomstig van een laserpen de contouren van de tekening aan. Na een hobbelige rit buiten de gebaande paden, met beangstigende diepten die bij een stuurfout of glibberige stenen fataal zijn, dus eigenlijk ben je wel blij dat het donker is, sta je in een vallei met een ongekende historie.

Rotstekeningen
Verspreid over de Côa Valley, nabij de grens met Spanje, zijn op meer dan 70 plekken rotstekeningen gevonden. Slechts drie plekken aan de oevers van de rivieren Agueda en Côa zijn goed bereikbaar, alhoewel een avontuurlijke tocht per terreinwagen noodzakelijk is om er te geraken. Op het eerste gezicht lijkt het meer op het gekras in een kindertekening of wellicht het werk van verveelde pubers. Bij een meer aandachtige inspectie zijn toch duidelijk dieren te onderscheiden , waarbij elke tekening in een andere tekening overloopt. Ook worden verschillende bewegingen van de dieren afgebeeld.

20151027 - Centro de Portugal - 051

Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de tekeningen minstens 20.000 jaar oud zijn en in de ijstijd zijn aangebracht. Vier dieren worden doorgaans afgebeeld; paarden, geiten, herten en ossen. Naar het waarom van juist deze beesten is het gissen. Vermoed wordt dat deze een bepaalde status hadden. Ook over het doel van de tekeningen zijn gemaakt bestaan meerdere theorieën. Puur voor het uitleven van hun creatieve gevoelens, als communicatiemiddel of ter verering van de goden?

Unesco
De historische waarde van de rotstekeningen heeft Portugal ingezien. Dit heeft ertoe geleid dat de ontwikkeling van een dam, waardoor de lage delen van de vallei onder water komen te staan, is afgeblazen; economische belangen hebben het onderspit gedolven. In plaats van de dam heeft men zo’n vijf jaar geleden een museum gebouwd. Daarnaast heeft het gebied de Unesco Werelderfgoed status gekregen.

20151027 - Centro de Portugal - 030

Antonio is een archeoloog. Enthousiast vertelt hij in het Museu do Côa, alleen dit gebouw is door zijn ontwerp en interieur dat naadloos in de omgeving past al een bezoek waard, over de rotstekeningen. ‘Je ziet hoe de ene tekening weer overgaat in de volgende tekening.’ Hij wijst naar een vergrote reproductie van een tekening en benadrukt dat het museum niet uitsluitend tot doel heeft de geschiedenis te tonen, maar meer een kunstmuseum te zijn. Rotskunst doet meer recht aan de vondsten volgens hem.

20151027 - Centro de Portugal - 035

20151027 - Centro de Portugal - 034

Het echte werk
Om de tekeningen in de vallei te kunnen bewonderen kun je het beste daglicht vermijden. De schittering van de zon maakt de tekeningen overdag moeilijk zichtbaar. Ook is de temperatuur, die ’s zomers overdag tot zinderende waarden stijgen, niet even aangenaam. Je kunt de plekken met tekeningen alleen onder begeleiding bezoeken. Zowel vanuit het museum als vanuit dorpen in de vallei worden excursies georganiseerd.

20151027 - Centro de Portugal - 049

Slaapplaats
Een netwerk van 12 historische dorpjes ligt verspreid over de Côa Valley. Castelo Rodrigo is één van hen. Dit gefortificeerde dorp ligt strategisch op en heuvel. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over de vallei. Nog hooguit vijftig mensen wonen nog in bakstenen huizen in het dorp. De tijd heeft hier stilgestaan. Een auto past net in de smalle met kleine klinkertjes betegelde straatjes. Veel mensen zijn in de loop der jaren in het ‘nieuwe’ deel van het dorp aan de voet van de heuvel gaan wonen. Een verblijf in één van de oude huizen die is verbouwd tot een moderne bed and breakfast, Casa da Cisterna, is bijzonder. Vanuit het zwembad kijk je over de glinsterende oranje dakpannen naar de beboste heuvelrug en de vallei in. De serene rust, periodiek even een moment onderbroken door de kerkbel, zet het leven hier even stil.

20151028 - Centro de Portugal - 054

20151028 - Centro de Portugal - 094

2015-10-28 07.36.13

2015-10-28 07.34.40

De Côa Valley behoort sinds 1998 tot het Unesco Werelderfgoed. De vallei is onderdeel van Centro de Portugal en ligt op ongeveer twee uur rijden van Porto, nabij de Spaanse grens.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)
  1. werkelijk een super plek. Casa da Cisterna is een heel mooi onderkomen. een prachtige omgeving, de coa valley was een mooie ervaring. een aanrader…

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>